VPS gostovanje: prednosti, slabosti in alternativa

Storitev zakupa prostora na spletu imenujemo spletno gostovanje. Vsak, ki se želi na internetu predstaviti s svojo spletno stranjo, pa naj gre za osebne ali poslovne namene, poleg same strani najprej potrebuje domeno in gostovanje. Pri domeni gre zgolj za ime oziroma naslov na spletu (npr. vasadomena.si), medtem ko gre pri gostovanju za prostor, kamor so shranjene datoteke spletne strani, podatkovne baze, e-pošta in podobno.

Ker so zahteve, kar se tiče spletnih strani, posameznikov in podjetij različne, obstajajo tudi različne vrste spletnega gostovanja. Najbolj razširjena storitev je vsekakor deljeno gostovanje, kjer si strežnik deli več naročnikov, posamezni paketi pa so med seboj ustrezno ločeni. Bolj poznano je tudi reseller gostovanje, ki naročniku omogoča, da zakupljeni prostor razdeli na manjše enote in jih nato po lastno določenih cenah ponuja dalje. Najdražja in najzmogljivejša možnost je namensko gostovanje, kjer gre za najem celotnega strežnika. Za to storitev se običajno odločajo velika podjetja z izjemno obiskanimi spletnimi stranmi.

vps-gostovanje

Vmesno možnost, zmogljivejšo od deljenega gostovanja, vendar daleč od cene za »dedicated« oziroma namenski strežnik, pa predstavlja VPS gostovanje. V tem primeru gre za zakup dela strežnika z ločenimi zmogljivostmi. Torej podobno, kot bi večji strežnik razdelili na več manjših, nato pa vsako to manjšo enoto namenili posameznemu naročniku. Pravimo, da gre v tem primeru za navidezni ali virtualni strežnik, saj kratica VPS izhaja iz angleške zloženke Virtual Private Server. Vsakemu naročniku pripadajo lastni sistemski viri, kot so moč procesorja, pomnilnik, prostor ipd.

Značilno za VPS gostovanje je tudi to, da ima naročnik popolno svobodo nad upravljanjem svojega dela strežnika. Nanj lahko namesti poljuben operacijski sistem (npr. CloudLinux, Ubuntu, CentOS, Debian ali Windows Server) in poljubno programsko opremo. To je druga bistvena razlika VPS strežnika od klasičnega deljenega, saj pomeni, da uporabnik lahko uporablja nestandardne strežniške aplikacije, ki pri deljenem gostovanju ne bi delovale.

 

Lahko prednost postane slabost?

Čeprav je iz napisanega morda moč razbrati le pozitivne lastnosti, pa VPS gostovanje še zdaleč ni primerno za vsakogar. Gre namreč za storitev, pri kateri se zahteva znanje strežniške administracije in upravljanja z ukazno vrstico (SSH). Naročnik mora sam namestiti operacijski sistem in vso potrebno programsko opremo. Prav tako mora sam poskrbeti za zaščito pred spletnimi virusi, za razne anti-spam filtre ter za kreiranje varnostnih kopij vseh podatkov.

Marsikateri ponudnik VPS strežnika sicer nudi rešitev za omenjeno težavo, saj ima na seznamu ponujenih storitev tudi vzdrževano VPS gostovanje. Seveda pa so cene za tovrstno storitev mnogo višje, saj za vzdrževanje in posodabljanje operacijskega sistema, programske opreme in aplikacij skrbijo sistemski tehniki podjetja, ki ponuja gostovanje. Običajno so vključene tudi rezervne kopije, medtem ko je dodatno podporo s strani tehnikov potrebno tudi dodatno plačati.

Če vam strežniška administracija ne predstavlja težav, je VPS gostovanje lahko odlična izbira. V primeru, da strokovnjaka s področja administriranja strežnika nimate oziroma bi vas stal previsoko vsoto denarja, pa je smiselno razmisliti o alternativnih rešitvah. Na tem mestu vsekakor velja omeniti odlično rešitev ponudnika NEOSERV, ki je pripravil izjemno zmogljive pakete tako imenovanega TURBO gostovanja.

Komu je namenjeno TURBO gostovanje?

TURBO gostovanje je namenjeno naročnikom, ki potrebujejo več kot le osnovno deljeno gostovanje. Zanj se odločajo posamezniki in podjetja z velikimi oziroma zelo obiskanimi spletnimi stranmi. Velika prednost te vrste gostovanja je, da od naročnika ne zahteva znanja strežniške administracije, saj je za praktično vse že predhodno poskrbljeno.

Za TURBO gostovanje so značilni visoko zmogljivi paketi, ki omogočajo bliskovito hitro delovanje tudi najzahtevnejših spletnih strani in spletnih trgovin. Če primerjamo tipične pakete VPS gostovanja ter pakete TURBO gostovanja, hitro ugotovimo, da slednji omogočajo celo višjo zmogljivost od večine paketov VPS gostovanja.

Glavne prednosti TURBO gostovanja pri NEOSERV so:

  • Zmogljivost in raznolikost paketov: trenutno so na voljo štirje paketi – osnovni s 4 GB pomnilnika, 4 CPU jedri in 30 GB SSD prostora … do najzmogljivejšega s kar 10 GB pomnilnika, 10 CPU jedri in 120 GB SSD prostora.
  • LiteSpeed tehnologija: zagotavlja še večjo odzivnost in hitrost spletnih strani, saj LiteSpeed spletni strežnik omogoča procesiranje na tisoče hkratnih procesov – brez visoke porabe pomnilnika in procesorske moči.
  • Nadzorna plošča cPanel: vsak naročnik prejme dostop do uporabniku izjemno prijazne nadzorne plošče, prek katere je urejanje domen, e-poštnih predalov, datotek, podatkovnih baz ipd. povsem enostavno.
  • Ostala programska oprema: paketi TURBO gostovanja vključujejo vso licenčno programsko opremo – poleg nadzorne plošče cPanel je tako poskrbljeno tudi za operacijski sistem (CloudLinux), Anti-Spam zaščito, Anti-Virus zaščito in podobno.
  • Vzdrževanje in rezervne kopije: v pakete je vključeno redno vzdrževanje in posodabljanje programske opreme, prav tako vsi TURBO paketi vključujejo breplačne varnostne kopije, do katerih se enostavno dostopa prek cPanela.
  • Brezplačni SSL certifikati: na vsako spletno stran, gostovano na TURBO paketu, si naročnik lahko namesti brezplačen domenski SSL certifikat priznanega izdajatelja Let’s Encrypt – z le nekaj kliki v nadzorni plošči cPanel.
  • Brezplačna 24/7 podpora: če se pojavijo vprašanja ali težave, ni potrebe po dragih urah sistemskih tehnikov, saj je NEOSERV podpora na voljo 24 ur na dan, vse dni v letu.
  • Možnost brezplačnega testiranja: ob naročilu TURBO gostovanja se paket aktivira takoj, medtem ko valuta za plačilo znaša 30 dni, kar pomeni, da lahko naročnik svoj paket gostovanja kar mesec dni testira brezplačno.

Če torej iščete izjemno zmogljivo spletno gostovanje po dostopnih cenah, z namestitvijo, vzdrževanjem in posodabljanjem programske opreme pa ne želite imeti opravka, bo TURBO gostovanje za vas idealna rešitev.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*