Za kakšno ogrevanje doma naj se odločim?

V času splošnega pomanjkanja poizkušamo prihraniti na vseh področjih in zato ni nič presenetljivega, če se takoj spomnimo na ogrevanje doma. Tudi sam se zadnje leta vedno večkrat sprašujem kaj storiti?

Naše ogrevanje hiše, našega preljubega doma je namreč še vedno na kurilno olje.  Zaradi pomanjkanja  denarja se pač nismo odločili za kaj bolj sodobnega kot recimo: ogrevanje na pelete, drva ali celo toplotno črpalko. Zanimivo pri vsem tem je kako hitro se trendi spreminjajo! Še pred letom ali dvema bi dal besedo, da je ogrevanje na pelete daleč najboljša in najbolj ugodna rešitev, vendar me sedaj ta zagretost mineva.

Ogrevanje doma

Zakaj?

Večino informacij pridobim o tem med ljudmi, ki so pač zamenjali svoj obstoječi ogrevalni sistem za nov sodoben način. Kaj so pridobili s tem? Vedno se sprašujem kaj bom zraven tega pridobil, če zamenjamo ogrevanje ? Prednosti ogrevanja na kurilno olje so tako mamljive, vendar tako enostavne. Razen visoke cene kurilnega olja se z peleti sploh ne da primerjati. Pri ogrevanju doma na kurilno olje enostavno nimaš nobenega dela, kot da samo plačuješ obroke za nakup olja in enkrat letno te obišče gospod dimnikar zaračuna čiščenje in meritve in to je popolnoma vse!

Kaj pa peleti?

Sicer izgledajo kot dober nadomestek za kurilno olje, vendar….. No, ne bom trdil da sistem ni avtomatiziran, to je vrhunsko izpopolnjeno. Tako da ko začne peč enkrat delovati, nimaš več nobene nastavitve za popravljat. Prične pa se že s samimi peleti! Cena peletov se zadnje čase niti ne spušča, ampak ostaja na istem nivoju. Potem je tukaj problem kvalitete! Ker so ljudje v veliki večini zamenjali kotle na olje s kotli na pelete, se je pojavilo novo tržišče, kjer lahko od različnih proizvajalcev kupiš pelete, vendar na žalost večkrat vprašljive kvalitete.

Spomnim se prijatelja, ki je pričel ogrevati svoj dom na pelete pred dvema letoma, bil je poln zanosa, da je to najboljša rešitev in da naj tudi sam ne odlašam z zamenjavo. Toda sedaj, ko pričnemo pogovor o ogrevanju doma, lepo samo pritrjuje z glavo in ne omeni svoje nove pridobitve z nobeno besedo. Sprašujem se kaj je narobe? Ok. Cena se resnično ne da primerjati s kurilnim oljem, če ste prej porabili okoli 3000 litrov kurilnega olja boste sedaj prišli kar z kakšno 1 tono in pol čez zimo, kar pomeni da se vam bo strošek za ogrevanje zmanjšal za dobrih 40 odstotkov. A pri tem morate računati da boste plačali za nov način ogrevanja najceneje okoli 3500 evrov. Zraven tega morate biti pripravljeni da boste vsak teden, vsaj enkrat počistili pepel iz peči in da boste vsak dan preverjali in dozirali palete v dozirni zalogovnik. Tudi dimnikar vam ne bo ostal dolžan, saj mora peči na lesno izgorevanje pregledati dvakrat letno! Pripišite si dvojni strošek obiska!

Sam pokurim okoli 1800 litrov na kurilno sezono in sedaj , ko smo pričeli malo bolj paziti kako se ogreva se bo dalo še prihraniti tudi kakšnih 100 litrov porabe. Vendar zraven tega nimam nobenega dela pritisnem gumb ali nastavim termostat in ogrevanje doma se prične brez sprehodov v kurilnico. Zato razmišljam, da se trenutno v zamenjavo kurilnega sistema ogrevanja mojega doma ne bom podal,vsaj ne bom ga zamenjal za pelete, razmišljati bom pričel raje o kakšni drugi možnosti.

Možnosti je še vedno ogromno sicer je ogrevanje na toplotne črpalke tudi že vedno bolj prisotno, samo izkoristki so še vedno mogoče premajhni ali pa je celotna postavitev sistema predraga. Mogoče je dobra naložba toplotna črpalko plus sončna elektrarna, ki ti omogoča pridobivanje energije zastonj. Vendar je vse skupaj še vedno predrago ali pa je naša ljuba država že položila prste vmes da nam onemogoči poceni ogrevanje.

Mogoče se bomo v bližnji prihodnosti odločali za toplotne črpalke, vendar s povezavo s sončnimi elektrarnami vznemirja mojo glavo še en način ogrevanja za katerega sem slišal ogromno pohval, ampak nisem zasledil še njegove uporabe.

Kaj je to?

Ogrevanje z IR paneli! Kratica IR pomeni infrardeče sevanje. Kar nekaj podjetij pri nas jih že ponuja, ampak nikjer ne zasledim nobene posebne analize. Vse skupaj izgleda zelo dobro izvedljivo, saj IR sevanje po zagotovilih deluje zdravilno. A sprašujem se: Kako vpliva na človeka, če se le-ta zadržuje celo življenje pod njim? Mogoče nič, mogoče pa veliko. Sicer pa s tem načinom ogrevanja resnično nimaš nobenega posebnega dela. IR panele enostavno namestiš na steno priklopiš v električno omrežje in čakaš da prostor ogreje sevanje.

Kako deluje?

Sevanje direktno vpliva na predmete v prostoru in jih segreva. Ti predmeti pa potem ogrevajo prostor. Recimo  kot bi poleti sonce obsijalo vašo sobo, ki se nato segreje in izžareva toploto. Dobra lastnost IR panelov je v tem, da jih lahko kupimo postopoma! Ko imaš denar kupiš IR panel in ga namestiš v sobo in tako naprej dokler ne vzpostaviš celotnega sistema ogrevanja doma. Ta način mi veliko bolj ustreza, kajti se razlikuje od toplotne črpalke v tem, da ne zaseda nobenega prostora v hiši, zraven tega je popolnoma neslišen. Ampak malo še bom počakal s tem načinom ogrevanja doma, ker se že na začetku pojavlja vprašanje glede IR sevanja in kakšen vpliv ima le-to na ljudi po dolgotrajni uporabi?

Tako kaže, da bom ostal še kar na kurilnem olju, saj so ostali ogrevalni sistemi predragi za moj žep.

En komentar

  1. Tomaž Gorec

    Jaz sem letos v svoji poslovni stavbi zamenjal kurilno olje za pelete. Kakor kaže bodo prihranki krepko čez 50%. Če bi pelete kupil poleti, ko so cenejši, bi bil prihranek še večji.

    Je pa res da je nekaj dela z čiščenjem,..

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*