Zdravje skrito v naraviŽivljenje, vsakdo ga živi na svoj način, pogosto govorimo o zdravemu načinu življenja. A kaj pomeni to … zdrav način življenja? Meni, tebi, drugim, vsem se dogajajo stvari, a le majhen delček dogajanja ozavestimo. Glavnina ostaja v nezavednem. Karkoli opazujemo, pogosto se nekje v srcu radostimo nad nečim, ali pa jezimo. Pogosto opazujemo okolico in srečujemo ljudi, ki gredo mimo nas, pa jih tudi opazimo ne. A zgodi se, da morda ponoči sanjamo ravno o človeku, ki je šel mimo nas, a ga niti ne prepoznamo. A ne glede na to, do katere mere se zavedamo dogajanj in kateri dogodki so obtičali na nezavednem, v našem življenju vsa dogajanja »rišejo oziroma se prepletajo« v sliko posameznega človeka.

Tudi strah in skrbi vplivajo na zdravje. Ko se življenje ne odvija v okviru naših pričakovanj, ko nas v svoje kremplje stisne strah za preživetje, mnogokrat pademo v krčevit boj s svetom. Strah nas lahko popolnoma obvladuje, depresija in obup pa onemogočata telesu da bi nas ohranjal v neke vrste harmoniji. Pustimo radovednosti in optimizmu, naj potisneta strah čim dlje stran, saj zakrčeni od bolečine ne moremo telesu omogočiti, da bi bilo zdravo in nas osrečevalo. Če se srečamo z tovrstno blokado, bi morali iz globin priklicati radost.

V pomoč nam je lahko gibanje v naravi. Ne gre za izmišljeno teorijo, narava je resnično čudovit zdravnik. Ko se prisiliš in sredi krčev strahu odideš na sprehod v naravo, ti ta podari nekaj, kar med ljudmi težko najdeš. Harmonijo. Ne gre za neko izmišljeno plehko teorijo. Veliki matematik Srednjega veka Leonardo Fibonacci je odkril tako znani Fibonaccijev niz ravno z preučevanjem narave. Na osnovi Fibonaccijevega niza pridemo do števila Fi, ter do formule tako imenovane Zlate sredine, Fibonaccijev niz in Zlata sredina pa se pojavljajta povsod v vesolju. Spirala je naravna forma vodnega toka, ki prihaja iz cevi, to je naravna oblika zraka v tornadu. Merilo Zlate sredine se skriva v celem človeškem telesu. To je razmerje med kostmi, dolžina rok in nog, oddaljenost popka do palca in popka do vrha glave. Leonardo Da Vinci je te mere ponazarjal na svojih slikah.

Razvijati bi morali tudi globoko spoštovanje do sil, ki bivajo v nas. Pozornost bi morali posvečati tudi spoštovanju sočloveka, za katerega slutimo, da v sebi nosi »zaklade«, kdor ne zmore spoštovati drugega, tudi sebe ne bo popeljal po poti razvoja in zdravja. Skladno z razvojem  tako lahko sam v sebi pride do odgovorov tudi na najvišja vprašanja.

 Že leta 1918 je Rudolf Steiner na predavanju v Berlinu pojasnil, da je potrebno za globalno razumevanje razmišljati na pravi način. Mnogokrat v nas delujejo sile preteklosti in si v danem trenutku ne znamo razložiti oziroma ne najdemo pravega razloga za bolezen ali zdravstvene težave. Na simpatičen način je pojasnil, da bi morali življenje dojemati kot glasbo. Nemogoče bi bilo dojeti melodijo, če bi že pri tretjem tonu izgubili prvega.  

V današnjem času se ljudje vedno pogosteje učimo zopet verjeti v življenje. Verjeti v moč dobrote, neizmerno moč ljubezni. V življenje kot celoto. Nič, kar smo storili ni moč izbrisati. Vsako dejanje nosi posledice, dirigent pa so univerzalni zakoni, ki jih pogosto niti ne slutimo. Ljubezen odpira vrata zdravja, medtem ko obsojanje, kritika in jeza, vrata za katerimi se vrstijo bolezni.

Življenje, polno pričakovanj, življenje polno upanja, veselja in ljubezni …  kje je to danes? A vsakdo odloča sam, se bo prepustil tokovom, ki zaradi najrazličnejših interesov vlečejo navzdol, ali bo dovolj močan, da bo ostal zvest sam sebi. Če imaš dovolj moči, da si upaš biti drugačen, tega nikoli ne spremeni! 

2 komentarja

  1. Anton Fabjan

    Zelo lepe ugotovitve, osnove za življenje.To upoštevati v VSAKEM TRENUTKU življenja.
    Naslednji aksiom življenja:
    ČLOVEK SPOZNAJ SAMEGA SEBE IN SPOZNAL BOŠ VESOLJE.

  2. Kdor se hoče dotakniti miru, mora preseči omejitve materialnega sveta, kdor se ovije z večnim mirom, pridobi vesolje.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*