Visoke grede za popoln vrt

Ljubiteljski vrtnarji že dlje časa poznajo visoke grede kot način pridelovanja vrtnin – izdelek, ki je še nedolgo nazaj bil uporabljen bolj kot oblikovni element okrasnega vrta.

Zaradi pozitivnih lastnosti, ki so se pokazale pri uporabi visokih gred, se ljudje vedno pogosteje odločajo za njihovo izdelavo. Omogočajo namreč bolj ugoden način pridelave vrtnin; na njih je manj obremenjujoče delati, saj je obdelovalna površina dvignjena bližje rokam in očem.

Kar je še pomembnejše – s pridom izkoriščajo naravne procese, ki ustvarjajo zelo ugodne razmere za pridelke. Kvaliteten vrt si lahko torej ustvarimo tudi tam, kjer za to načeloma ni ugodnih pogojev.

visoke grede zelenjave

Kam in kako postaviti visoke grede?

Visoko gredo postavimo na sončno lokacijo, ki pa ne sme biti vetrovna. Usmerimo jo proti jugu, da se rastlinam zagotovi čim več sončne svetlobe. Obliko lahko izberemo po lastnih željah – ravna, ovalna, stopničasta, v obliki črke L, s pokrovom za učinek tople grede, greda lahko ima celo lasten zalivalni sistem!

Običajno se ljudje odločijo za širino 90-120 cm, zato da se brez težav doseže z rokami do sredine. Dolžina je poljubna in odvisna od razpoložljivega prostora. Višina se giblje od 0,5 metra do 1,2 metra, odvisno od želja uporabnika. Poznamo tudi nižjo različico visokih gred – dvignjene grede, ki so visoke do največ 30 cm.

Najbolj primeren material za izdelavo zunanjega ogrodja je les akacije, macesna ali hrasta. Ti dajejo estetski, naraven videz, les pa tudi omogoča pretok zraka in je dober toplotni izolator. Obstajajo tudi enostavnejše izvedbe iz smrekovih desk.

Notranjo stran desk se primerno zaščiti pred lesnimi škodljivci.

S polaganjem plasti stremimo k permakulturi

Pravilen način polaganja plasti je tisti, ki zagotavlja ugoden učinek visokih gred. Pri razpadu organske snovi se sprošča toplota, ki poskrbi za zgodnejši (in dlje trajajoči) pridelek vrtnin. Če so osnovna tla neprimerna za vrtnarjenje, lahko na tem mestu postavimo visoke grede in vseeno izkoristimo prostor.

Izdelave se je najbolje lotiti jeseni, saj preko zime zemlja še počiva in se useda, spomladi pa je takoj pripravljena za vrtnarjenje. Nalaganje plasti se razlikuje od vrtnarja do vrtnarja, vendar osnove za uspešno vrtnarjenje in rodovitno zemljo ostajajo enake.

visoke gred hiša

Na dno visoke grede polagamo material, ki bo imel vlogo drenaže (npr. veje in dračje, zmleti lesni ostanki, koruznica, …), saj voda ne sme zastajati v gredi. Na to plast sodijo: narobe obrnjena travna ruša, groba vrtna zemlja, nepredelan kompost in podobno. Na vse našteto stresemo tudi sloj vlažnega suhega listja, zopet dodamo kompost in ponovno plast zemlje. Če dodamo še kose papirja ali kartona, bo razpad le-teh privabil deževnike. Vse skupaj potlačimo z lopato ter na vrh dodamo kompost in nekaj fine vrtne zemlje. To je najbolje storiti spomladi, preden začnemo s sajenjem.

Bistvo je, da se izmenjuje star in svež material, rjav material (vir ogljika) in zelen material (vir dušika). Če imamo ovalne (gomilaste) visoke grede, pa ob straneh dodatno obložimo deske, kamenje ali opeke, da se zemlja ne usipa.

Pravilo je, da višje rastline sadimo v sredini grede, da ne dela sence nižjim rastlinam, ki naj bodo ob zasajene bližje robu. Tako kot pri klasičnem vrtnarjenju upoštevamo pravilo dobrih sosedov.

Zastirka je bistvenega pomena za zagotavljanje optimalne vlažnosti

Ker so visoke grede občutljivejše na sušo, jih je treba vedno pokriti s primerno zastirko, da zmanjšamo izgubo vlage. Za zastiranje se lahko uporabi pokošena trava, posušeno listje, slama, mleto drevesno lubje, kompost, kamenje in podobno. Zemlja ne sme biti zastrta čisto do stebel vrtnin, saj jim s tem omeji rast.

S pravilnim zastiranjem bomo dosegli manjše izhlapevanje vode, manjšo zbitost tal, dušenje rasti plevela in relativno konstantno temperaturo tal.

Naj vam na pomoč priskočijo strokovnjaki

V Mizarstvu Hrovat vam bodo po naročilu izdelali visoke grede vrhunske kakovosti, s katerimi boste zagotovo zadovoljni dolgo časa. Z upoštevanjem permakulturnih načel in kvalitetno izdelanim ogrodjem boste lahko občudovali tako bogat pridelek kot tudi čudovit, urejen videz vašega vrta.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*