Za spremembo si privoščite termeZgodovina toplic

Toplice se prvič pojavijo v stari Grčiji, kjer so že poznali pozitivne učinke vode na zdravje posameznika. Legende pravijo, da je grški bog zdravilstva Asklepij znal pripravljati zdravila iz različnih olj ter da je v svojem svetišču na Peloponezu lahko celo oživljal mrtve. Toplice, oziroma ideja zdravljenja s toplo vodo, so se nato prenesle tudi v antični Rim. Rimljanom so toplice pomenile sprostitev in način življenja, zato so toplice kmalu postale zbirališče za druženje. Večina rimskih mest je imela vsaj ene javne toplice, poleg tega pa so bogataši imeli tudi svoje privatne toplice v svojih vilah, kjer so lahko kopali vsak dan. Javne toplice so bile namenjene širšemu krogu meščanov, ki so se lahko kopali enkrat tedensko. Toplice so lahko obiskovale tudi ženske, vendar ob dopoldanskih urah, medtem ko so moški v toplice zahajali po opravljenem delu in tam ostajali do poznih večernih ur. Nekatere toplice so lahko istočasno uporabljali moški in ženske, vendar je bilo takih zelo malo. Prav tako niso obstajale toplice za družine.

terme

V srednjem veku so bile toplice v glavnem na prostem, uporabljali pa so ogrevano vodo. S pojavom kuge v 17. stoletju so toplice za nekaj časa zašle v pozabo. V 18. stoletju se toplice ponovno pojavijo, uveljavi pa se tudi kopanje v rekah in jezerih.  

Začetki zdraviliškega turizma v Sloveniji

Toplice v današnjem pomenu besede imajo svoj začetek v 19. stoletju, ko je švicarski zdravnik Arnold Rikli na Bledu odkril blagodejen vpliv klime, vode in okolja na njegovo zdravje. Zato je leta 1855 ustanovil toplice, ki jih je poimenoval Naravni zavod. Te toplice so bile preprosto leseno kopališče. To je pomenilo začetek zdraviliškega turizma v Sloveniji. Poleg kopeli je Rikli priporočal tudi sončenje na galerijah kopališča ter dnevne sprehode.

Terme danes

Zdraviliški turizem je sčasoma postal donosen posel, zdravstvene storitve pa dobro tržijo tudi tuje turistične agencije. Zato toplice za družine vedno obiskujejo tudi gosti iz tujine. Zaradi boljšega trženja so se številne slovenske toplice spremenile svoje ime. Iz besede »toplice« so se preimenovale v »terme«. To so storile tudi Terme Laško, znane slovenske terme, ki so obstajale že v času Rimljanov. V svoji ponudbi terme promovirajo kakovost bivanja in zdrav način življenja, ponujajo pa tudi družinske počitnice. Tako so Terme Laško eden od najpomembnejših centrov zdravstvenega turizma v Sloveniji, ki zaposluje skoraj 500 ljudi.

V preteklosti je veljalo, da terme obiskujejo večinoma starejši, ki obiščejo terme, ker želijo kar najbolje okrevati po zlomih ali operacijah. Kasneje se je ta trend spremenil. Še posebno med počitnicami veliko družin preživi družinske počitnice tako, da se odpravijo v terme primerne za otroke. Med terme primerne za otroke, kjer lahko preživite družinske počitnice, spadajo tudi Terme Laško.

Terme s parafinsko vodo

Novost v ponudbi »družinske počitnice« so zagotovo terme s parafinsko vodo. Termalno vodo v termah navadno prečistijo in nato z njo napolnijo bazene. Neočiščena ali parafinska voda dobro vpliva na naše zdravje, še posebej je priporočljiva za starejše ljudi in tiste, ki nimajo težav s kožo. Obstaja pa možnost, da so v teh vodah prisotni različni mikroorganizmi, ki pa lahko škodujejo telesu. Zato se odsvetuje več kot 20 minutno kopanje v teh bazenih. Prav tako terme s parafinsko vodo niso primerne kot terme za male otroke, saj voda ni klorirana, mali otroci pa pogosto, pri izvajanju raznih vragolij v vodi, popijejo kar nekaj bazenske vode.

Družinske počitnice v termah

Danes so družinske počitnice ena od zelo priljubljenih oblik preživljanja prostega časa, ki je postala bolj dostopna tudi širšemu krogu ljudi. Otroci še posebej uživajo, če preživijo družinske počitnice v Sloveniji. Za otroke je pomembno, da počitnice preživijo skupaj s starši, ki si takrat vzamejo čas samo zanje, se z njimi igrajo in čofotajo v topli vodi. Tako lahko vsi skupaj kvalitetno preživijo družinske počitnice v Sloveniji brez skrbi, saj toplice za družine poskrbijo za vse ostalo. Terme Laško vedno ponujajo pestro gostinsko ponudbo, tako da njihovi gosti ne omagajo od lakote in si lahko naberejo novih moči za plavanje ter vzpenjanje po toboganih. Nekatere terme imajo v okolici hotela tudi različna igrala za otroke, kjer se lahko še malo poigrajo po večerji, preden od utrujenosti omagajo. Za odrasle pa pogosto prirejajo razne tematske ali plesne večere. Tako je poskrbljeno za dobro počutje celotne družine. Obiščite toplice za družine in tam preživite vaše letošnje družinske počitnice.

 

Toplice

Terme primerne za male otroke

Vedno več družin se odloča, da preživijo počitnice v Sloveniji. V času počitnic so torej terme za male otroke polne družin z otroci in dojenčki. Otroci preprosto obožujejo vodo in imajo pogosto raje terme primerne za otroke kot morje, saj imajo terme bolj toplo vodo. Poleg tega imajo toplice za družine tudi majhne bazene, namenjene za otroke, v katerih je voda zelo nizka, zraven pa so še številni tobogani, na katerih najbolj uživajo naši najmlajši. Terme Laško so toplice za družine in tako primerne terme za male otroke. Otroci lahko v bazene vzamejo tudi kakšno napihljivo igračo ali žogo in se tako še bolj zabavajo. Poleg bazenov z nizko vodo imajo v večini slovenskih term organizirano tudi dnevno animacijo za otroke. Tako terme za male otroke skrbijo, da otrokom ni nikoli dolgčas, le-ti pa lahko hitro najdejo vrstnike in nove prijatelje za druženje.

Cene počitnic v termah

Toplice za družine imajo tudi svojo »slabo stran«. To je zagotovo cena, saj so lahko, družinske počitnice za 4 člansko družino, finančno kar velik zalogaj. Nekaj denarja za družinske počitnice gre za nakup samih kart za vstop v bazene, potem pa so tu še razne pijače, prehrana, prenočišča in prevoz. Terme primerne za otroke pogosto ponujajo popuste za otroke, mlajše od 12 let, in določene dodatne popuste za nočitve drugega otroka. Tako so lahko družinske počitnice v Sloveniji tudi cenejše. Prav tako določene spletne strani nudijo spletne kupone in dodatne pakete za družinske počitnice v Sloveniji, če obiščete terme za male otroke. Zato se izplača malo pregledati ponudbo za družinske počitnice in tako najti najcenejše terme in njihove pakete za bivanje ter kopanje. S prihranjenim denarjem pa lahko družino peljete na sladoled. Tako bodo vaše družinske počitnice popolne.  

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*