Jure Kovač, umetnik, vrtnar, ustvarjalec z uporabo naravnih materialov

Jure je kot otrok veliko časa preživel pri stari mami, kjer je imel veliko časa in pristen stik z naravo. Srečal se je z delom, ki spada v dano okolje. 

Torej sajenje, košnja, delo na vrtu in rezanje žive meje.  Skozi igro kot deček je njegov hobi prerastel v delo njegovega življenje. Nekje vmes na poti je Jure odkril in spoznal, da že 21 let vrtnari in enostavno bi lahko rekli:  »Vrtnarjenje in od  veselja do kruha.«

vrtnar vrtnarstvo pridelek

Jure je po poklicu torej vrtnar. Iskreno pove, da se je vpisal je na vrtnarsko šolo, ker drugje ni bilo prosto, in potem  vzljubil vrtnarstvo v vseh pogledih. Predvsem želim deliti z vami, da Jure ni samo klasičen vrtnar, ampak v sebi nosi izjemno kreativnost in ustvarjalno žilico. Zraven ureditve zelenih površin in vrtov, Jure sam izdeluje različne oblike in velikosti skalnjakov ter ribnikov. Ustvarja tudi unikatne kipce iz lesa in gline. Vsestransko nadarjena dušica bi rekli in pri vseh njegovih delih je uporabljen samo naravni material. V kolikor se prepustite in zaupate njegovim rokam bo izgled vašega doma in okolice poseben in zares unikaten.

Jure kaj je tvoje delo, ki ga opravljaš kot vrtnar?

Jure se nasmeji in pove: Vse kar je zelenega se tiče mene. Konkretno to pomeni obrezovanje živih mej, košnja trave, rezanje sadnih in okrasnih dreves, škropljenje rastlin, oskrba rastlin v kolikor privede do kakšne bolezni. Moje delo je tudi zasnova vrta, to pomeni oblikovanje in prvotna  ideja, da ima vrt izgled kot ste si ga sami zamislili. Moje delo obsega vse od ideje, načrtovanja in vzdrževanja. vrtnar vrtnarstvo zelenjava

Jure je kar sezonsko razložil skrb za rastline:

Z navdušenjem pove, da spomladi, meseca aprila in maja začnemo z rezom rastlin, na vrsto pride preventivno in kurativno škropljenje, gnojenje in zalivanje.
V poletju, v mesecu juniju, juliju in avgustu je potrebno  vzdrževanje in ponovno škropljenje ter uporaba ekoloških pripravkov. Zraven spada tudi čiščenje prostorov, odstranitev kamenja, peska v okolici in tudi listja, ki odpada rastlinam.

vrtnar vrtnarstvo okolica

V jesenskih mesecih se ponovno srečamo z rezom, zračenjem trave, kar  pomeni, da odstranimo mrtvi del trave in dodamo kisik. Morda dodatno posejemo travo ali uredimo v  kolikor je možno, namakalni sistem. V veliki  večini je uporaba tega sistema že stalnica, sploh pri v novogradnjah oz. povedano po domače namakalni sistem je skoraj povsod na novem vrtu.

vrtnar vrtnarstvo rože

Ko pride jesen je na vrsti rezanje, škropljenje, poskrbimo za škodljivce, lotimo se  zatiranja rilčarjev, gosenic in polžev, ki so sicer lepe živali, vendar niso prijatelji rastlinam.

vrtnar vrtnarstvo paradižnik
Ko nastopi zimski čas je na vrsti ponovno kakšen rez, drugače pa je zima čas  mirovanja. Pozimi se dela tisto kar ne moremo narediti čez sezono. V navadi je obnova kakšnih nasadov, čiščenje parcel. V mesecu januarju in februarju  je čas počitka.

Tukaj na obali se je potrebno prilagoditi vremenskim razmeram in predvsem poskrbim za  čiščenje in odstranjevanje dreves, to pomeni, da  preventivno preprečujem, da kakšno drevo ali grm ne preraste ograje ali strehe hiš.

 

Da ne pozabim, govora je bilo o ribnikih in skalnjakih, lahko izvemo kaj več?

Seveda. Zraven vsega vrtnarskega dela, poskrbim tudi za izdelava ribnikov in skalnjakov. 

vrtnar vrtnarstvo kaktus

Ribnik uredim po želji strank, vse od izkopa in celotne priprave, položim folijo in obdelava npr. s kamnom. Videz je priporočljiv takšen, da spada v okolje. In  pri nas na obali je je to kamen, lahko tudi japonski stil ali kakršenkoli drug, vse je odvisno od želja strank.

vrtnar vrtnarstvo sončnicaSkalnjaki so tudi lep del vrtov ali zelenic. Lahko so v stilu zeliščnih vrtov, seveda z rastlinami po izbiri. Lahko so  samo cvetlični, če ponovno izpostavim obalo so v večini s sivko. Delujem predvsem na osnovi želj in idej strank.  Prisluhnem kolikor se da in moje delo kar je povezano z ribniki in skalnjaki obsega kasneje samo preventivno in kurativno vzdrževanje.

Poskrbim pa tudi za odvoz odvečnega materiala in reza. Mojster za vse. ( smeh)

Jure, kaj pa glede tvoja umetniška žilica?

Jure je pripomnil, da sem zares radovedna in mi vseeno zaupal, da izdeluje tudi unikatne kipe, ki so lahko na ogled na samem objektu.

Umestim jih v arhitekturo, ki je v skladu s floro. To so kipi narejeni iz lesa in to je ta del mene umetnika, ko poskrbim za svojo dušo.

Poskrbim enako za oskrbo kipov, barvanje lesa ali se dogovorim s strankami, da same uredijo v kolikor pa nekdo posluša moj predlog, povem, da je najbolje pusti naraven stil. In izdelujem tudi glinene izdelke, ki so dekorativnega pomena. Lepa ideja za darila ob jubilejih in posebnih praznovanjih. S tem nekomu pokažete, da vam veliko pomeni, saj je vsak izdelek unikaten. Tudi tukaj velja, da prisluhnem naročilu, saj gre za specifične želje. Velja pa, da skulpture  temeljijo na osnovi mojega počutja in tako izražam sebe. Jure pove, da so oblike usmerjene v več tematik in po navadi niso v isti  smeri, saj se prepusti občutkom in tako umetnija nastane.

Predvsem gre povedati, da Jure v delu uživa, to je njegovo največje  veselje. Poudari,  da v kolikor ljudje ne najdejo časa, da uredijo svojo okolico za slednje z veseljem poskrbi . Po besedah drugih svoje delo še premalo ovrednoti, vendar takoj pripomni:  Pomembno je, da me delo osrečuje in s tem osrečujem tudi druge. Jure trenutno deluje predvsem na obalno-kraški regiji in skrbi za več objektov. Pove, da ima željo širiti svoj posel in znanje ter zaposliti še kakšno osebo, ki mu je blizu narava in mu to delo predstavlja strast.

Vsi, ki bi želeli kontaktirati Jureta, da poskrbi tudi za vašo okolico ne pozabite omeniti, da ste prebrali zapisan članek, saj vam bo priznan 10% popust na storitve.

Kontakt:

Vrtnar sem –Jure Kovač s.p

Tel: 041 592 419

Email: belaglina@gmail.com

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*