Vas je strah pajkov? Razstava največjih pajkov na svetu!V mesecu juliju in vse do 3. Septembra poteka razstava največjih pajkov na svetu!

Ogledate si lahko različne vrste pajkov in tudi nekaj vrst škorpijonov. Razstavljalca in ljubitelja teh specifičnih živali sta Aleš Mlinar in Sašo Cotar. Prihajata iz gorenjskega konca Slovenije in to je prva  njuna razstava v Sloveniji. Oba lahko tudi osebno spoznate. Na razstavi sta prisotna vsak po en teden in potem se izmenjata.

pajek1

Prijazno vam bosta odgovorila na vprašanja in približala razumevanje življenja s plazilci, pajki in podobnimi vrstami. V samem prostoru je zelo natančen opis vseh zanimivosti za posamezno vrsto, podatki ob vsakem terariju vas čakajo v uokvirjenem zapisu. Priporočljivo branje za lažje razumevanje o sestavi telesa pajkov, kako in zakaj se levijo. Natančno vam je podano kako deluje njihov organizem in življenjski ciklus. Izveste tudi kakšen je njihov napadalni ter obrambni sistem. Dobili boste vse informacije o zunanji in notranji anatomiji pajkov.

Zelo lepo pripravljena razstava vam bo približala svet teh živali in tudi sami zapisi so prevedeni v italijanski in angleški jezik. Tujci, ki si bodo ogledali razstavo bodo o tem seveda lahko pripovedovali v svoji državi kar je dodana vrednost za Slovenijo in prepoznavnost iz drugačnega zornega kota.

pajek2

Aleš in Sašo mi zaupata kako se je zgodba začela;

Ste od nekdaj oboževalec pajkov?

Aleš pove: Prva ljubezen so kače, pajki so prišli mimogrede iz hobija, ampak da, zbirko imam že 22 let in doma imam veliko različnih vrst živali. Z Sašem imava veliko število pajkov, mislim, da nekje 100, tudi škorpijone teh je okrog 40 in tudi scolopendre, teh je približno 10. Sam pa imam tudi kače, katerih je nekje 400 in od tega je nekje 100 različnih vrst, zbirka pa obsega tudi kuščarje ki jih trenutno okoli 50. Za vse imava urejene terarije.

Koliko časa porabite za hranjenje vseh teh vaših ljubljenčkov?

Na dan porabiva za vse živali približno 6 ur za oskrbo, veliko od teh vrst se ne hrani vsak dan, tako, da ni težav. Če pa imaš do nečesa strast in v tem uživaš tudi ne bi bil problem, če bi moral vse nahraniti vsak dan.

Koliko različnih vrst pajkov si lahko obiskovalci ogledajo?

46 vrst od tega je 38 vrst pajkov in 8 vrst škorpijonov. Zbirka največjih pajkov in škorpijonov na svetu.

pajek

So pajki, ki so na razstavi strupeni?

Vsi pajki so strupeni, eni bolj eni manj. Če ste občutljivi na strup imate lahko težave, odvisno od vas. Lahko se pojavi alergija, srbečica v kolikor bi pajke jemali iz terarijev saj, ko se pajek popraska od njega letijo dlačice. Ljudje z občutljivo kožo imajo lahko srbečico nekaj dni, prav tako težave z očmi in dihali.

Vas je že kdaj ugriznila kača ali pajek?   

Aleš pove; Pajek ne, kača pa že. (smeh) Leta 2015 in skoraj s smrtnim izidom. Porabili smo ves moj lastni protistrup in z vladnim letalom, ki je bil ravno na Dunajskem letališču so mi pripeljali protistrup še ob pravem času, da sem danes tukaj.

Je strast do kač ostala enaka?

Seveda, enako ali še huje, to imam rad in to delam. Če nekdo pade z motorja tudi ostane motorist-enostavno.

Pravite, da je to prva razstava v Sloveniji, imate razstave drugod po svetu? 

Razstave imamo v tujini, predvsem v Italiji in v Avstriji. Zdaj bo potekala razstava v Piranu, torej v Sloveniji je razstava s pajki prvič. En dogodek s kačami je bil leta 2010 in kratka predstavitev v Trziču.

Kako pripeljete opremo in transportirate živali do razstavnih prostorov?

Transportiramo jih v škatlicah, s pinceto ga damo v škatlico, ne z rokami, da ni prevelike nevarnosti za ugriz in da me seveda vse ne srbi. (smeh) Potem postavimo terarije in iz škatlice v terarij. Veliko je priprave in dela, vendar naju veseli, da si lahko ljudje ogledajo te čudovite živali in mogoče kdo ugotovi, da je to tudi njemu v veselje. 

pajek5

 

 

Lepo vabljeni k ogledu in sedaj imate možnost, da premagate svoj strah pred pajki!

KJE? Piran

KDAJ? 1.7.2017-3.9.2017

Vsak dan od 10.00-13.00 in med 15.00.20.00 uro

Vstopnina: Odrasli: 8 eur  Otroci: 4eur

Za dodatne informacije lahko pišete na:

spiders@reptiles-nest.com

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*