Varjenje piva: zabava in užitek

Vsakdo kdaj pomisli na varjenje piva in druženje s prijatelji ter znanci ob dobrem kozarcu domačega piva. Samo varjenje piva sploh ni tako zahteven proces in prav vsak si lahko s pravo opremo ter nekaj napotki zvari pravo domače pivo s poljubno vsebnostjo alkohola, aromo ter okusom.

varjenje piva sod

Postopek varjenja piva

Proces izdelave domačega piva se začne s samo pripravo opreme. Potrebno jo je oprati in sterilizirati z raztopino 1 litra vode in dveh žličk metabisulfita. Zatem embalažo s sladom potopimo v vrelo vodo, da se zmehča. Nato vzamemo plastični ali inox fermentor (vedra narejena z živilsko plastiko ali iz nerjavečega jekla) za varjenje piva, kjer zmešamo 1 kilogram sladkorja in 3 litre tople vode ter mešamo.

Voda je lahko ustekleničena ali tekoča izpod pipe, kvaliteta končnega izdelka se pri izbiri vode ne spremeni. Temu dodamo mlačno vodo, da dobimo okoli 21 litrov tekočine, katere temperatura ne sme presegati 26°C (temperatura se razlikuje od vrste sladu). V zmes vmešamo še kvasovke, s pomočjo le-teh pa ustvarimo pravo atmosfero v kateri poteka proces fermentacije pivine. Posodo oziroma fermentor zapremo ter nastavimo vrelno veho, ki vsebuje metabisulfit in vodo. Približno 24 ur po dodanih kvasovkah se začne vrenje, pri katerem se sladkor z vmešanim kvasom pretvarja v alkohol. Ta proces traja pozimi od 5 do 15 dni, poleti pa od 5 do 10 dni, odvisno od lokacije in posledično temperature vrelne posode. Skozi ves proces preverjamo varjenje piva. Ko se vrenje piva upočasni, z densimetrom v epruveti izmerimo gostoto tekočine. Pravilna gostota tekočine sega od 1.003 do 1.008 in v takšnem primeru nadaljujemo proces s stekleničenjem piva. Pomembno je, da steklenice operemo ter stereliziramo s prej omenjenim postopkom. V steklenice dodamo žlico sladkorja. Na fermentor nato nastavimo pipo za polnjenje steklenic brez pene in začnemo s točenjem domačega produkta. V primeru, da si želimo bolj gazirano pivo, pa v malo vode raztopino od 160 do 170 gramov sladkorja ter ga vlijemo v pretočeno pivo in zmešamo. Pivo zorimo in skladiščimo 15 dni pri temperaturi od 20 do 30°C, s tem sprožimo že drugo vrenje piva. Približno 20 dni po polnitvi steklenic je pivo pripravljeno za pitje, če pa želimo še boljši okus, pa še dodatna 2 do 3 meseca.

V spodnjem videu si oglejte celoten postopek za varjenje piva.

 

Kaj potrebujemo za varjenje piva?

Na spletu najdete nekaj ponudnikov za domačo izdelavo piva.

Spletna stran Vse za pivo prodaja sete, ki vsebujejo vse kar potrebujete za domače varjenje piva v različnih količinskih enotah. Imajo komplete za začetnike, kjer so velikosti fermentorjev manjše, večinoma plastične, zraven pa je ponekod priložen še sod, ki pa ni namenjen shranjevanju piva. Tej osnovni kompleti vključujejo poleg fermentorja tudi vrelno veho, desko za pivo, pipo za fermentor, sanacijsko raztopino, hidrometer (z njim preverimo, če je pivo primerno za polnjenje steklenic), merilni valj ali preizkusni cilinder za merjenje s hidrometrom, togo cev za izketanje piva brez pene ter samolepilni termometer za fermentor. S takšnim paketom za varjenje piva ga lahko proizvedete približno 23 ali 25 litrov za samo 48,50€, toda tudi že samo s fermentacijsko posodo, vrelno veho s tesnilom in pipo, lahko varite preprosto pivo za zgolj 21€, vse to pa je odvisno od vašega okusa in želje po varjenju. Spletna stran ponuja prav tako še drugačne možnosti, kot na primer posamezni elementi za izdelavo, kjer se uporabnik odloči, kaj hoče. Obstajajo tudi kompleti za izkušene varilce, ki pa vsebujejo večinoma inox fermentorje (izdelani iz nerjavečega jekla), katerih prostornina meri od 30 do 200 litrov, prav tako pa zraven sodijo še nekatere vrste sanacijskih kemikalj, ekstrakti slada, pivski kvas in tako dalje. Najbolj popoln sklop je ”vse, kar potrebujete za pripravo 46 litrov piva”, ki vključuje steklenice, sladkor, zapiralec za steklenice, ekstrakte, skratka vse kar potrebujete za domače in udobno varjenje piva. Skratka to je najbolj popoln komplet v celotni Sloveniji.

Kot ljubitelji hmelja, vam ponujajo pojasnila, podporo in odgovore na vaša vprašanja po telefonu, e-pošti podpora@vsezapivo.si, Whatapp aplikaciji in na Facebook strani https://www.facebook.com/vse.zapivo/.

Prednosti domače izdelave

Varjenje piva je pravzaprav dober hobi za vse ljudi, še posebej za upokojence in starostnike, saj imajo veliko časa hkrati pa ustvarjajo v lastnem domu s svojimi rokami. Ob dobrem pivo se zbere kup prijateljev, katere lahko povabite kar k sebi domov v domačo varilnico, zanimivo pa je dejstvo, da je stvaritev nečesa otipljivega, neverjeten občutek, na katerega je prav vsak ponosen.

Verjetno ste si vedno želeli izdelati pivo, ki vam je dejansko všeč ne pa, da kupujete takšnega, ki komajda ustreza vašemu okusu. Z začimbami, pomarančami, kvasovkami in hmeljem lahko popolnoma spremenite in oplemenitite svoj zvarek, ki je narejen le po vašem okusu in željah. Primer: Tropsko belgijsko pivo ima visoko vsebnost alkohola, kar 7,2%. Nivo alkohola je v tem primeru tako visok, da sama aroma alkohola vpliva na okus v ustih. Da bi ta okus popravili, dodamo Mittelfruh hmelj, da preoblikuje svoj okus v okus sadja. V takem primeru se alkohol ne čuti, vendar pride do izraza hmelj in pivo, ne pa dodaten alkohol.

Ne smemo pa pozabiti na finančni del celotnega procesa za varjenje piva. Pri proizvodnji piva znanih in že uveljavljenih izdelovalcev, kot je Laško, Union in Heineken, je cena za liter piva 0,73€, za pol litra pa 0,365€. V primeru, da varimo svoje domače pivo, kot je India Pale Ale ali Belgian Beers, je cena za liter 0,88€, za pol litra pa 0,44€. Celotna cena pri že uveljavljenih izdelovalcih ne vsebuje seta za varjenje, ampak zgolj pivo in pločevinko (steklene steklenice je potrebno vračati). Preprosto povedano domače pivo je najboljše, tudi s cenovnega vidika.

Kljub vsem zgoraj naštetim prednostmi, je zelo pomembno zdravje človeka. Ena osnovnih pravil je, da v telo vnašaš le dobre in hranljive snovi, ki niso zdravju škodljive. Dejstvo je, da je alkohol pridobljen iz naravne fermetacije, boljši za zdravje, kot pa industrijski alkohol, ki ga industrijske pivovarne za varjenje piva dodajajo v produkt.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*