Zakaj študirati na daljavo

Zaključila sem prvi letnik dodiplomskega študija in zdaj se vpisujem v drugi letnik. Svojo izkušnjo lastnega študija bi rada podelila z vami, saj je drugačen od tradicionalnega in takšnega kot smo ga vajeni. Namreč, lansko leto sem se odločila, da se bom vpisala na fakulteto, ki omogoča študiranje na daljavo, oziroma študij preko interneta. Ker je za takšno vrsto študija vse več povpraševanja bom predstavila prednosti in slabosti študiranja na novodoben način.

Ko sem prvič slišala za online študij se mi je zdelo, da je to študij z nizkokakovostno vsebino, da je to za tiste, ki imajo denar in so preveč leni, da bi redno študirali. Seveda imamo ljudje instantne predsodke, ki se še podkrepijo, če ljudje okoli nas mislijo enako. Tudi moja starša sta imela negativen pogled na tovrstno izvedbo študija, prav tako sta mi odsvetovala bilo kakšen izredni študij, saj ta naj ne bi bil enakovreden rednemu.

Tako sem se po srednji šoli vpisala na fakulteto izven mojega domačega kraja, kjer sem preživela neuspešno šolsko leto. Žonglirala sem med poskusom obiskovati vsa predavanja in vaje, hkrati pa opravljati študentsko delo, s katerim sem se preživljala. Vmes sem ugotovila, da me izbrana študijska smer ne zanima, da so stroški preživetja v prestolnici zelo visoki, da nimam časa za resen študij in za delo, da sploh nimam časa razmisliti o tem kaj bi rada počela in nisem imela načrta kako izpeljati pot moje izobrazbe in začetka kariere. Prav tako se nisem več videla v šolskih klopeh, kjer sem se še vedno počutila kot srednješolka. Skratka, hotela sem več od fakultete in več od sebe. Ker tega nisem dobila, sem se izpisala in iskala druge možnosti. Naletela sem tudi na tiste, katere so se mi od nekdaj zdele nekoliko vprašujoče. Ena izmed njih je bil študij na daljavo. Rekla sem si, da se morem otresti predsodkov in ugotoviti kaj točno takšen študij pomeni. Zbrala sem vse potrebne informacije, se udeležila odprtih vrat, spraševala študente o njihovih izkušnjah. Ko sem izstopila iz svojih okvirov, ki so me prej ovirali, sem dejansko našla to kar sem iskala in se vpisala na online študij. Potrebovala sem veliko poguma za skok v neznano, še posebej, ker se moji bližnji niso popolnoma strinjali o moji odločitvi. Navduševala sem se nad zamislijo, da ne bom bila primorana biti na točno določeni lokaciji, da ne bom več toliko časovno vezana, da sem lahko na drugem koncu sveta in hkrati študiram ter opravljam izpite.

Takšna vrsta študija je predvsem primerna za študente, ki želijo imeti več svobode in nadzora nad svojim delovnikom. Prav tako se za online študij odločajo že zaposleni ljudje, ki želijo dodatno izobrazbo in lahko z online študijem odlično kombinirajo redno delo in študij. Praktičen je za podjetnike in tiste, ki veliko potujejo. Dejansko potrebuješ le računalnik (gradivo je dostopno tudi na mobilnem telefonu ali tablici) in internetno omrežje za nemoten študij. Tudi tistim, ki živijo v bolj oddaljenih krajih od fakultetnih mest bi ta opcija bila zelo praktična, saj ne bi bilo potrebe, da bi se dejansko odselili v drugo mesto ali celo v drugo državo.

Čeprav je šolnina za eno študijsko leto na prvi pogled zelo visoka, sem prišla do izračuna, da me je vsaj v mojem primeru stala manj kot pa da bi študirala in živela v drugem kraju. Ni bilo potrebe, da bi se vozila do fakultete, nisem plačevala najemnine ali študentskega doma, nisem imela stroškov glede fotokopiranja gradiva in dodatnih učbenikov, saj sem vse potrebno dobila na začetku šolskega leta v elektronski obliki, prav tako nisem plačala parkirnega prostora. Imela sem dovolj časa in fleksibilnosti, da sem delala preko študentskega servisa osem ur dnevno in ob tem moj študij ni trpel, saj sem večinoma študirala v popoldanskih urah in čez vikend. Študij na zasebni fakulteti deluje drugače kot na univerzah v Sloveniji, saj na online študiju približno en mesec pomeni en predmet. Ne študira se deset predmetov na enkrat, ampak eden po eden, kar je meni zelo ljubše, ker se lahko poglobim v en sam predmet, četudi to pomeni več intenzivnega dela. Čez teden potekajo webinarji (spletni seminarji), ki so tudi posneti za kasnejši ogled, tako da nihče ni prikrajšan, če ima v tem času druge obveznost. Ocena je sestavljena iz posameznih tedenskih kolokvijev, ki vsebujejo individualno delo in tudi timske naloge. Na koncu predmeta sledi online test, ki poteka preko računalnika in se ves čas snema. Ob začetku testa je potrebna osebna identifikacija z osebno izkaznico, test zvoka in test kamere, ki ne sme biti vgradna zaradi varnostnih razlogov, posname se prostor, v katerem mora biti študent sam, v bližini ne sme biti knjig, zapiskov ali motečih predmetov. Na mizi so lahko le dovoljeni pripomočki, ki so odvisni od zahtev predmeta. Če je online test negativen, se ga predvidoma ponavlja na fakulteti sami s klasičnim izpitom. Možno je tudi, da se sprotnih kolokvijev ne opravlja in se gre pisat klasičen izpit, pred katerim je obvezna oddaja seminarske naloge ali projekta. Seveda se lahko pristopi na različnih zasebnih šolah razlikujejo, zato navajam le splošna dejstva, ki so značilna za večino fakultet, ki nudijo online programe.

Največja veščina, ki sem si jo pridobila z online študijem je prav timsko delo, saj si primoran sam biti organiziran ter skrbeti, da je organizirano sodelovanje z kolegi in uresničevanje skupnih študijskih obveznosti. Naučila sem se biti odgovorna za svoje delo in zaupati kolegom, da bodo opravili svoj del. Velikokrat je potrebno razumevanje in sklepanje kompromisov, če hoče večja skupina doseči zaželen cilj. Izboljšala sem komunikacijo in izpolnjevanje obveznosti v določenem časovnem roku.

Je pa res, da bi se včasih rada tudi v živo pogovarjala z kolegi in da bi imeli skupne pogovore. Slabost takšnega študija je, da se ne vidiš s svojimi kolegi vsak dan, da ne morete iti po predavanjih na kavico in se podružit med odmori. Sicer na fakulteti imamo sestanke, okrogle mize, seminarje in delavnice, kjer se lahko tudi v živo srečamo. Takšnen študij recimo ne bi bil primeren za tiste, ko so komaj končali srednjo šolo in si želijo več družabnega študentskega življenja in navezovanja stikov. Zame osebno je odličen, saj sem večinoma introventiran tip človeka, ki raje ni v veliki skupini ljudi, ampak le med izbranimi. Vsekakor pa je online študij primeren za tiste, ki si želijo urediti življenje in čas po svoji meri.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*