Zdrave sladice



Ker se bliža januar, mesec realizacije vseh zaobljub, ki smo jih sprejeli pred iztekom leta 2013 in ker se večino njih nanaša na opustitev kajenja in spremenjen način prehranjevanja, bomo sigurno vsi iskali zdrave alternative za tiste dni, ko nam pade sladkor. Zavedati se moramo, da je večina ljudi od sladkorja odvisnih in zelo težko bomo od začetka januarja zdržali daljše obdobje brez kriznih dni in telo nas bo zelo preizkušalo z nihanjem sladkorja v mejo, ki predstavlja našim možganom krizno obdobje. Če pa imamo na voljo nekaj receptov, ki nam bodo omogočili, da bo želja po sladkem izginila in bodo pripravljeni na zdrav način, z nič ali pa zelo malo sladkorja, ter veliko zdravimi živili, bo naše nihanje ostalo v mejah normale in ne bomo prišli v krizno situacijo, ki nas veliko krat pripelje do tega, da se pregrešimo in zaužijemo vse kar vidimo.

Palačinke

Čeprav se mogoče sliši nemogoče, je ta priljubljena sladica lahko zelo zdrava zraven tega pa še okusna. Če naredimo maso za palačinke z sojinim mlekom namesto navadnega smo storili že veliko, če pa zamenjamo navadno moko z polnovredno in dodamo še nekoliko pustih ovsenih kosmičev bomo dobili zelo zdravo sladico, ki je odličnega okusa.
Paziti moramo tudi pri izbiri nadeva. Če pripravimo nadev z 75% čokolado, ki jo naribamo ali stopimo, ter ji dodamo nekaj kapljic soka pomaranče, po želji malo cimeta ali nekaj zdrobljenih lešnikov smo poskrbeli tudi, da nadev ni nezdrav, in v naše telo ne bo vnesel velike količine sladkorja in maščob. Načinov, kako pripraviti zdrav nadev je veliko, pustite domišljiji prosto pot.

Zdravi keksi

Zdravi keksi so zelo preprosti za izdelavo in lahko jih dela tudi nekdo, ki se na kuhinjo sploh ne spozna. Vse kar potrebujemo sta dve banani, ki ju z vilicami zmečkamo, da nastane kaša, dodamo jima skodelico polnozrnatih ovsenih kosmičev, ter nekoliko mletih mandljev, ali kakšnih drugih oreščkov, lahko dodamo tudi koščke temne čokolade ali rozine. Maso premešamo, pustimo stati 10 minut, nato pa jo oblikujemo v poljubno obliko keksov. Pekač, kjer bomo kekse pekli prekrijemo z peki papirjem, kamor odlagamo naše piškote. Pečico segrejemo na 180 stopinj in pečemo 12 – 15 minut. Ko je z peko konec jih pustimo, da se nekoliko ohladijo in že imamo novo preprosto in okusno zdravo sladico, ki nam bo nedvomno pripomogla, da se ne bomo pregrešili z nezdravimi sladicami.

Sladoled iz poljubnega sadja

Če ste ljubitelj sladoleda in svežega sadja potem bo ta recept kot nalašč za vas. Mešanico poljubnega sadja (slive, jagode, banane, gozdni sadeži, maline,…) narežemo na kose, damo za 2 uri v zamrzovalnik, nato mešanico sadja vzamemo iz zamrzovalnika in ga pustimo stati 10 – 15 minut, da spusti nekoliko vode, potem ga dobro sesekljamo v mešalniku in sladoled z naravnim okusom po svežem sadju je pripravljen. Super se kombinira z sesekljanimi praženimi lešniki, ki odlično služijo kot posip po skodelici, v kateri sladoled serviramo. Če pa boste nekoliko inovativni, pa boste našli še veliko zdravih posipov in dodatkov, ki bodo sladoled še dodano obogatili z dobrimi okusi

Skutna krema s sadjem

Podobno kot sladoled lahko pripravite tudi skutno kremo, le da je ne zamrznete. Odličen recept je, da skuto z različnimi sadeži vržete v mešalnik, dodate sladko smetano (z smetano ne pretiravajte) in vse skupaj dobro premešate. Pripravek bo dodatno osvežil cimet ali dodatek nekaj žličk medu. Ko boste kremo servirali, jo lahko okrasite z naribano 75% čokolado ali z lističi mete. Če boste dali pripravek v hladilnik za nekaj časa, bo zelo osvežilna zdrava sladica. Tudi ta recept naj pusti domišljiji prosto pot in ga kombinirajte z živili po vaših željah, pazite le, da vaša živila ne bodo vsebovala preveč umetnih snovi, maščob in sladkorja.

Ko boste delali svoje sladice in vam bo na prvem mestu to, da so zdrave, se izogibajte predvsem vloženemu sadju (sadni kompoti), suhemu sadju, ter raznim umetnim kremam, ki jih lahko kupite v trgovini. Če recept vaše sladice vsebuje moko jo zamenjajte z polnozrnato, ki poskrbi za posebno strukturo in izboljša okus. Veliko krat lahko k moki dodamo tudi ovsene kosmiče, ali jo z njimi povsem nadomestimo. Pomembno pa je, da veste, da polnozrnata moka in ovseni kosmiči vsebujejo veliko vlaknin, zato v času, ko uživate sladice, ki navedena živila vsebujejo pijte nekoliko večjo količino navadne vode, da ne boste imeli težav z prebavo.

3 komentarji

  1. Jaz pa naredim palačinke najrajš z ajdovo moko in konopljinimi proteini pa seveda sojino mleko ali kakšno drugo rastlinsko pa mal zdrobljenih kakavovih zrnc notri. mnommm 😉

  2. Tole so super recepti in predlogi, še posebej v tem obdobju, ko vsi tako mrzlično spremljajo trende o zdravi hrani. 🙂

  3. Ciril Marn

    Super prispevek, še jaz sem bom lotil peči 🙂

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*