Zahodna Kreta – kot raj na Zemlji

Si želite preživeti dopust na čudovitem otoku, polnem dih jemajočih razgledov, se sproščati na sanjskih plažah, raziskovati prastare uličice in uživati v modernih nastanitvah? Potem morate vsaj enkrat v življenju obiskati grški otok Kreta. Njegova edinstvena kultura, znamenitosti in ljudje vas bodo navdušili, še posebej pa vas bo očaral zahodni del otoka (regija Chania), ki ponuja vse, od slikovitih starih vasic do priložnosti za divje zabave, ki trajajo vso noč.

Kreta je največji in najbolj gosto naseljen grški otok. Tudi med evropskimi otoki je po velikosti Kreta s svojimi 8336 kvadratnimi kilometri površine uvrščena v sam vrh, na peto mesto. Otok je razdeljen na štiri regije: Chania, Rethymno, Heraklion in Lasithi, ki se nadalje delijo na 24 občin.

Celoten otok ima izjemno bogato zgodovino. Z ljudmi je poseljena že vsaj 130.000 let, od paleolitika dalje, in v tem času se je na Kreti razvila raznolika kultura, ki danes hkrati spominja na kulturo celinske Grčije in se od nje tudi močno razlikuje. Kreta je bila dom prve napredne civilizacije v Evropi, Minojcev, ki so na otoku živeli med letoma 2700 in 1420 pred našim štetjem in za seboj pustili veličastne stavbe, umetnost, orodja in kulturo, ki jih lahko občudujemo še danes – in tudi vi jih boste lahko, če se odločite za oddih na Kreti.

Zahodna ali vzhodna Kreta ali kje vmes? Kje boste najlepše preživeli dopust?

Vsaka izmed štirih regij Krete turistom ponuja edinstveno izkušnjo, najlepše pa vam bo gotovo v regiji Chania, kjer vas čakajo tudi najbolj raznolika doživetja. Chania je neprimerno bolj slikovita in pristna, še posebej priljubljena je med popotniki iz držav zahodnega bloka, vzrok (in posledica) česar je tudi višji standard hotelskih storitev od hotelov iste kategorije na vzhodni strani. Tu najdete najboljšo kombinacijo prekrasnih plaž, pristnih starih vasic in  slikovitih mestec, kjer vam je na voljo prav vse, česar si lahko kot popotnik oziroma popotnica zaželite: odlične restavracije, kakovostne nastanitve in pestro nočno življenje, ob katerem boste pozabili na čas.

Koliko dni si morate vzeti za dopustovanje na zahodni Kreti?

Regija Chania na svojih 2376 kvadratnih kilometrih ponuja toliko zanimivosti, da boste potrebovali kar nekaj dni, da si jih počasi in brez priganjanja ogledate in regijo užijete v vsej njeni lepoti. Če želite izkusiti vse, kar ta del Krete ponuja, regije nikar ne obiskujte v okviru enodnevnega izleta, saj si tako niti približno ne boste mogli ogledati vsega, ali pa boste hiteli od ene znamenitosti do druge, kar bo močno pokvarilo vaš užitek.

Kaj početi na zahodu Krete?

Kot rečeno je zahod Krete najbolj raznolik in turistom ponuja največ. Na tem delu otoka nekaj zase najdejo tisti, ki jim idealen oddih predstavlja poležavanje na plaži, tisti, ki se radi zabavajo pozno v noč, tisti, se radi sproščajo ob hotelskem bazenu z dobro knjigo v roki in tisti, ki si želijo biti tudi na počitnicah aktivni, si ogledati vse znamenitosti kraja, ki ga obiskujejo in morda celo v roke prijeti pohodniške palice.

Katere znamenitosti pa so na zahodu Krete najbolj poznane? Katere privabijo največ turistov in jim ponujajo najzanimivejšo izkušnjo?

Če ste ljubitelj pohodništva, vas bo navdušila soteska Samaria. Oblikovala jo je rečica, ki je tekla med Belimi gorami in goro Volakias. Dolga je približno 16 kilometrov, večji del tega pa predstavlja narodni park Samaria. Tu domujejo številni endemiti, na primer grška koza kri-kri, ki jih boste z malo sreče morda na pohodu celo opazili. Sicer pa se ob pohodu čez sotesko odpirajo neverjetni razgledi. Na najožji točki je soteska široka samo štiri metre, njene stene pa se povzpnejo kar do 300 metrov visoko. Tudi Bele gore so zelo priljubljena pohodniška točka. Najbolj priljubljeni vrh med njimi je Gigilos, najvišji pa Pachnes.

Ljubitelji starih mest in ozkih uličic boste popolno zatočišče našli v gotovo najlepših dveh mestecih na Kreti – mestu Chania in Rethymno. Tam lahko uživate v pohajkovanju in odlični kavi, si privoščite slastno kosilo ali večerjo, vmes pa obiščete majcene trgovinice in za vsakega izmed svojih najdražjih (pa tudi zase, seveda) izberete darilce, ki je vsakomur posebej pisano na kožo.

Jezero Kournas

Sladkovodno jezero Kournas v globino meri 22,5 m in se skoraj v celoti nahaja nad morsko gladino. Istoimenska vas, ki se nahaja v bližini, nudi številne možnosti za kulinarično razvajanje, turistično pohajkovanje in cenovno ugodne prenočitve. Smaragdna barva vode vsako leto privablja obiskovalce s celega sveta. Veliko pozornosti v zadnjih nekaj letih dobivajo tudi majhne ribice, ki živijo v jezeru in se med drugim prehranjujejo tudi z odmrlimi kožnimi celicami. Ob pogledu na naravne lepote lahko tako uživate v nežni in povsem brezplačni pedikuri!

Plaža Preveli

Plaža Preveli je obdana z mogočnimi palmovimi drevesi, ki obiskovalcem nudijo celodnevno zavetje pred sončno pripeko. Zaščitena drevesa veljajo za naraven zaklad, ki ustvarjajo nenavaden, skorajda tropski duh. Kljub svoji relativni oddaljenost plaža Preveli ostaja ena bolj priljubljenih kretskih plaž. Nahaja se 35 km južno od mesta Rethymnon in 12 km vzhodno od Plakiasa. Do plaže je najlažje dostopati z ladjo ali avtom, z družino pa lahko obiščete starodaven samostan Preveli, ki se nahaja nekaj kilometrov vzhodno. 

Na skalah Gramvouse stoji prava piratska trdnjava, ki si jo je mogoče ogledati. Tu so kretski uporniki bivali med grško vojno za neodvisnost od Osmanskega cesarstva. V bližini Gramvouse je tudi otok Balos, katerega laguna ponuja najbolj romantične sončne zahode, kar ste jih kdaj videli.

Elafonisi je otok poznan po svojih dih jemajočih roza peščenih plažah. V lepem vremenu se lahko do otoka celo sprehodite. Grška vlada ga je razglasila za zaščiten naravni rezervat, ker so turisti s plaž množično odnašali čudoviti roza pesek in s tem skoraj okrnili živahnost barve plaže, ki je nekaj edinstvenega v Evropi.

Kako hitro in poceni na oddih?

Kreta Slovencem nikakor ni najbližja turistična destinacija, vendar se jo kljub temu splača obiskati zaradi njenih naravnih lepot in izjemne dostopnosti. Slednjo Slovencem omogoča letalski prevoznik Aegean Airlines, ki je bil zaradi zanesljivosti in kakovosti letalskih storitev izbran za najboljšega ponudnika letalskih prevozov v zadnjih desetih letih. Slovenci bomo lahko z njimi prvič z Brnika poleteli neposredno do Chanie. Neposredni leti bodo potekali vsak ponedeljek od konca maja do začetka oktobra, široko ponudbo paketov pa najdete tudi pri turistični agenciji Intelekta.

Kreta (še posebej zahodna Kreta) je destinacija, za katero vam ne more biti žal, če jo boste izbrali za svoj dopust. S čudovitimi nastanitvami in številnimi aktivnostmi in znamenitostmi, ki vam bodo krajšale dneve, ste lahko prepričani, da se boste domov vrnili polni energije in nepozabnih vtisov, ki vam bodo v uteho v dolgočasnih delovnih dneh.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*