V postelji opremljeni kot gasilci za boj s požarom

Najbolj priljubljeno Valentinovo darilo, ki ga moški pokloni svoji ženski, je čipkasto perilo, ki naj bi zanetilo ogenj v spalnici. Glede na kemikalije, ki se jih množično uporablja pri izdelavi izdelkov za spanje, smo že nekaj let v spalnicah s seksi perilom ali brez njega, noč za nočjo pripravljeni na čisto pravi požar.

oblačila gasilec požar

Negorljive tkanine so pričeli uporabljati že leta 1971 kot zaščito otroških pižam pred gorenjem. Spojino, ki se je takrat nanašala na izdelek, so zaradi kemikalij, ki so jih zaradi oblačil našli v otroškem urinu, v Ameriki prepovedali že leta 1977. Glede na podatke Nacionalne javne varnosti, je v tem obdobju v povprečju 36 otrok na leto bilo zaradi teh spojin rešenih pred hudimi opeklinami, vendar se je na drugi strani pojavilo vprašanje glede varnosti milijonov otrok, ki so bili v tem času izpostavljeni kemikaliji, ki dokazano povzroča raka.

Zaradi možnosti rizika so se nekaj časa te kemikalije uporabljale le v industrijske namene in le za specifične programe, kjer je bila takšna zaščita nujno potrebna za varnost ljudi (delovna oblačila, uniforme). Kasneje so kljub vednosti o škodljivosti kemikalij za zdravje, zaviralci gorenja postali stalnica tudi v pohištveni in tekstilni industriji. V veliki meri in brez nadzora se uporabljajo tudi na izdelkih za dom, ki jih kupite v naših trgovinah.

Zaviralci gorenja, ki so jih polni izdelki v našem domu  (ležišča, posteljnina, zavese, pohištvo, preproge, računalniki,…), res omogočajo večjo varnost doma, saj naj bi omogočali daljši čas izhoda in odzivnosti v primeru požara, a za naše zdravje pri konstantni izpostavljenosti ne kažejo popolnoma nič dobrega.

Ali je takšna pripravljenost v stilu ”nič nas ne sme presenetiti” res potrebna tudi v vsakdanjem življenju?

Novo razvite tkanine in načini obdelav so pri določenih stvareh zagotovo izboljšale ali v večini primerov zaradi manjše vpojnosti in lažjih materialov olajšale ravnanje. A zakaj takšne izdelke potrebujemo tudi v vsakdanjem gospodinjstvu?

Znano nam je, da ljudje umirajo v požarih zaradi opeklin. Tudi o nevarnosti ogljikovega monoksida je slišati vedno več. Edino kar ne vemo je dejstvo, da je še bolj smrtonosen ob gorenju vodikov cianid, ki je 35-krat bolj smrtonosen kot ogljikov monoksid in že samo en vdih tega strupa povzroči smrt v manj kot 90 sekundah.

Oba najbolj smrtonosna plina se sproščata ob gorenju kemikalij, ki jih oblazinjenemu pohištvu, ležiščem, zavesam, preprogam dodajajo z namenom, da bi izboljšali lastnosti izdelkov ali da bi izdelki počasneje goreli. Težava nastane, ko ob gorenju velika količina teh kemikalij na enem mestu ustvarja toliko strupov, da postane goreči prostor prava plinska celica. In primerjava je na mestu, saj so v koncentracijskih taboriščih pri usmrtitvah uporabljali ravno cianidov plin. Pri gorenju zaviralcev gorenja se sproščajo še etilen, etan, butadien, benzen, ogljikov dioksid,… Po mnenju Nacionalnega inštituta za standarde in tehnologijo v ZDA prav plini, ki se sproščajo ob gorenju izdelkov, obdelanih proti gorenju, povzročijo 30 odstotkov smrtnih žrtev. Izdelki ob gorenju namreč začnejo tleti in še preden udeleženci v požaru zaznajo ogenj in mu poskušajo ubežati, jih vodikov cianid dobesedno pokosi na tla. Količine plinov, ki se sproščajo ob gorenju enega samega izdelka, sicer niso smrtno nevarne. Težava je, da se zaviralci uporabljajo domala na vseh izdelkih, ki jih imamo tudi v našem domu.

Tehnološki napredek naj bi delal naše življenje lažje, ampak za kakšno ceno?

Potrošnik je vedno bolj zahteven. Želi izdelke, ki se ne mečkajo, ne krčijo, so modno potiskani in pobarvani,… Že nekaj časa je znano, da nas morajo bolj kot same surovine skrbeti obdelave le teh. Na splošno precej pozabljamo na kemikalije, ki so nevidne in se na njih naše telo ne odzove takoj. Največ nevarnih kemikalij in barvil še vedno uporabljajo na Kitajskem, Tajskem, Bangladešu in drugih azijskih državah, kamor podjetja zaradi poceni delovne sile selijo proizvodnje in od tam uvažajo izdelke v Evropo. Poleg oblačil prihajajo od tam k nam tudi izdelki za dom (ležišča, odeje, vzglavniki). Kemikalije iz teh izdelkov, ki jih uporabljamo precej ur vsakodnevno se znajdejo v telesu, koži in dihalih v le nekaj minutah.

V spalne prostore naj moda nima vstopa

Zadnja leta smo v obdobju pretirane potrošnje. Tudi izdelki, ki so včasih imeli višjo vrednost in so bili v uporabi dlje časa, jih v današnjem času menjamo mnogo prej. Razlogov je več. Stvari so postale hitro in z lahkoto zamenljive. Določeni izdelki so izjemno poceni, potrošnik pa z nenehno menjavo izdelkov sledi modnim trendom, ki so pisani na kožo veliki tekstilni industriji. Po drugi strani pa so izdelki tako nekvalitetni, da jih je res potrebno menjati prej. Drag izdelek ter poznane blagovne znamke niso nikakršno zagotovilo, da ste kupili zdrav izdelek, ter ste v večini primerov z nakupom podprli njihove lastne interese ter masovno oglaševanje njihovih izdelkov.

Naše telo se obnavlja le preko noči in le takrat ima možnost razvijati lasten obrambni mehanizem. Med spanjem smo negibni, umirjeni in tako nemočno prepuščeni vsem možnim energijam, ki jih imamo v spalnici.

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri izdelkov, ki jih uporabljamo vsakdan, v njih preživimo precej časa in jih menjamo na daljše obdobje:

 • Kupujte količinsko manj izdelkov in le tiste, ki jih zares potrebujete!!!
 • Če je možno imejte v spalnici le posteljo in morda nočno omarico, na kateri imate budilko
 • Če imate v spalnici omaro, jo ponoči obvezno zaprite
 • V spalnici ne imejte sintetičnih preprog, zaves, pokrival, posteljnine, odej, ležišč,…
 • Če imate v spalnici TV ali računalnik, ju zvečer pokrite s tkanino ali aluminijasto folijo
 • Ne vnašajte v spalnico dekorativnih izdelkov (še posebej ne takšnih, ki vam jih je nekdo podaril oziroma prinesel iz potovanja)
 • Postelja in ostalo pohištvo, ležišča ter posteljnina naj bodo iz naravnih, čim manj obdelanih materialov (brez barvil, topil, lakov, lepil)
 • Ležišča naj ne vsebujejo poliuretana, poliestra, viskoze, nanodelcev, dišav,..
 • Odločajte se za tkanine, ki so bile poznane včasih (lan, konoplja, volna)
 • Konvencionalni bombaž ima zaradi vseh obdelav lastnosti in predvsem slabosti poliestra, zato izberite ekološki bombaž
 • Če želite kupiti zdrav izdelek, naj ima le ta 100% naravna vlakna. Izdelki, v katerih je le nekaj odstotkov naravnih vlaken poleg prevladujočih sintetičnih, so namenjeni le boljši ”zeleni eko promociji”, pri kateri lahko tem izdelkom prodajalci postavijo višjo ceno in se v očeh kupcev pokažejo kot ekološko odgovorno podjetje.
 • Uporabljajte posteljnino vsaj 10 let, vzglavnik vsaj 5-8 let, ležišča od 12-15 let. Pogostejši nakupi so breme ne le za vašo denarnico, temveč tudi za okolje.
 • Zaradi poplave in mnogih zlorab, bodite ob nakupih radovedni in previdni. Razlika med prodajalcem in svetovalcem je običajno ta, da prvi sovražijo vaša vprašanja (ker običajno nimajo odgovorov nanje), svetovalec pa vam bo le na podlagi vaših odgovorov lahko pravilno svetoval.
 • Ne kupujte stvari, ki so vodoodporne, so negorljive, odišavljene, so zaščitene pred plesnijo, madeži, pršicami, mečkanjem, krčenjem…( Izognili se boste amonijaku, umetnim barvilom, aerosolu, natrijevim hipokloritom, fluorescentnim belilom, kloru, umetnim dišavam, insekticidom, formaldehidu).
 • Izdelek lahko preverite tudi z vonjem ( Mnogim tkaninam so mehčalci že v osnovi dodani. Izumili so jih zato, da bi le ti pri sintetičnih tkaninah zavirali statičen ”objem” telesa ter prikrili neprijetne vonjave, ki postanejo močnejše ob sušenju in segrevanju ter potenju telesa ob nošnji sintetike)
 • Posebno pozornost se splača nameniti izdelkom: spodnje perilo, pižama, posteljnina, odeja, vzglavnik, ležišče
 • Pozorni bodite tudi na to, da končni izdelek, ki pride v vaš dom, nastane čim bližje. Zaradi dolgih transportnih poti na kontejnerskih zbirnikih, kjer so izdelki vakuumsko zaprti, se kemikalije le še dodajajo. Saj je potrebno izdelke zaščititi pred plesnijo, bakterijami in glodavci.

Resda ne moremo izbirati, kako bo opremljena hotelska soba ali naš delovni prostor, kjer predpisi zahtevajo tkanine in materiale, obdelane z zaviralci gorenja. Ali bomo vse te kemikalije imeli tudi v svoji hiši, pa je odvisno samo od nas samih.

Sandra Klemenc, oboževalka spanja v privatnem in svetovalka za dobro in zdravo spanje v poslovnem življenju. Več informacij o izdelkih za zdravo spanje, najdete na www.zelenatrgovina.si

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*