Vroči plesni večer na Ljubljanskem gradu

Če nimate ideje kam se odpraviti v petek zvečer, potem imamo za vas zanimivo idejo. V petek zvečer smo se pobližje spoznali z glavno organizatorko na Ljubljanskem gradu.

Takoj ko sva vstopila skozi vhod sva začutila, da svoje delo opravlja z veseljem, zato so se tudi tamkajšnji gosti počutili zelo lepo.

Kaj se je pravzaprav dogajalo?

ljubljanski grad salsa salsa večer v ljubljani balet

V petek je potekal salsa plesni večer, ki so ga izvajali plesni studio Dancefloor in glasbena skupina Los senores.

Takšnega dogodka se morate naslednji udeležiti tudi vi, saj se boste zagotovo zabavali, tudi vi četudi ne plešete salse. Zagotavljava vam, da vas bodo fantje in dekleta s svojimi gibi, temeperamentom, žarom v očeh, tako močno navdušili, da se boste skoraj zaljubili v njihovo družbo.

Imela sva posebno čast narediti ekskluzivni intervju s solastniki plesne šole, katera se nahaja na Šmartinski cesti 106, v Ljubljani, ter z učiteljicama go. Aleksandro in Varjo.

Kaj pomeni za vas Salsa?

Salsa nas spomni kot na omako mešanih različnih plesnih stilov na katere so začeli plesati v 70. letih v New Yorku. Je odlična oblika druženja,  kjer se zelo sproščeno lahko zabava in lažje spoznava. Glasba ob kateri se pleše je lahka, zabavna in radostna.

Zakaj ravno Salsa?

Ker je preprosta, zabavna in eksotična. Plesalci se lepše uredijo za zabavo in ob plesu ustvarijo vroče vzdušje polnega temeperamenta. 

Komu je namenjena Salsa?

Salsa je primerna za vsakogar, ki bi se rad na preprost in zabaven način družil in spoznaval. Moški imajo pri plesu glavno vlogo in vodijo soplesalko. Tako se počutijo bolje in ženskam to ugaja. Ljudje radi prihajajo na salso, ker je privlačna, se je lažje naučijo in obenem imajo željo po  spoznavanju nasprotnega spola. Na tak sproščen in prijeten način lahko ob plesu spoznajo potencialnega bodočega partnerja.

Kako je živeti s plesom?

Od vedno sva si želeli početi nekaj kar naju veseli. Ne jemljeva tega kot delo. To je najin življenjski stil in to rada počneva. Pred salso sva imele že dolgoletne izkušnje s partnerjem na mednarodnih tekmovanjih in izobraževanjih. Je pa potrebno veliko odrekanja in kot plesalci moramo tudi poskrbeti za dobro formo telesa z dodatnimi športi.

Kako hitro se lahko naučimo plesati Salso in ali je možno obenem tudi shujšati?

Ponavadi se je ljudje naučijo v 3 mesecih tako dobro, da se potem lahko udeležijo na vroče večere Salse ob vikendih. Po enemu letu pa postanejo že zelo uspešni plesalci. Tudi shujšati je možno, vendar na daljši rok.

Salsa je danes eden izmed najbolj vročih plesov, od kod pa je prišel in kako se je razvil?

Zgodovina salse je tako raznolika, kot je ples zabava … Večina se strinja, da se je razvijal v 30-ih in 40-ih letih v New Yorku, ki so postale dom številnim Kubancem, ki so zapustile politične probleme domovine za seboj. Tam je “salsa” postala značilnost številnih plesov, kot so Rhumba, Mambo, Cha cha, Guaracha, Cumbia in še veliko več, namesto posameznega plesa. Najbolj poznani stili salse so portoriški, kolumbijski, kubanski, newyorški ter stil Los Angelesa. Zato se do danes salsa glasba in ples razlikujejo glede na lokacijo.

Današnjo salso se na različne načine igra in pleše povsod v latinskoameriškem svetu, na katerega je vplivalo celotno območje – kar je še en razlog, zakaj ga ne moremo imenovati kubanski ples ali celo en specifičen ples. To je praznovanje plesnih kultur, ki se združujejo, da bi ustvarili nekaj novega, nato pa ohranili edinstvene dele tega, da bi ustvarili svoj lastni slog salse.

Vedno bolj priljubljen stil salse na katerega se danes pleše je Bachata iz Dominikanske republike, kjer plesalci plešejo s pokrčenimi koleni in migajo z boki na polnem plesišču salsa večera.  Tradicionalni ljudski ples izvira iz Dominikanske republike in so ga v ZDA pripeljali dominikanski glasbeniki v zgodnjem obdobju 19. stoletja. CHA-CHA znan tudi kot cha-cha-cha je plesni stil, ki prihaja iz Kube in je postal popularen v ZDA v 50. letih in je danes razširjen po celem svetu na plesnih tekmovanjih.

Zaključek

Glede na vse napisano, lahko zaključimo, da sva bila deležna najbolj družabne zabave v mestu. Ogromno ljudi nima idej, kako lahko preživijo sproščen petkov večer in mislijo, da se nikjer nič ne dogaja. In kdo bi si mislil, da je možno to ravno na Ljubljanskem gradu. Slovenci premalo cenimo svoje znamenitosti, zato je skrajni čas, da nehamo iskati sreče drugod, kot le doma.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*