Vikend izlet

Zapečkarji ostanite doma. Vikend se prične v nekaterih družinah že v petek popoldne, ko se odločijo, kam bi šli za vikend. So tudi družine, ki se odločajo po navdihu. Vendar ta izleti, ki ga bom predstavila je primeren za vse. Sploh tiste, ki ne marate gužve na mejnih prehodih s Hrvaško, ali raje oddidete v naravo.

Že pol leta se v zavetju gozda nekje v južnem delu Slovenije odvija kulinarično kulturni dogodek enkrat mesečno. Sedaj pa se ta dogodek, venda v manjši obliki, dogaja kar vsak vikend. Privablja tako ljudi iz drugih regij, kot domačine. Kraj se nahaja v bližini enega najbolje ohranjenih gradov v Sloveniji, ki ga je pod okrilje vzela gora, ki je edina gora v Sloveniji, ki se ne nahaja v alpah in je življenje domačinov zelo povezano z njo in zelo mrzlim podnebjem. Zato je vabilo sedaj, v prihajajočih toplejši dneh kar na mestu.Vabim vas v neokrnjeno naravo, ki jo je na žalost močno spremenil žled, ter ljudje trepetajo ob hujših dolgotrajnih nalivih, da se njihova naselja ne spremenijo ponovno v otoke, saj pokrajino pokrije voda. Vendar tega sedaj ni. Sedaj so čudoviti kultuni dogodki umetnikov iz Slovenije in tujine. Vsak posameznik da vse od sebe, kar se vidi tudi na samem dogodku, koncertu, predstavi. Poleg kulturnega programa pa so dogodki značilni tudi po kulinaričnih dobrotah. V kulinariki ne boste potovali po celem svetu, vendar v preteklost, saj se vam ponuja hrana njihovih prednikov. Kar pa je najbolje, če hočemo okusiti delček časa in kraja povezanega z gradom.

Nahajate se poleg gradu, ki ni velik, saj je služil kot lovski dom takratnih plemičev. Sedaj je kultuni spomenik in se v njem izvajajo poroke. Namenjen je tudi protokolarnim dejavnostim. V bližini so tudi pristave, kjer so živeli ljudje, ki so skrbeli za grad. V njih so bili tudi hlevi s konji. Ta poslopja so sedaj obnovljena in prazna in kar vabijo k obuditvi. In društvo jih je res začelo obujati s prej omenjenimi kulinarično – kulturnimi dogodki. Vabljeni v občino, v kateri se nahaja kraj z najnižjimi izmerjenimi temperaturami v Sloveniji. Vabljeni v Loško dolino in h gradu Snežnik.

Dopoldne lahko obiščete goro Snežnik, seveda če imate dovolj kondicije, popoldne pa lahko posedite pri gradu Snežnik, se sprehodite po njemu z vodenimi ogledi, ki so vsako polno uro, če pa pridete ob nedeljah, pa se udeležite lahko tudi vodenih ogledov po okolici gradu in sicer po grajskih drevoredih ali celo po vaseh, ki so živela in še vedno živijo z gradom in poplavami. Med posedanjem pa se lahko posladkate s sladicami, pojeste lokalno hrano, ki jo pripravijo domačini, ali pa samo popijete osvežilno pijačo. Ne bo vam žal.

Kot sem že omenila za vse dogajanje skrbi društvo s svojim prostovoljnim delovanjem. To društvo je Društvo ljubiteljev gradu Snežnik, dogodki pa se imenujejo Grajski pun(k)t. Pun(k)t ima tukaj dva pomena. Punkt kot točka, kjer se ljudje združujejo in punt, ki je upor, upor proti sistemu, ki zapira take prostore in ne dovoli ljudem, ki imajo željo, da bi ga oživeli.

Torej vidimo se vsak vikend ob dobri hrani in pijači, ter enkrat na mesec na večjem dogodku, ko se zbere večje število nastopajočih umetnikov, pa tudi vsi prosti člani društva, ki jim je mar za ohranitev gradu. V mesecu maju bo tak večji dogodek v soboto 27. 5. 2017, tako da imate še vedno čas, ter se zorganizirate in pridete pogledat nastopajoče umetnike in uživati ob dobri hrani in pijači. Domov ne boste odšli razočarani, ker vsak dogodek je nekaj posebnega. Če pa bi radi prenočili in se udeležili tudi vodenja v nedeljo, pa je v bližini tudi hostel, ki je v celoti namenjen invalidom, vendar so v njem dobrodošli vsi.

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*