Zdrava, polnovredna in poceni hrana v naši prestolnici že dve leti ni več nekaj neobičajnega. Ljudska kuhinja, ki je svoja vrata odprla 3. julija 2014, pod okriljem humanitarnega Zavoda Pod strehco, Zaloška cesta 42, Ljubljana, ponuja kosilo za 3 evre, socialno ogroženi in prijavljeni na centru za socialno delo pa si lahko privoščite kosilo za 0,50 evra. Zavod Pod strehco se je s pomočjo Mestne občine Ljubljana uspešno spopadel s krizo in z odprtjem ljudske kuhinje omogočil socialno ogroženim zdravo in poceni hrano v obliki enega toplega obroka dnevno.

Kaj dela ljudsko kuhinjo Pod strehco drugačno od sorodnih kuhinj? Ali je mogoče za ostale goste zagotoviti bogato kosilo za ceno treh evrov, ko pa je vsepovsod drugje hrana dražja? Seveda, in ne le to. Izbirate lahko med tremi meniji, pri vsakem dobite glavno jed, solato, sladico in sok. Tudi kavo lahko spijete na vrtu ljudske kuhinje in tako prispevate v sklad socialnih obrokov. Ljudsko kuhinjo lahko obiščete vsak dan od 7.30 do 16.00, hrano strežejo od 10.00 do 15.00, razen ob vikendih in praznikih, ko imajo zaprto. Skrivnost je v tržnem poslovnem modelu, donacijah živil trgovskih podjetij in v delu prostovoljcev. Zavod Pod strehco je primer, kjer se je za dober namen povezalo pet humanitarnih organizacij – Rdeči križ Slovenije, Slovenska Karitas, Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, Zveza Rotary klubov Slovenije in Zveza Lions klubov Slovenije, ki je prevzela pobudo za prevzem donirane hrane in trgovska podjetja pozvala, da spremenijo pot hrane, ki jim ostane ob koncu dneva.
Zdrava hrana lahko konča v smeteh, lahko pa se spremeni v zdrav in poceni obrok, saj v ljudski kuhinji delujejo po principu samozadostnosti, torej pripravijo obroke iz živil, ki jih dobijo, nič ne ostane za naslednji dan. Nič ne sme končati v smeteh, vsa hrana se poje oziroma porazdeli med ljudi. Mestna občina Ljubljana je ponudila pomoč in za oddajo prostorov, kjer se nahaja ljudska kuhinja Pod strehco, ne zaračunava najemnine, vsaj tako bo še kakšno leto. Projekt ljudske kuhinje podpira naš predsednik Borut Pahor, ki ga lahko ob posebnih priložnostih tam srečamo in opazujemo pri peki piškotov. Vodja gostilnice Pod strehco, Zvonko Belič, poudarja, da si želijo več gostov, ki se vračajo, saj stalni gostje potrjujejo kakovost lokala, njegovo prijetno vzdušje in dejstvo, da gre za model, ki jim zagotavlja zdravo hrano po izjemno ugodni ceni.
Moto Zavoda Pod strehco je, ko eden poje kosilo za 3 evre, tako omogoči en topel obrok socialno ogroženemu. Strošek priprave obroka je 2 evra, zato pri prodaji obroka socialno ogroženemu za 0,50 evra nastane finančni primanjkljaj, ki ga pokrijejo s prodajo kosila za 3 evre. Ves dobiček, ustvarjen s prodajo kosila za 3 evre, gre v sklad socialnih obrokov. Trenutno je registriranih več kot 600 uporabnikov, ki lahko koristijo subvencionirane obroke, na dan pripravijo od 200 do 250 obrokov, po prenovi kuhinje, ki je bila izvedena leta 2015, pa lahko poskrbijo za več kot 400 lačnih uporabnikov. Želja Zavoda Pod strehco je povečanje števila komercialnih uporabnikov, ki pridejo na kosilo in ga plačajo po tržni ceni treh evrov. Vendar to ni edina oblika pomoči, ki jo potrebujejo. Veseli so vseh donacij, v obliki hrane, denarja ter tudi dela prostovoljcev, ki hočejo pomagati. Prostovoljce potrebujejo tako v kuhinji za pripravo in razdeljevanje hrane, kot tudi na terenu za prevzem donirane hrane.
Struktura zaposlenih v zavodu s statusom socialnega podjetja je sestavljena iz enega kuharja, zaposlenega preko javnih del ter prostovoljcev, čez dan jih pomaga 15 do 17, zvečer pa še dodatnih 5 prostovoljcev, saj se takrat prevzema hrana, ki jo trgovska podjetja – Mercator, Spar in Tuš – vsak dan donirajo. Pri tem je pred organizatorji izziv logistike, saj morajo biti prostovoljci pripravljeni vedno ob določeni uri. Tu pride do izraza dobra uigranost ekipe, da vso hrano pravočasno prepeljejo od donatorjev do ljudske kuhinje. Zato pozivajo vse, ki bi radi pomagali in imajo nekaj dodatnega prostega časa, da ga namenijo za prevoz iz enega konca Ljubljane do drugega. Tudi država bi lahko pristopila na pomoč, povrnila prostovoljcem stroške za bencin, saj za delo, ki ga opravijo, ne dobijo nič drugega, kot zadovoljstvo ob tem, da so nekomu pomagali, nahranili lačne. Zveza Lions klub Slovenije pa tudi poziva državo, da jim pomaga, predvsem pri zmanjšanju birokracije, ki jo je za dobrodelno in prostovoljno delo preveč. Ob tem so podali še predlog, da bi odšteli vsaj davek na dodano vrednost za hrano, ki jo trgovci donirajo.
Za konec naj omenim še projekt ˝Srčne kuhinje˝, pri katerem lahko sodelujejo slovenske restavracije in drugi gostinski lokali. Ideja projekta je, da lahko lastniki lokalov s prodajo izbranih menijev, prispevajo določen znesek v Sklad toplih obrokov, pomoč pa je možno podati tudi v obliki pavšalne donacije.
Ljudska kuhinja Pod strehco je kraj, kjer se lahko zdravo in poceni najeste in družite, ob tem pa tam skrbijo tudi za ponovno integracijo ljudi v družbo, ki so odrinjeni na njen rob ali so se tja sami umaknili. To je kraj, kjer se ljudje ne merijo po tem koliko kdo ima ali iz katerega družbenega okolja prihaja. Tu je prostor, ki združuje vse ljudi dobrega srca, tiste, ki ustvarjajo boljši svet ne le zase, temveč tudi za druge. Vabljeni!












