VUDU – religija ali črna magija?

Prebadanje lutk, črna magija, varjenje čarobnih napitkov in podobno so nekatere od stvari, na katere mnogi pomislijo ob besedi vudu. Gre za skomercializirano predstavo o vuduju, ki ima le malo skupnega z dejansko religijo, ki je še danes prisotna na Haitiju in na nekaterih ostalih predelih Karibskega otočja ter ponekod v Združenih državah Amerike in Afriki.

Vudu je verski kult zahodnoafriškega izvora. Po Kolumbovem odkritju Novega sveta so Evropejci tja pripeljali afriške sužnje, pripadnike vuduja. S prihodom sužnjev v na novo odkriti svet se je tam začel proces širjenja afriške kulture in s tem tudi njihove religije. Od takrat pa vse do danes se vudu najpogosteje in najbolj množično prakticira na območju Haitija.

Voodoo lutka

V začetku ameriške okupacije Haitija leta 1915 se je v ameriški popularni kulturi začela pojavljati domišljijska verzija vuduja, ki so jo predstavljali zombiji, eksotični seksualni rituali, prebadanje lutk in črna magija. Leta 1929 je knjiga avtorja W. B. Seabrooka  Magic Island (Čarobni otok),  ki je govorila o vuduju, postala bestseller v Združenih državah Amerike. Komercialni uspeh knjige je navdihnil tudi vrsto filmov, na primer hollywoodski film Beli Zombi.  Ta domišljijska predstava o vuduju je preživela vse do današnje dobe. V zahodnem svetu tako še danes uporabljamo besedo vudu za opisovanje grozljivih stvari. Vudu si mnogi predstavljajo kot zabadanje igel v lutke in prakticiranje črne magije. V ameriškem mestu New Orleans v Louisiani, kjer je vudu religija še vedno prisotna, so v skomercializirani verziji vuduja odkrili tržno nišo. Vudu je v New Orleansu tako glavna turistična atrakcija. S prebodenimi lutkami, prerokovanjem, znamenitim vudu muzejem in grobom vudukraljice iz New Orleansa, Marie Laveau, v svoj kraj vsak dan privabljajo množico turistov.

Vendar pa ima ta skomercializirana karikatura vuduja bolj malo skupnega z dejansko religijo afriških sužnjev in z religijo, ki jo še danes prakticirajo milijoni Haitijcev. So pa te napačne reprezentacije vodile k temu, da nekateri vudu razglašajo kot glavnega kulturnega krivca za veliko revščino na Haitiju. Tudi ob katastrofalnem potresu, ki je Haiti stresel leta 2010, so se mnogi oglašali, da je narod preklet in da se je ta nesreča zgodila zaradi pakta, ki naj bi ga Haitijci sklenili s hudičem. Vsi ti komentarji razširjajo stereotipno in izkrivljeno podobo o vuduju.

Vudu je dejanska religija. Pripadniki vuduja verjamejo v enega boga, ki ga na Haitiju imenujejo Bondye. Poleg boga obstajajo v vuduju tri glavne kategorije ostalih duhovnih bitij, od katerih so še posebej pomembno duhovi Iwa, ki so duhovi družinskih članov in glavnih sil vesolja. Res je, da majhen del vuduja predstavljajo uročevanje sovražnikov in klicanje duhov. Vendar pa je temeljna funkcija vuduja povsem nasprotna in predvsem zelo pozitivna. Glavni namen religije je zdravljenje bolnih ljudi. Za pripadnike vuduja je vsa narava sveta. Zdravilci zato zdravijo predvsem z zelišči pa tudi z vero in v sodobnejših časih s pomočjo zahodne medicine. Drugi pomemben aspekt vuduja je opravljanje verskih obredov. Poleg duhovnika, ki vodi obred, v njem sodelujejo tudi ostali prisotni. Uporabljajo se glasni bobni, veliko se pije, ples pa je bistvenega pomena za celoten obred. Navadno obred poteka na prostem, okoli Poto Mitan – središčne točke. Skoraj vsak obred vključuje žrtvovanje živali. Te ceremonije se izvajajo, da se z njimi izkazuje spoštovanje duhovom.

Pri Haitijskem vuduju gre za močno sinkretično religijo. Dandanes pogosto uporabljen rek v tej karibski državi pravi, da je 80 % prebivalcev katolikov in 100 % vuduistov. Mnogi Haitijci namreč opravljajo vudu rituale, čeprav se uradno štejejo med katolike in hodijo h katoliški maši. Ker sužnjem na Haitiju v času kolonizacije ni bilo dovoljeno odkrito prakticiranje vuduja, so za zaščito svoje religije v vudu vključili katoliške elemente. Mnogi duhovi imajo na primer krščanska imena ali lastnosti krščanskih svetnikov. Poleg tega Haitijci boga Bondye-ja častijo pri katoliški maši, medtem ko se duhovi Iwa častijo in se z njimi komunicira na vudu obredih.

Voodoo Haiti

Privrženci vuduja so pogosto preganjani s strani vlade. V zgodovini Haitija je bilo vzpostavljenih kar nekaj zakonov, ki so želeli regulirati religijo in prepovedovati izvajanje vuduja. Kljub mnogim poskusom, da bi Haiti očistili vuduja, ta še danes ostaja religija, prakticirana s strani mnogih Haitijcev. Vudu je preživel kljub stoletjem zatiranja in kljub temu da gre za močno decentralizirano religijo brez institucionalne zapuščine, brez osrednjega besedila ali ene same enotne doktrine. Korak naprej je naredil leta 2003, ko je bil legaliziran na Haitiju s strani predsednika Aristideja in je tako postal uradno priznana religija. S tem je bilo vuduju dodeljeno uradno priznanje dolgoletni realnosti.

Vendar pa, čeprav je bil uradno sprejet s strani političnih voditeljev, vudu še naprej ostaja marginalizirana religjia. Mnogi Haitijci, ki uradno izpovedujejo svojo pripadnost katolicizmu ali protestantizmu, vudu rituale opravljajo skrivaj. Vsi Haitijci imajo vudu v svojih dušah, saj obstajajo določeni aspekti vuduja v haitijski kuluri, ki jih ohranjajo prav vsi prebivalci te karibske državice, kar se kaže v njihovem diskurzu, načinu zdravljenja, v njihovih pesmih, pregovorih itd. Za Haitijce vudu ni le religija, je globoko zakoreninjen način življenja.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*