Vam pivo ni všeč? Verjetno še niste poskusili pravega!

Sprehajam se po ozkih ulicah obale, bolj natančno po mestu Koper in razmišljam o prijatelju, ki ima jutri rojstni dan. Kaj mu kupiti za darilo? Ker ima rad pivo dobim idejo tem, da bi bilo dobro kupiti kakšno specialno pivo. In kar ne morem verjeti, že nekaj metrov naprej me skoraj ugrizne napis pivoteka in naslov Hoppiness. Stopim v prostor in zagledam polne police steklenic različnih velikosti ter zelo zanimivih etiket.

hoppiness pivo kozarec

Prijazen prodajalec mi razloži zgodbo pivoteke, vse o njenih začetkih delovanja in povedati vam moram, da niti približno nisem pivec in ljubitelj piva. Degustirala sem dve posebni vrsti in iskreno povedano ne vem točno kakšni, kljub posebni obrazložitvi vsebine. Imelo je okus po tiramisuju in vem le to, da sem pivo spila, kar drugače sploh ne bi in okusi so me prijetno presenetili.

Eden od lastnikov in prodajalec piva je gospod s češkim priimkom g. Štoviček Žiga, ki v smehu pove, če srečate koga z enakim priimkom je zagotovo njegov sorodnik. Drug lastnik je g. Dimitrij Jurišič, ki je v času mojega obiska v nabavi piva. 

Kako je nastala pivoteka Hoppiness?

S prijateljem s katerim sva sedaj poslovna partnerja pijeva v eni od lokalov že tisoč in eno pivo.  Razmišljava, da bi lahko imela tudi svojo trgovino in po le 5 minutah pogovora sva se odločila. Odločitev je padla takoj, brez oklevanja! Če bi pivo ostalo bi ga pač razdelili in spili, ne bo Capalo mufo, rečejo na Obali. To pomeni, da ne bo šlo v nič in primorec Žiga se ob tem seveda smeji meni štajerki, ki ne znam izgovoriti in napisati capalo mufo 🙂

hoppiness pivo steklenica

Zgodba pivovarne se je zgodila hitro, z Dimitrijev sva šla v nabavo in začela prodajati.

Kaj so pomembni dejavniki za delo v pivoteki?

Kot prvo moraš pivo imeti rad. (smeh) Pivo moraš dobro poznati, če ga prodajaš. Ko stopiš v trgovino kot kupec ti res ni jasno nič in je pomembno, da zna prodajalec razložiti kakšno je pivo, kako se ga pije in kaj sploh pomeni to, da je pivo kvalitetno. Žiga razloži, da se veliko posvečajo strankam, radi razložijo kakšno zgodbo tudi iz zgodovine piva.

Zanimivo je tudi to, da so sredi vinorodnega okoliša in odprli so pivnico ravno z namenom, da se tudi pivo pomeša med vina. Ugotovili so, da je ogromno bilo in še je neznanega o pivu in o sami kulturi pitja.

Leta 2015 je pivoteka Hoppiness po oceni strank dobila nagrado za najboljši bottle Shop v Sloveniji in tako so pristali na top lokacijah na svetu za vrhunska piva. Delujejo že tretjo leto in so edina tovrstna »trgovina« v Kopru.

Moto pivoteke se glasi:  “Raje prazne police kot ogromno slabe pive!”

Žiga pove: Pri nas ni slabih piv, prav vsa so dobra, odvisna je samo vaša izbira okusa. Pivo je lahko kislo, grenko, sladko ali posebnega okusa zaradi dodatkov.

Kakšne sestavine piva vsebujejo in kaj imate na voljo za vaše kupce?

V naših pivih ni samo ječmenov slad ampak tudi oves, pira, pšenica in ovseni kosmiči. Za pivo se uporabljajo osnovne sestavine torej ječmenov slad, voda, kvas in hmelj.

hoppiness pivo svetlo

Prepričani smo v to kar prodajamo, drugače raje ne bi. Moramo zaupati samo kvaliteti, v svoj krog ne sprejemamo klasičnih pivovarjev.

Vrste piva: V pivnici najdete trenutno preko 30 različnih stilov piva in med 100 in 200 različnih steklenic. Imeli smo že več kot 700 različnih piv v obdobju vseh treh let odkar obstajamo.

Še ena zanimivost: Kvalitetno pivo pomirja in ne vzpodbuja nasilja, dobra piva ne vsebujejo praškov ampak veliko vsebnost hmelja.

Efekt hmelja dobro deluje na ljudi, tudi menihi so pili pivo in so bili mirni, kot druga zanimivost: Nune, ki so včasih varile pivo v samostanih so bile oproščene jutranje maše, saj so že s tem opravilom naredile dobro delo in poskrbele za svoje menihe.

Zelo zanimivo je tudi ime pivoteke, kaj pomeni?

Hoppiness pomeni hmeljenost oziroma pot do veselja. Ko popijete nekaj takšnih kvalitetnih piv preidete iz hoppiness v stanje happiness. 🙂

Kakšna je vsebnost alkohola vaših piv?

Vsebnost alkohola naših piv se giblje od 3,5 do največ 20 promila. Večina jih je med 5 in 12, alkohol se ne čuti, to so zelo okusna piva. Večja kot je vsebnost alkohola bolj so krepka a ne dajo alkoholnega vtisa. Ne bodo vas odvrnila, čeprav so bolj močna. Samo okus imajo bolj močan, ker imajo več materiala, kot je npr. ječmenov slad.

Kakšni so dodatki v pivih?

Dodatki k pivu, ki jih najdete v pivoteki Hoppiness so različna; na sadni osnovi je dodatek češnje, višnje, maline, črn ribez, kosmulja, bezeg, hruška, pomarančna lupina, fige, mango, ananas, bergamot ( citrus).

Najdemo tudi dodatek začimb kot so: sol, kava , kakav, vanilija, kostanj, mandlji, čokolada, čili, dimljen ječmenov slad, karamela, oreščki.

Kje vas lahko najdemo?

Pivoteka Hoppiness se nahaja v Kopru, na Croacevem trgu zraven taverne. To je edini beershop, kjer tudi predstavljamo naša piva na tradicionalnem dogodku ob petkih. Za vas imamo več naših kvalitetnih vrst piva. 

Obiščete nas lahko vsak dan od ponedeljka do sobote med 12.00-20.00 uro!  

Za kakršnekoli dodatne informacije in naročila degustacij v vašem lokalu smo vam na voljo na telefonski številki: 040 55 99 70 ( Žiga Štoviček) ali nas kontaktirajte na mail naslov: hoppiness.beershop@gmail.com 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*