Želja po novem

Kako zelo enostavno bi bilo, če bi lahko pritisnili gumb »reset«, kot to storimo na računalniku…in se potem zopet vse vzpostavi na svoje mesto. In vse se začne na novo. Beseda novo zveni tako zelo močno, razburljivo, pomeni nove izzive, novo leto, beseda novo  pooseblja tudi rojstvo otroka, novo ljubezen, odkritja in še in še bi lahko naštevali. In misel na nove stvari, nove dogodke nas žene naprej. Vendar pa se vseeno ne moremo kar tako otresti starih stvari in navad, zato potrebujemo čas….in včasih nas želja po novem navdaja z občutkom krivde. Vsekakor pa ne more stremeti k novemu, če se ne znamo otresti starega. Zato pa je potreben pogum.

spremembe ure

Vendar se nam včasih zgodi, da nam nove stvari ne prinese tistega želenega zadovoljstva…zgodi se lahko da smo razočarani. Naučiti se moramo razmišljati tako, da bomo osvobojeni. Znani pisec Gide je napisal takole: ” Človek ne more odkrivati novih kotičkov na Zemlji, če nima poguma, da bi stare obale izgubil iz oči “. Nekdo je zapisal tudi tole: “ljubiti moramo vse staro, živeti pa za novo”. Vse to zveni zelo dobro, ampak ali smo mi sposobni to upoštevati? Vprašati bi se morali, kaj nam ni všeč in, ko ugotovimo, kaj je to, bi morali spremeniti. Izkušnje, ki so nam jih prinesla leta ter naš pogled na prihodnost nam to lahko omogoči. Tovrstno razmišljanje nam prinaša neko prav posebno svobodo v duši, cilj poznamo, potreben je le še korak, da ga uresničimo.

Ljudje zelo različno pristopamo k uresničitvi sprememb v svojem življenju. Smo ljudje, ki obožujemo potovanja, spoznavati si želimo nove ljudi, nove kraje, novo tehnologije. Taki ljudje smo srečni, ne oklepamo se starih navad, z lahkoto pustimo preteklost za sabo. In potem so zopet ljudje, ki si želimo preteklosti, oklepamo se vsega kar je včasih bilo dobro za nas. Bojimo se novega, ker je to za nas neznanka, ne vemo, kaj nam bo prineslo, nočemo tvegati. Lažje živimo z že nam dobro poznanimi stvarmi, navadami, celo težavami. Nočemo tvegati, ne želimo novih in nam neznanih težav. Taki ljudje so nekako zadovoljni s svojim življenjem, ni pa nujno, da so srečni. Novo ni nujno tisto, kar smo videli včeraj, lahko je nekaj starega, stara ljubezen, ki na novo zaživi. Sedaj je ravno potrkala pomlad na naša vrata in v nas prebudila novo energijo, ki je sveža, ki nas poživlja in zaradi katere smo privlačnejši in enostavno lepi. In ta na novo prebujena samozavest nam prinese zavedanje naše notranje lepote. In ta lepota, ki izhaja iz energije, ne potrebuje šminke.

spremembe denar

Nov začetek ne pride  kar sam, potrebuje zorenje, dober premislek. Družina ter različne dolžnosti, ki jih imamo, nam preprečujejo razmišljati o novih poteh, ki bi si jih želeli v svojem življenju. To zagotovo najlažje počneš, če si sam. Za nove poti moramo imeti zelo dobre razloge, svoj čas za razmislek in čas, ko se lahko odklopimo iz našega vsakdana in se umaknemo nekam stran in smo sami z  našimi občutki in stran od vseh skrbi. Tak odklop je priporočljiv, omili posledice stresa in razjasni naše misli. Strah pred napakami in njihovo obžalovanje je dobra pot k novemu začetku, napaka nam preprečujejo njihovo ponovitev. Pretehtati moramo prednosti in slabosti naše odločitve in se podati na novo pot popolnoma prepričani, da je le ta prava za nas. In kar je najvažnejše ….zaupati si moramo in imeti pogum, da zakorakamo v neznano. Najtežji je prvi korak, nato se življenje odvija samo od sebe. Lahko je polno ovinkov in ovir, ampak te smo se naučili premagovati že na stari poti. In ko dosežemo prvi cilj, je to odličen občutek, ki nas žene k zmagi. Novo ni nujno sinonim za srečo, ima pa pozitiven učinek in ne glede na padce, ki nas bodo morda doleteli na tej novi pot, pogumno korakajmo naprej….in nenadoma se bomo znašli v situaciji, ko bomo spoznali, da živimo…..drugo, novo življenje.

spremembe medved

En komentar

  1. Za nove poti moramo imeti zelo dobre razloge, svoj čas za razmislek in čas…. Čista resnica… Ni vsak čas pravi čas. Včasih imamo priložnost, ki se nam ne zdi zanimiva, čez nekaj let pa jo zgrabimo z obema rokama in čvrsto držimo v rokah….

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*