Zelišča (1.del)

Modrosti zelišč – stik z božansko energijo

Človek ima vidno telo in ostala nevidna telesa, duša se bo hranila z vibracijami, valovanji, eteričnim. Zavest pa se bo hranila s sijajem, svetlobo,

 

zelisca_narava

Že od nekdaj so zelišča, začimbe uporabljali za stik z božansko energijo, niso bili primitivni naši davni predniki, kot misli večina danes, ampak so se zavedali, da so vonjave v teh rastlinicah več kot materialna substanca, so del eteričnega sveta, omogočajo človeku odpirati se višjim razsežnostim. Zato so jih tudi uporabljali pri molitvah, v templjih, maziljenju, balzamiranju, uporabljali so jih zato, da so dosegli višje stanje zavesti. V začimbah, zeliščih-dišavnicah je nekaj kar z razumom in vso mogočo današnjo tehnologijo ne bomo mogli dojeti. Dobro pa vemo in je dokazano, da imajo eterična olja posebej značilna valovanja. Kakšno je to valovanje je odvisno tudi kakšen vpliv ima na naše počutje. Npr. vsi citrusi povečujejo budnost.

Modrosti Duidov so se izgubile; ti so o rastlinah vedeli zelo veliko, vedeli so tudi kako zemlja diha, kakšne so energije rastlin. Najbolj pomembno sredstvo za razkuževanje v času kuge je bilo olje sivke, timijana, nagelj.žbic, cimeta in muškatnega oreščka (roparji so ropali domove od preminulih) v tej sestavi so bila zajeta eterična olja najmočnejšega antibiotičnega delovanja. Bila so velika trgovanja za začimbe. Ko pa je nastopilo 17.stol. pa so začele dišavnice-zelišča toniti v pozabo, naekrat so postale znak slabega okusa. Veliko modrosti se je izgubilo. Danes arome nastajajo z umetnim pridobivanjem iz nafte. Zato je zelo modro, da če je le mogoče si posadimo te čudovite rastlinice sami ali kupimo ekološko pridelane.

zelišča-skrivnosti, modrosti; potrbno jih je dojeti; Foto: M.Deželak Mrgole

Pomembno je razumevanje kako in kaj deluje in zakaj, a notranja občutja presežejo vse to.

Ko hrana prispe v želodec preveri kaj je prišlo vanj, in temu nameni ustrezno količino sokov, ki jih bo izločilo. Zelišča-dišavnice pomagajo, pri klicu na pomoč, če se je želodec moral zaradi neustrezne hrane premalo ali preveč krčiti, je bilo preveliko ali premalo izločene kisline, zastoj hrane, če je prenapolnjen.

Naš želodec ima svoj program. Ne bomo dali kuhat vsakih 10 minut eno pest stročnic, ker vemo da bo tako nekaj močno prekuhanega, nekaj surovega. Hrano presnavlja, jo obdeluje. Ne prekinjajmo s tem da bi kar naprej dodajali prigrizke. Če bo tisto kar smo zaužili predolgo ležalo v kislem okolju bo začelo vreti spodbudilo bo da bo delovala bacterija helicobacter pylori in povzročilo vračanje kisline. Če vlijemo po obroku mrzlo pijačo vanj, pa bo zaustavila proces razgradnje. V teh primerih je potrebno spremeniti prehranjevanje v pravo smer. Najprej odpravimo napake. Zelišča-dišavnice so modre rešiteljice za vse drugo. Kaj potrebujemo če smo razdraženi, živčni ? Ja, pomiritev. Naš želodček tudi. Če smo zaspani pa potrebujemo nekaj živega, poskočnega. Eterična olja so valovanje. Zato morajo biti izbrane začimbe takšne, ki bodo imele ustrezno valovanje. Tudi ljudje smo zelo zelo različni in ni vsaka stvar za vsakogar.npr. koromač bo spodbujal izločanje sluzi in varoval sluznico želodca, bazilika pa bo olajšala presnovo maščob umiruje naš želodček. Odpira povezovanje v enost, tudi cimet deluje na duhovni bazi, ustvarja harmonijo z zavestjo. Je zelo antibakterijski, antiseptičen, pospeši prebavo in segreva prebavila. Odlični da nervozo v želodcu umirimo so melise, majaron, žafran. Krče blažita tudi luštrek in muškatni orešček. Meta pomirja in umirja kolcanje, pa tudi pehtranovi listi.

Zelišča in dišavnice
Zelišča-naravni darovi; Foto: M. Deželak Mrgole

 

Za več sluzi v našem želodčku pa poskrbijo kolmež, janež in izop. Če imamo kisline premalo si pomagamo z kardamomom, kumina je odličen naravni antibiotik, s pimetom bomo izboljšali apetit. Za pekočo zgago pa si je dobro pomagati z zeleno in luštrekom. Rožmarin bo povečal prekrvavitev. Drobnjak (bolj občutljivi) česen in čebula (manj občutljivi) nam čisti želodec. Za potovalne slabosti pa ingver, za slabosti šetraj, za boljše delovanje slinavke pa limona in sol. Učinkoviti za ustavitev drisk so šetraj, pehtran, klinčki. Zaščita pred patogenimi bakterijami in glivicami je majaron. Toksine v hrani nevtralizirajo kumina, koriander, česen, čemaž, rožmarin, cimet, timijan, žajbelj. Težave v zvezi s holesterolom so lahko razlog zaradi dehidracije, nepravilno obdelavo živil, hidrogeniziranimi maščobami, pogreta z mikrovalovi. Pomočniki pri urejanju trigliceridov so česen, čemaž, čebula, ingver, meta, koriander, koper, kumina, muškat, zelena, pehtran, peteršilj, rožmarin. Čemaž zelo blagodejno vpliva na ožilje, čisti kri in znižuje holesterol. Tradicionalne medicine uporabljajo koper za znižanje maščob. Peteršilj je močan antioksidant. Rožmarin in origano ščitita srce, preprečuje odlaganje maščob na stene arterij. Ko se je pojavila industrijska predelava hrane je začela naraščati tudi sladkorna bolezen, seveda zaradi skrbi, napačnega načina življenja, velikih obremenitev trebušne slinavke. Koriander je tisti, ki sodeluje pri prebavnih encimih in podpre nastajanje inzulina v trebušni slinavki, kurkuma pa pomaga slinavki razgraditi ogljikove hidrate, pri upočasnitvi absorbcije pomagajo ingver, česen, kapre, lovor, čebula, borovnice..Te je potrebno dodajati v jedi z visokim glikemičnim indeksom. Cimet pa olajša sprejem sladkorjev v celice. Kumina pomaga pri okvari ledvic zaradi sladkorne bolezni, okrepi jih tudi peteršilj, šetraj zmanjšuje občutek neprestane žeje. Polifenolne spojine v pehtranu znižujejo raven glukoze v krvi.

Kako pa to vemo? Katera zelišča-dišavnica, začimba nam bo najbolj ustrezala, ja, le tako da sodelujemo s svojim telesom, pri poizkušanju dišavnic pa na enkrat uporabljamo eno za eno vsako posebej. Ravnati se je potrebno po notranjem glasu, ni recepta za to.

Še zobobol lahko ustavimo z našimi zelišči-dišavnicami,začimbami. Naravni analgetik so klinčki. Odličen zato pa je prav gotovo pehtran, origano, koriander ki raste pri nas. Veliko kultur po svetu po obroku ne da v usta žvečilnega gumija ali hiti krtačiti z pasto, ampak posežejo po zeliščih, začimbah in vejicah ter jih žvečijo. V muškatnem oreščku je antibakterijska snov, ta močno zavira nastanek kariesa.

Težava v zahodnem svetu pa nastopa, saj parodontoza narašča. Finski raziskovalci so testirali pet eteričnih olj. To so bila sivka, žajbelj, mirta, šetraj in brin. Ugotovitev je bila da je eterično olje šetraja najbolj zaviralo rast parodontalne bakterije. Zelo učinkovit proti parodontozi je timijan, bazilika, koromač ingver. Indijci pa lajšajo s kurkumo in kardamomom.

Nujen za naše zdravje jeter je pravilen post, začimbe, zelišča. Predniki so si tako pomagali k boljšemu delovanje jeter. Uporaba aditivov-E je strup za naša jetra.

Tukaj je težje, kot pri prehladih, pri teh hitro delujejo, medtem ko se jetra regenerirajo dve leti.

Pegasti badelj odlično pospešuje obnovo jetrnih celic. Izjemen pa je tudi po sršenjem piku. Čemaž in kapre pa preprečuje vpijanje strupov. Strupe splakuje iz našega telesa zelena.

Koliko modrosti je v vsem tem, se danes premalo zavedamo. Rožmarin, kapre, čemaž, poper, hren preprečujejo telesu,tudi vpijanje določenih strupov.

Reakcijo vnetja in bolečino po piku komarjev,čebel učinkovito blaži eterično olje sivke.

 Aristotel je dejal, da če je želvo pičila kača je takoj pojedla nekaj listov origana.

Ker strupi poleg jeter poškodujejo tudi živčni sistem, izvrsten protistrup je origano-imenovali pa so ga tudi dobra misel. Za dobro krvno sliko, jeter in ledvic ne sme manjkati majaron, prepreči toksičnost težkih kovin. Vsebuje grenčine in čreslovine, ki podpirajo delovanje jeter in žolča. Čiščenje jeter omogoča tudi čemaž in česen. Kadar se postimo, čistimo telo uporabimo kobulnice kot so luštrek, peteršilj, zelena. Za razstrupljanje telesa pa uporabimo tudi zel koriandra.

Zelišča-dišavnice; Foto: M. Deželak Mrgole

Za prenizek tlak je modro uporabiti majaron, baziliko in rožmarin. Za previsok tlak pa materino dušico, baziliko in majaron.

Energijo ledvic dviga luštrek, janež krepi živčevje in ščiti pred okužbami.

Tudi dišavnice niso vse za vsak dan, poleti so nam potrebna živila, ki bodo umirjala ogenj, torej nas bodo hladila npr. mete, citronka pozimi pa izberemo takšna ki nas bodo grela npr. kardamom, cimet. Tudi potrebe miselnega delavca so drugačne kot fizičnega, otroka drugačne kot starčka.

Da lahko vse to resnično dojamemo se moramo najprej uglasiti sami s seboj. Zavedati se moramo, da smo ljudje na ta svet prišli z različnim namenom. Način življenja nas bo pravilno oblikoval, napačen pa bo vodil v bolezen.

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*