Zakaj?

Vsi starši se spomnimo, da je okrog otrokovega tretjega leta najbolj pogosto uporabljena besedica zakaj. Zakaj? Takrat namreč otroci dosežejo tisto stopnjo umskega razvoja, ko bi radi dojeli in razumeli odnose med določenimi stvarmi in pojavi. Začnejo zaznavati prve miselne problemske situacije in jih želijo karseda enostavno razvozlati in si sami odgovoriti na ta presneti zakaj.

Zakaj se gosenica spremeni v metulja?

zakaj gosenica ne leti

Ko človek odrašča, pa se uporaba besede zakaj zmanjša. Zakaj? Informacije nas največkrat dosežejo prej kot si želimo. In priznajte, toliko jih je, da ne vemo več, kaj bi z njimi. Na poti domov, ko sem že spet čakala v koloni na avtocesti, so se moji »zakaji« enostavno zlili čez rob.

Kar naenkrat jih je bilo preveč…

zakaj

 1. Zakaj sem kupila drago vinjeto, če se po avtocesti vsak dan po polžje premikam v koloni in prav nobene razlike ni, če se peljem skozi mesto?
 2. Zakaj potrebujemo spisek najboljših srednjih in osnovnih šol, saj naj bi imele vse osnovne šole enak učni načrt?
 3.  Zakaj za nekatere voznike ne veljajo prometni predpisi in izsiljujejo ter ogrožajo varnost drugih udeležencev v prometu?
 4. Zakaj vsako leto plačam nadomestilo za uporabo cest in se vozim po luknjah, pa naj bo to v centru Ljubljane ali na dolenjskem podeželju?
 5. Zakaj naj plačam davek na nepremičnino, saj sem ga plačala že ob nakupu le-te?
 6. Zakaj so dela na avtocestah vedno v času poletne sezone, saj je takrat najbolj vroče in delovne razmere za delavce res najbolj neprimerne?
 7. Zakaj  so otroški vrtci prezasedeni, ko pa sta v slovenski družini največ dva otroka, vsaka četrta pa je celo brez otrok?
 8. Zakaj slovenska vlada ni učinkovita, kljub temu, da ima na razpolago vse kar potrebuje?
 9. Zakaj upokojenci ne morejo dostojno živeti, čeprav so več desetletij plačevali prispevke v pokojninsko blagajno?
 10. Zakaj otroke še vedno peljemo v Mc Donalds, če tudi vemo, da je kvaliteta tistega mesa in zelenjave vse prej kot primerna za prehrano ljudi?
 11. Zakaj plačujem dodatno zdravstveno zavarovanje in kljub temu več mesecev, če ne kar celo  leto, čakam na specialistične preglede?
 12. Zakaj so v nedeljo dopoldan nakupovalna središča vedno polna mladih družin z otroki, ko je toliko bolj primernih sprehajalnih poti in igrišč?
 13. Zakaj še vedno ni urejeno cestninjenje za tovorna vozila na način, kot ga imajo v sosednji Avstriji?
 14. Zakaj toliko ljudi zboli in umre za rakom, ko pa imamo naravna zdravila, ki dokazano pomagajo preboleti to zahrbtno bolezen?
 15. Zakaj je v Sloveniji nevoščljivost še vedno nacionalni šport, saj bi po toliko tisočletjih res že lahko izumrla?
 16. Zakaj v osnovni šoli ne poučujejo računalništva, pričakujejo pa, da bodo otroci obvladali programe kot sta power point in excel?
 17. Zakaj cestarje vsako zimo vsaj enkrat preseneti sneg ali morda nimajo dostopa do vremenske napovedi?
 18. Zakaj vsi lajamo na straneh knjige obrazov in se zgražamo nad situacijo v kateri smo, na proteste pa jih gre le peščica?
 19. Zakaj je Urbana postala ljubljanska plačilna kartica, saj vendar knjig ne beremo na  parkiriščih?
 20. Zakaj moramo za zdravila na recept doplačati, vsak mesec pa prispevamo v zdravstveno blagajno kar čeden znesek?
 21. Zakaj so zavodi za zaposlovanje tako zelo neučinkoviti in neprilagodljivi, kljub temu da ima kader višješolsko oziroma visokošolsko izobrazbo, ne ve pa kaj početi z ljudmi, ki so ostali brez službe?
 22. Zakaj se ljudje nič več ne pozdravimo, ko se srečamo na mestnih ulicah,saj nasmeh in beseda prav nič ne staneta?
 23. Zakaj na nobeni slovenski radijski postaji ne vrtijo country glasbe?
 24. Zakaj vse več mladih odhaja v tujino potem, ko je država toliko let bolj ali manj uspešno investirala v njihovo znanje in razvoj?
 25. Zakaj uvažamo drago hrano, ko pa imamo kvalitetne  lokalne pridelovalce skoraj na vsakem vogalu?zakaj zakaj
 26. Zakaj ima Gašpar Gašpar Mišič v imenu dvakrat zapisano Gašpar, morda enkrat ni dovolj?
 27. Zakaj se toliko Slovencev krega za centimetre zemlje, saj je vendar ne bodo nesli s seboj v nebesa?
 28. Zakaj študenti po novem skrivajo izobrazbo, ko se javljajo na razpise za delo; najbrž ne zato, ker v indeksu nimajo samih desetic, ali pač?
 29. Zakaj moški ne poslušajo?
 30. Zakaj ločeno zbiramo embalažo, če pa podjetja, ki so zadolžena za čiščenje in sortiranje le-te, tega z letošnjim letom ne počnejo več?
 31. Zakaj otroci ne berejo; je morda krivo dejstvo, da so na seznamih za domače branje še zmeraj tiste knjige, ki smo jih pred trideset in več let brali mi, njihovi starši?
 32. Zakaj je hotel mama zadnjih dvajset let tako popularen, saj si mladina vendar želi  na svoje?
 33. Zakaj beremo rumeni tisk kljub temu, da vsi dobro vemo, kako zelo nas poneumlja?
 34. Zakaj ženske ne znamo uporabljati zemljevidov?
 35. Zakaj plačujemo RTV prispevek, ko pa je spored na nacionalki vse prej kot zabava, ki jo moram plačati?
 36. Zakaj uporabljamo antibakterijska mila in razkuževalce za roke, če le-ti vsebujejo triklosan, nevaren konzervans, ki spreminja klice v super bakterije?
 37. Zakaj otroci ne jedo brokolija in ajdove kaše, jedo pa čips in s C vitaminom obogatene gumi bombone, ki so narejeni iz želatine živalskega izvora?
 38. Zakaj priznane kozmetične hiše še vedno delajo poskuse na živalih, kljub temu, da obstaja toliko drugačnih metod?
 39. Zakaj na deklaraciji za mleto goveje meso ni napisano, da je to v resnici mešanica svinjine, piščančjega mesa, zeliščnega čaja pomešanega z glukozo in to v količinah, ki so kar nekajkrat večje od dovoljenih?
 40. Zakaj človek proti naravi vedno izgubi, morda zato, ker še ne zna vsega ali zato, ker je narava pametnejša od človeka?

zakaj otroci ne berejo

Če se sprašujete ali so to vsi moji »zakaji« naj vam povem, da sem jih izlila le toliko, da se je ponovno vzpostavilo ravnovesje med »zakaji« in »zatoji« v moji prepolni glavi.

In zakaj človek potrebuje ravnovesje?

En komentar

 1. Matija Gartner

  Dobra vpgrašanja! Kdor odgovori vsaj na polovico, je Ajnštajn 🙂

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*