Vpis na fakulteto je odskočna deska vaše poklicne poti

Se želite vpisati na želeno fakulteto, pa ne veste kje začeti. Vpis na fakulteto je za marsikaterega novopečenega maturanta lahko stresno, saj je pridobivanje korektnih informacij in »lovljenje« rokov za oddajo prijav vedno bitka s časom. Velikokrat se podatki, ki jih potrebujete za vpis na želen študij od fakultete do fakultete razlikujejo, kar pa še dodatno otežuje celotno situacijo. Prav zato, da vam olajšamo to obdobje, polno novih informacij, vam v nadaljevanju tega članka podajamo informacije o tem, kaj je dobro vedeti pred samim vpisom na izbrano fakulteto, kje začeti vpis in poiskati zanesljive informacije in še mnogo več.

Vpis na fakulteto

Kaj je dobro vedeti pred vpisom na fakulteto?

Vpis na fakulteto je vsekakor prelomna točka za vsakega mladega človeka. Pomembnosti te odločitve se mladi vse premalo zavedamo. Velikokrat si izbrano smer študija izberemo zgolj na podlagi predlogov naše okolice. Bolj kot to, kaj si ljudje okoli nas želijo za našo prihodnost, pa je pomembno to, kar si sami želimo doživeti in narediti skozi svojo poklicno pot. Pred vpisom na fakulteto je potrebno dobro premisliti predvsem o tem, kaj vam dotičen program posamezne fakultete ponuja. Za programe danes velja, da se delijo na dodiplomski in podiplomski študij. Večina dodiplomskih smeri traja tri leta, sorazmerno s tem pa se določajo tudi kreditne točke, ki jih je potrebno za uspešno zaključen študij pridobiti. Podiplomski študij v večini primerov pa traja dve leti in se konča z oddano magistrsko nalogo. Predenj se odločite za katerikoli program je dobro, da preverite ali je le-ta snovan po bolonjskem procesu. Le tako boste lahko svoj študij kombinirali tudi z drugimi mednarodnimi programi. Pozanimajte se ali: poleg rednega izobraževanja možno študij opravljati tudi izredno, se na tej fakulteti omogoča tudi poslovno mreženje znotraj vaše stroke, se boste v času študija lahko udeležili različnih študijskih izmenjav, ipd. Preverite tudi glavne vrednote fakultete, in sicer vse tisto, za kar se kot ustanova zavzemajo. Vpis na fakulteto pa je poleg želja odvisen tudi od realnih možnosti za vpis. Tukaj mislimo predvsem na število doseženih točk, ki so potrebne za vpis na želen izobraževalni program. Veliko vlogo pri vpisu na študij imajo tudi informacije o načinu opravljanja obveznosti, trajanju izpitnih obdobij, ipd. Vse to je dobro preveriti še predenj se dokončno odločite za oddajo vlog za vpis na izbrano fakulteto. Preverite seveda tudi, kakšne so možnosti prehajanja med študijskimi programi, kakšno stopnjo izobrazbe boste po zaključku dosegli in kakšni so dodatni pogoji za vpis, itn. Vpis na fakulteto še zdaleč ni le izpolnjevanje dokumentacije, to je odločitev, ki si jo boste zapomnili za vse življenje.

Kje začeti svoj vpis na fakulteto?

Postopek vpisa na fakulteto se začne s preverjanjem in sledenjem aktualnih informacij na strani posamezne fakultete. Vpis na fakulteto je pri skoraj vseh slovenskih fakultetah opisan na njihovi spletni strani. Na tem mestu vas želimo opozoriti, da ste vseeno zelo pozorni na vse posodobitve glede postopka vpisa, ki mogoče niso razvidne iz osnovnih spletnih strani. Tukaj je na mestu predvsem datumsko oddajanje vlog, način oddajanja vlog (osebno, po e-pošti), posodobljeni dokumenti za vpis na fakulteto, ipd. Na spletnih straneh izbrane fakultete bodo objavljeni tudi vsi vpisni roki. Najbolj pogosto boste lahko izbirali med tremi termini prijavnih rokov in tudi kasnejših vpisnih rokov. Seveda vam toplo svetujemo, da se vpišete v prvem, saj boste tako lažje zasedli mesto na želeni fakulteti.

Odločen sem za mojo smer programa, a kje poteka vpis?

Vpis na fakulteto po izbiri programa v večini fakultet poteka preko različnih spletnih portalov kot je npr. eVŠ. Seveda je izbrani portal za vpis podan na podlagi stopnje vpisa, torej ali govorimo o višješolskem, visokošolskem ali univerzitetnem programu. Po navodilih v samem sistemu nato izpilite prijavnico za vpis na želeno smer študija. Po vseh oddanih dokumentih je čas za čakanje. Med tem je dobro, da se pozanimate tudi o roku plačila vpisnine. Vsekakor pa preverite, ali k vpisu na dotično fakulteto, spadajo še kakršnikoli drugi stroški. Po prijavi in sprejetju na določen program bodo v večini primerov na vaš e-naslov ali domač naslov bivanja poslali vso dokumentacijo o prijavi, ki bo potrebna tudi za fizičen vpis na fakulteti. V večini primerov se boste za vpis na fakulteto morali zglasiti osebno, sam postopek pa ne bo trajal dolgo časa.

Tako, vpis na fakulteto je z pridobitvijo dokumentov dokončno končan. Vse kar morate od sedaj storiti je, da se temeljito posvetite izbrani smeri študija. Pa srečno!

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*