Zakaj so odnosi z najbližjimi najbolj težavni?

»Zakaj me prizadenejo ravno moji domači, ravno tisti, ki so mi najbližji, ki me najbolj poznajo, ki naj bi me imeli radi?« so pogosta vprašanja, ki jih slišim pri terapijah. »Moja mama, moja lastna mama, je ljubosumna name! Kako je lahko mama ljubosumna na uspeh, na srečo svojega otroka?«, »Zakaj moj mož tako grdo ravna z menoj? Potem mu je pa žal in se opravičuje?«

odnos najbližji mama

Koliko je takšnih in podobnih vprašanj, na katera je težko najti logičen, razumljiv odgovor. A ti odgovori ne najdejo pot do našega razuma, kajti odgovor se skriva v zapisu naše duše, v Dogovoru, ki smo ga sklenili, preden je naša duša vstopila v to zemeljsko življenje.

Predstavljajte si, da je naša Zemlja, naše življenje ena velika šola. In kot v vsakem šolskem sistemu imamo nekaj »glavnih« predmetov, ki nosijo v celotnem učnem procesu največjo težo, saj predstavljajo osnovo za našo izobrazbo. Učitelji so po navadi zahtevni, strogi. Njihov interes in cilj je, da naredijo vse, kar je v njihovi moč, da prenesejo svoje znanje na nas in da nas naučijo, česar nas morajo naučiti. To je njihov poklic, njihova vloga.

Prav tako je tudi v naši šoli Življenja. Vsaka duša si izbere svoje glavne »učne predmete«: za enega je to sočutje, samozavest, komunikacija, predanost; drugi izberejo voditeljstvo, pretkanost, vlogo žrtve,… tretji spet drugačen paket kvalitet, vrednot, lastnosti,… učnih lekcij, ki jih morajo skozi svoje življenje čim bolje osvojiti. Z naborom teh učnih lekcij dobimo tudi ustrezno okolje in učitelje, kjer in s pomočjo katerih bomo imeli priložnost osvojiti potrebno znanje. Starši, stari starši, sestre, bratje, partnerji, prijatelji in otroci so naši največji učitelji. In čeprav se težko prebijamo skozi te tesne vezi in bi najraje dostikrat ušli iz tega okolja, iz teh odnosov, je to pravzaprav naše učenje. Kajti to so naši karmični odnosi.

Kaj me uči moj mož, ko kriči name, jaz pa tiho molčim in se stisnem v kot? Bi se mogoče morala postaviti zase? Me mogoče mora tako naučiti postati samozavestna?

Kaj me uči moj nadrejeni, ki me zasipa z delom in mi odreja sramotno nizko plačo? Me mogoče mora tako naučiti kako postaviti sebi pravo vrednost?

Kaj me uči moja stara mama, ki mi vedno, ko pridem  k njej in jočem v svoji stiski, govori: »In kaj boš sedaj naredila?« Mene pa ta odgovor še bolj jezi in razžalosti, češ, ne razume me.

Me mogoče mora naučiti, da stopim iz svojega večnega kroga žrtve?

Več kot smo skupaj, bolj so lahko boleči in naporni takšni odnosi. Gre za karmične učne lekcije, za katere bodo ti naši »učitelji« odigrali svojo vlogo, vse dokler se ne bomo naučili izbranih lekcij (postali samozavestni, sočutni, spoštljivi, ponižni ali odločni, ranljivi ali brezčutni,…)

Zakaj eni tako, drugi drugače? Odvisno od stopnje, od tega, kaj kot duša še nismo predelali, osvojili, razvili… kajti bolj ko osvajamo posamezne delčke celote vsega, kar smo, bližje smo Enosti.

Zato se spomnite tega, da ste duša, učenec v veliki šoli življenja in se vprašajte: kaj me ta situacija, ta moja stiska želi naučiti? Kaj me tisti, ki mi najbolj greni življenje, želi naučiti?

Odgovora mogoče ne boste slišali takoj, a zagotovo ga boste prejeli. Odgovor je tisto, kar vam bo v tem trenutku mogoče najtežje storiti. A vseeno… ne preslišite ga. Kajti, na žalost, vam ta »učni predmet« ne uide sam po sebi. Vztrajal bo skupaj z učiteljem tako dolgo, da boste znali. Vprašajte srce, da vam pokaže pot in zberite moči, da to storite, kar boste vedeli, da morate storiti.

In tudi vi, draga duša, ste nekomu učitelj. Zato se moramo pravzaprav zahvaliti tem svojim strogim »učiteljem«, saj bomo zaradi njih nekoč znali, kar si je naša duša v svojem Posvečenem dogovoru zadala, da se bo naučila skozi tokratno življenje na Zemlji.

Sem Jerica Lebar, intuitivna svetovalka in Ohmpuncuur resonančno-energijska terapevtka in avtorica knjige Draga duša, dobrodošla na Zemlji. Več o meni lahko izveste na www.jericalebar.com

2 komentarja

  1. Naši sovražniki so lahko naši najboljši učitelji 🙂

  2. Jerica Lebar

    Ja, Mojca, se strinjam z vami! Le da dostikrat kljub temu, da to prepoznamo, naše učenje lahko poteka z velikim naporom, kajne! 🙂

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*