Zakaj je pomembna čustvena inteligenca pri otrocih?

Dolgo časa je veljajo prepričanje, da so čustva manjvredna in se zato nikomur niso zdela pomembna. Danes imamo ljudje veliko težav, ker se svojih čustev enostavno premalo zavedamo in ne vemo, kako z njimi ravnati. Čustva nas strašijo in večina ljudi od čustev raje zbeži kot da bi se z njimi soočila. Zavedati se moramo, da čustva niso nekaj, kar je škodljivo ali pred čimer si je potrebo zatisniti oči, ampak so naši prijatelji.

čustvena inteligenca otroci kapa

Učinkovito ravnanje s čustvi je zelo pomembno za zdrav razvoj otroka. Bolj kot bodo naši otroci razumeli svoja čustva, bolj bodo čustveno inteligentni. Čustvena inteligenca ne pomeni, da smo preveč občutljivi, ampak pomeni sposobnost, da se čustev, ko se pojavijo, ne ustrašimo in ostanemo povezani s seboj. Če otroci razvijejo te sposobnosti, se bodo kasneje v življenju lažje soočali s frustracijami in premagovali ovire.

Če želimo, da bi naši otroci postali samostojni, samozavestni, se lažje spopadali s stresom, imeli boljše odnose, se uspešneje učili, se postavili zase, kadar je to potrebno, bili notranje zadovoljni in srečni, potem je pomembno, da jih starši učimo razumeti svoja čustva.

Naši starši nas tega niso učili. Če smo se otroci slabo počutili, so nam želeli pomagati tako, da so rekli: »Ne bodi no tako občutljiva«, ali »Kaj zdaj, a jokal boš« ali »Zakaj si žalostna, pridi z mano, ti bom dala piškotke, ki sem jih kupila.«. Neprijetnih čustev se tako nismo naučili čutiti, se z njimi soočiti in jih predelati.

Čeprav smo kot otroci veliko čustev potlačili, naši starši tega niso počeli namerno ali pa zato, ker bi nam želeli slabo. Enostavno so to bili edini načini, ki so jih poznali, s katerimi so nam poskušali pomagati in nas potolažiti. Tudi večina sodobnih staršev ta stari pristop ravnanja s čustvi uporablja še danes s svojimi otroki. Zaradi napačnega ravnanja s čustvi pa imamo ljudje v odrasli dobi veliko težav s stresom, nizko stopnjo samospoštovanja in s slabimi medsebojnimi odnosi.

Učenje ravnanja s čustvi v otrokovih možganih utrjuje sisteme za učinkovito obvladovanje vedenja in stresnih situacij v življenju. Ko bo odrasel, bo imel veliko večji nadzor nad svojim vedenjem in svojimi neprijetnimi čustvi. Da se otrok tega nauči, potrebuje veliko časa. Najbolje ja začeti vaditi, ko so otroci še majhni. Kako bodo starši ravnali z jokom, izbruhi trme, jezo, ljubosumjem in zaskrbljenostjo v otroštvu bo imelo velik vpliv na to, kako se bo otrok kasneje soočal z močnimi čustvi. Zato je pomembno, da se o ravnanju s čustvi tudi starši poučimo in to vadimo sami pri sebi in z našimi otroki. Glede na to, da naši otroci še nimajo starih vzorcev, se lahko zgodi, da se bodo o ravnanju s čustvi učili hitreje kot starši.

Če vas zanima več o tem, kako otroku pomagati pri ravnanju z močnimi čustvi ter kako postaviti učinkovite meje, da bo vaš otrok postal sodelovalen, bo morda moja delavnica primerna za vas. Na delavnici z naslovom: Kako otrokom postaviti meje, če se neprimerno obnašajo boste zagotovo dobili ogromno novih idej in nasvetov, kako postavljati meje bolj lahkotno in učinkovito.

Česa se bomo učili na delavnici?

  • Kakšna je razlika med učinkovitim in neučinkovitim pristopom pri postavljanju meja?
  • Kako pomagati otroku, ki joče, se jezi in ima izpade trme?
  • Kako ne razvaditi otroka?
  • Kako pomagati pri prepirih s starši, sorojenci in prijatelji?
  • 7 korakov, kako otrokom postaviti meje, če so otroci jezni, imajo izpade trme, nas ne pustijo govoriti po telefonu, se nočejo učiti, nočejo pospravljati, nočejo v vrtec, so preveč časa na računalniku, nas nočejo poslušati itn.

Kdaj: sobota, 8. april 2017 ob 9. uri (trajanje polne 4 ure)

Cena: 30 evrov; če se delavnice udeležita oba starša je cena 55 evrov. V ceno je všteto tudi gradivo o postavljanju mej otrokom in starši imate možnost postaviti vprašanje, ki se nanaša na vaše vsakodnevne mučne situacije z otroki.

Mnenja staršev:

  • »Moram vam povedati, da sem bila že v nekaj dneh večkrat presenečena nad učinkom novega, še boljšega pristopa pri postavljanju mej. Meje sedaj postavljam veliko bolj učinkovito – tako kot smo se učili na delavnici in velikokrat se že po nekaj minutah zgodijo čudeži. Zahvala gre vašemu predavanju. Z veseljem sem tudi svojega partnerja podučila o novem načinu postavljala mej našemu otroku in tudi sam pravi, da je tako lahkotnejše in učinkoviteje.« A.
  • “Moje mnenje o delavnici: Kot vsaka delavnica me je tudi ta napolnila z novo energijo, pogledom in razumevanjem mojih otrok. Zelo, zelo koristna in sproščujoča. Po delavnici se počutim dobro, “lahkotnejšo” in z novimi močmi in idejami za naprej. Delavnico bi priporočila vsem staršem. Ampak res VSEM!” Nives

 

Delavnico vodi: Klara Bajec mama dveh, 8 in 9 let starih deklic. Prav tako sem podjetnica in svetovalka ter trenerka s certifikatom za pozitivno starševstvo in vzgojo ter avtorica e-knjige: 5 razlogov, zaradi katerih se otroci neprimerno obnašajo. Več o knjigi lahko preberete na tej povezavi: http://pozitivnostarsevstvo.com/knjiga.html

Prijave na delavnico pošljite na mojo e-pošto: pozitivnavzgoja@gmail.com ali mi pišite kar na Facebook: Pozitivna vzgoja in starševstvo: https://www.facebook.com/pozitivnostarsevstvo/

Število mest je omejeno !

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*