Vhodna vrata zagotavljajo varnost in intimo doma

Vsako hišo, stanovanjski objekt pa tudi poslovni objekt na nek način definirajo vhodna vrata. Ta namreč predstavljajo prvo pravo stičiščno točko, ki jo mora uporabiti vsak uporabnik, da vstopi v notranje prostore. Zato ni nenavadno, da vhodnim vratom namenjamo veliko pozornost – tako z vizualnega, finančnega in stroškovnega kot tudi varnostnega vidika.

Vizualni vidik – kakšna vhodna vrata izbrati?

Ko izbirate vrata se zagotovo najprej vprašate po tem, kakšne materiale izbrati. Podobno kot velja v splošnem, velja tudi tukaj – pomembno je, da sledite svojemu okusu in zagotovite skladnost zunanjega vtisa zgradbe z njegovo notranjostjo.

Tradicionalno so bila vrata vedno izdelana iz lesa. Še danes lahko dobite lesena vhodna vrata, ki zagotavljajo ta avtentični videz naravnosti, so pa trenutno takšna vrata praktično najdražja izbira med različnimi opcijami izbire. Poleg tega takšna vrata zahtevajo redno vzdrževanje, vključno z barvanjem in lakiranjem.

Prav zato so v zadnjem času mnogo bolj priljubljena vrata iz drugih materialov, ki so odpornejši in zahtevajo manj vzdrževanja. Sem sodijo materiali kot sta aluminij in PVC. Ti materiali so enostavni za vzdrževanje, odporni na poškodbe, dodaten plus pa je tudi njihova ugodna cena. Če vam videz takih vrat ni všeč, trg ponuja tudi možnosti imitacije lesa – tako boste svojemu domu oziroma objektu zagotovili vse, od tradicionalnega izgleda do ugodne finančne in stroškovne rešitve.

 

vhodna vrata
Vhodna vrata podajo prvi vtis o zgradbi.

 

Finančni in stroškovni vidik – kaj se izplača?

Ko govorimo o vhodnih vratih, pogosto najprej razmišljamo o tem, koliko nas bodo ta vrata stala. Dejstvo je, da sodijo vhodna med dražje vrste vrat. To je seveda logično in razumljivo, opravljajo namreč povsem druge naloge kot vrata, ki na primer ločujejo prostore znotraj stanovanja oziroma hiše. Pri finančnih vložkih vhodnih vrat moramo razjasniti svoja pričakovanja glede želenih materialov, debeline vhodnih vrat pa tudi ostalih lastnosti, ki jih bodo ta vrata zagotavljala. Sem sodijo tako protivlomne lastnosti vrat, potem pa tudi protihrupne in izolacijske lastnosti. Več kot funkcij kot vam vrata zagotovijo, dražja bodo. Ob tem pa je potrebno poudariti tudi, da se običajno začetne investicije teh vrat izplačajo in hitro povrnejo – občutek, da ste v lastni hiši varni je namreč neprecenljiv. Slednjega se zavedajo predvsem tisti, ki so že izkusili rop, kateremu običajno sledi prav menjava vhodnih vrat z protivlomnimi lastnostmi.

Pri nakupu je smiselno vnaprej predvideti tudi stroške vzdrževanja. Običajno so vhodna vrata izdelana iz odpornih materialov, ki ne potrebujejo posebne nege, razen uporabe mokre krpe s katero prebrišete površine. Občasno bo verjetno potrebno vrata podmazati, več vzdrževalnih del pa, vsaj pri odpornih materialih ni pričakovati.

Med ocene stroškov naj sodijo tudi predvidevanja vezana na izolacijske lastnosti vhodnih vrat. Ob nakupu razmišljajte o tem, koliko energije lahko privarčujete, če izberete izolativna vrata in zakaj se taka investicija v resnici obrestuje. Čeprav se ne zavedamo, lahko skozi vrata, ki ne opravljajo izolativnih funkcij po nepotrebnem izgubimo ogromne količine energije, ki je ne moremo nadomestiti. Zlasti delikatni so predeli pod vrati, kjer lahko v zimskih mesecih v vaše notranje prostore vdre hladen zrak. Še huje je, če so odprtine tako velike, da lahko skozi njih vdre celo voda. Prav zato je pomembna začetna investicija, ki prepreči takšne situacije, saj se vhodna vrata v celoti prekrivajo z vašimi podboji. Pri tem se ne pozabite s podjetjem, ki bo poskrbelo za nabavo oziroma izdelavo vhodnih vrat dogovoriti, da sami poskrbijo za meritve in namestitev vhodnih vrat. S tem boste namreč preprečili nepotrebne napake in po možnosti dodatne finančne stroške.

 

vrata
Vhodna vrata naj zagotavljajo varnost.

 

Energetski vidik – kje naj privarčujem?

Cene energentov v zadnjem času močno naraščajo, pričakuje se, da bodo naraščale tudi v prihodnje. Prav zato je trenutno zadnji čas, da poskrbite za energetsko učinkovitost zgradbe. Že prej smo opisovali, da je potrebno pred nakupom vhodnih vrat predvideti tudi finančna sredstva, hkrati pa predvideti stroške, ki jih lahko z ustrezno izbranimi vhodnimi vrati preprečimo ali vsaj zmanjšamo. Sem sodijo zagotovo tudi energetski stroški, ki jih enostavno rešimo z izolativnimi vhodnimi vrati.

Varnostni vidik – bom varen?

Varnost in zaščita sodijo med točke, ki jim vsi namenjamo veliko pozornosti. Občutek varnosti v domu je osnovna, ki nam omogoča sproščeno bivanje v prostorih v dnevnem in nočnem času. Vhodna vrata s protivlomnimi lastnostmi – neodvisno od materiala iz katerih so narejena sama vrata – zagotavljajo odpornost na različne mehanske pritiske ter zagotavljajo stabilno pozicijo ključavnice v vaših vratih.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*