Velika kopriva – čudežna rastlina



Koprive se vsi najrajši izognemo, saj njen dotik neprijetno speče, hkrati pa se ne zavedamo kako uporabna in zdravilna rastlina je.

Velika kopriva (Urtica dioica) spada me trajnice in je v Sloveniji zelo razširjena. Kopriv je več vrst; pravo še posebej radi zamenjamo z njeno sorodnico mrtvo koprivo.Veliko koprivo prepoznamo po značilnem štirioglatem steblu, če pa jih še vedno ne moremo ločiti, nam preostane še najzanesljivejši način: Če kopriva speče je prava, mrtva v sebi nima strupa, zato njen dotik ne peče. Drugače pa mrtva kopriva ni strupena, treba pa je povedati da nima tako blagodejnih učinkov na zdravje, kot prava velika kopriva.

Velika kopriva
Velika kopriva

Kopriva peče zaradi mešanice mravljinčne in histamisnke kisline, strup ki ga izloči pa je človeku popolnoma nenevaren. Ravno nasprotno: že stare vraže pravijo, da tisti ki pade v koprive, nikoli ne bo imel problemov z revmatizmom. Če to drži, pa se prepričajte sam, ali vprašajte kakšnega starejšega člana družine.

Velika kopriva raste dobesedno vsepovsod, kar ste se verjetno prepričali že sami, zato je nabiranje lete kar se lokacije tiče precej enostavno. Užitna je cela rastlina, posamezne dele pa nabiramo praktično skozi vse leto.

Nabiranje:

Kot sem že omenil so pri veliki koprivi užitni in uporabni prav vsi deli. Cveti od maja do avgusta, v tem času nabiramo vršičke. Liste prav tako nabiramo od maja do avgusta, če pa je pomlad sončna in visoke temperature nastopijo prej (tako kot letos), pa jih nabiramo že aprila. Koprivna semena nabiramo jeseni, takrat je priporočljivo tudi izkopavanje korenin. Slednje lahko naberemo, oziroma izkopljemo tudi spomladi, preden kopriva prične cveteti.

Sušenje velike koprive - Avtorica: Ingrid Kozole
Sušenje velike koprive – Avtorica: Ingrid Kozole

Zakaj so koprive tako zdravilne?

Vprašanje, ki si ga ob branju začetka članka verjetno marsikdo zastavi. Podatki so na dlani in so prav šokantni:

Veliko koprivo sestavlja za zelenjavo skoraj neverjetnih 7% beljakovin, katere so dopolnjene z veliko pomembnimi minerali in vitamini. Železa naj bi bilo v koprivi kar do 10x več kot v špinači, vitamina C pa 6x več kot v limoni. Prav tako naj bi imela kopriva v sebi 5x več kalcija kot kravje mleko. Vsebuje še kalij, magnezij, fosfor, vitamin K, silicij in vitamine skupine.

Že pripravljena za pripravo čaja - Avtorica: Ingrid Kozole
Že pripravljena za pripravo čaja – Avtorica: Ingrid Kozole

Uporaba velike koprive:

Velika kopriva je nedvomno ena izmed najbolj uporabnih rastlin, saj je lahko koristna v veliko različnih oblikah. Posebno priporočajo se naslednje:

  • Sok velike koprive: Sok pripravimo iz sveže cvetoče rastline. Naberemo jo in namočimo za 12 ur v majhno količino vode. Koprivo nato stiskamo, da iz nje dobimo sok. Količina je sicer majhna, kar pomeni, da je potrebno nabrati kar veliko količino. Koprivni sok pomaga predvsem pri spomladanski utrujenosti in zniževanju krvnega sladkorja.
  • Tinktura: Tinkturo pripravljamo zgodaj spomladi ali jeseni, torej pred in po cvetenju. Zanjo nabiramo korenine. Slednje dobro operemo in čisto na drobno nasekljamo ter damo v steklenico. Nalijemo domače žganje in pustimo stati 14 dni na toplem. Pomaga proti izpadanju las. Pripravimo jo v razmerju 1:1 s prekuhano vodo. S tem si dvakrat na teden zmasiramo lasišče.
  • Koprivno seme: Iz njega stiskamo maščobno olje, ki se uporablja za zdravljenje revmatičnih bolezni, kožnih in presnovnih bolezni.
  • Čaj iz listov velike koprive: Dve zvrhani čajni žlički suhih koprivnih listov prelijemo s ¼ litra vrele vode, kuhamo pet minut, precedimo in pijemo po požirkih. Z omenjenim čajem lahko hitro in učinkovito preženemo spomladansko utrujenost, dober je zaradi številnih vitaminov. Pomaga pri presnovi in splošnem počutju ter blaži bolečine v prebavilih in izločalih.
Veliko koprivo pustimo takole namakati 10 minut - Avtorica: Ingrid Kozole
Veliko koprivo pustimo takole namakati 10 minut – Avtorica: Ingrid Kozole
  • Čaj iz korenin:  čajni žlički posušenih korenin prelijemo s skodelico hladne vode in segrevamo do vretja. Kuhamo eno minuto, odstavimo in ga pustimo stati še dobrih deset minut. Nato ga precedimo in spijemo. Priporočajo se največ 3 – 4 skodelice na dan, katere naj bodo vedno na novo pripravljene. Priporočljiv je za zdravljenje težav s povečano prostato ter za čiščenje telesa.
  • Koprivna kopel: Prgišče kopriv prelijemo z litrom vode, to zavremo in kuhamo na ognju 3 minute. Posodo odstavimo in počakamo 15 minut, kasneje vsebino precedimo in prevretek dodamo kopeli.
  • Koprivna špinača: v večini receptov oziroma navodil za pripravo koprivne špinače piše, da potrebujemo 1 kilogram nabranih mladih kopriv. Prav tako je pogost podatek, da lahko uporabimo tako stebla kot tudi liste. Jaz sem prvič ravnal natančno po navodilih in s končnim izdelkom nisem bil ravno navdušen. Zato sem zadevo naslednjič malo priredil, rezultat pa je bil navdušujoč: Veliko koprivo boste zagotovo našli kje v bližini vašega doma, saj raste pravzaprav vsepovsod. Pazite le, da je ne boste nabirali preveč v bližini cest. Kilogram kopriv boste imeli nabran presenetljivo hitro. Doma vam toplo priporočam, da ločite liste od stebel in jih nekajkrat splahnete v mrzli vodi.
Lahko pa si vnaprej pripravimo svoje čajne vrečke velike koprive - avtorica: Ingrid Kozole
Lahko pa si vnaprej pripravimo svoje čajne vrečke velike koprive – avtorica: Ingrid Kozole
  • Za štiri osebe bo tam nekje 300g koprivnih listov več kot dovolj. Liste nato prekuhajte za nekaj minut v vreli vodi (blanširajte). Če imate možnost uporabe multipraktika, vam slednjo toplo priporočam saj se bodo listi lepo zmleli in bo iz njih nastala prava koprivna špinača. Sedaj na maslu ali olju prepražite malo česna. Ko slednji zadiši dodajte zmlete koprive in malo pokuhajte. Po želji dodajte mleko, smetano za kuhanje ali kislo smetano. Začinite s poprom, soljo in muškatnim oreščkom. Kuhajte še približno pet minut in med tem časom uravnavajte gostoto špinače. Zraven postrezite pire krompir, če vam zraven zadiši meso pa še kose kakšnega piščanca. Priležejo se tudi hrenovke.

Kot vidite je kopriva res vse kaj več, kot nebodigatreba, prava zakladnica vitaminov in zdravilnih učinkovin. Zato le pogumno rokavice na roke in na sprehod do gozda ali bližnjega potoka. Koprive vas zagotovo »pričakujejo«

4 komentarji

  1. 24 ur namočeni listi so naravno škropivo proti ušem na rastlinah. Osebno preizkušeno proti ušem na fižolu, stoodstoten uspeh v roku 48 ur.

    • jasmina sladič

      Kot naravno škropivo so najboljše tudi za vrtnice, sploh stare sorte, jih zelo dobro zaščiti in na njih ni večć uši.

  2. fani gregorič

    kje se dobi seme koprive”? lp. hvala Fani

  3. štefan hrupec

    prosim vas za odgovor kaj je razlika med belo mrtvo koprivo in po mojem drugo mrtvo koprivo ki nima bele cvetove.hvala.LP

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*