V boj s pekočo zgago

Zgaga je pekoč občutek, ki se pojavi v našem požiralniku, največkrat po uživanju velike količine pregrešnih dobrot, ki se jim bomo v prazničnem času, ki prihaja, le stežka izognili. Ker pa je občutek zgage izredno neprijeten, bi vam radi predstavili nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali uspešno zmagati boj s pekočo zgago. Torej, kaj pomaga proti zgagi?

zgaga tablete

Kaj povzroča zgago?

Verjetno je vsakemu znano, da ko pojemo košček hrane, le-ta potuje iz ust skozi požiralnik v želodec. Da hrana iz požiralnika pride v želodec brez večjih težav, skrbi spodnja mišica požiralnika. Ta mišica tudi preprečuje pot hrane od želodca nazaj do ust (bruhanje). Ko pride hrana v želodec, tam nanjo začne delovati močna želodčna kislina. Stene želodca so na to kislino dobro prilagojene, medtem ko stene požiralnika proti učinkom močne želodčne kisline niso odporne. Ko spodnja mišica požiralnika ne deluje pravilno (se ne zapre pravočasno), želodčna kislina pljuskne v požiralnik, kar povzroča pekoč občutek, ki mu rečemo zgaga. Če zgago čutimo le nekajkrat letno ni to nič zaskrbljujočega, ampak le neprijeten slučaj. Čim pa se začne pojavljati pogosteje, pa je nujen obisk zdravnika, saj lahko vodi v resne zdravstvene težave.

Prvi opozorilni znaki

Zgaga je najbolj prepoznavna po tem, da se nam v požiralniku pojavi pekoč občutek. Posledice zgage pa se nam kažejo tudi v obliki vračanja hrane nazaj v usta, grenkega okusa, spahovanja, bruhanja, razjed v ustih, slabem zadahu in motečem občutku v zgornjem delu trebuha. Zavedati se morate, da zgaga ni le nedolžen pekoč občutek, ki pride in mine, saj v primeru, da se s prej naštetimi simptomi pogosto srečate, to pomeni znak za rdeči alarm. Težave z zgago vam lahko povzročijo kronično bolezen, katere posledice so kronična hripavost, vnetja grla, boleče požiranje …

S čim povzročate zgago?

Kot smo že prej omenili, zgaga nastane zaradi nepravilnega delovanja spodnje mišice požiralnika. Ta mišica pa ne neha delovati pravilno kar sama od sebe, temveč lahko nanjo vplivamo z nekaterimi svojimi škodljivimi razvadami. Na zgago slabo vplivajo kajenje, alkohol, gazirane pijače, pitje kave v večjih količinah, ocvrta hrana, ter še nekatera živila. Že z izogibanjem tem živilom, oziroma njihovo uživanje v manjših količinah, bo močno pripomoglo, da do težav z zgago ne bo prišlo, saj ta živila dodatno sproščajo spodnjo mišico požiralnika in vodijo v njeno nepravilno delovanje. Seveda je zgaga tudi posledica slabega življenjskega sloga s stresom in pomanjkanjem gibanja na čelu.

K zmanjšanju možnosti za nepravilno delovanje spodnje mišice požiralnika, pa vpliva tudi uživanje probiotikov. Probiotiki namreč vsebujejo veliko število zdravih bakterij, ki skrbijo za ravnovesje v našem prebavnem sistemu. Ko torej zaužijemo nekaj, kar lahko razdraži želodec in slabo vpliva na spodnjo mišico požiralnika, ali ko telo spravimo v stresno situacijo, probiotiki poskrbijo, da telo hitro pride spet v ravnovesje. Eden izmed enostavnih načinov uživanja probiotikov je v obliki posebnih kapsul, kjer že ena kapsula vsebuje več kot 22 milijonov zdravih bakterij, ki bodo telesu pomagale priti nazaj v prvotno stanje.

Naravna zdravila proti zgagi:

Vsem zgoraj naštetim dejavnikom se je v vsakdanjem življenju večkrat težko izogniti, zato zgaga še vseeno lahko nastane. Spodaj vam ponujamo kratek seznam nekaterih živil, ki vam lahko na naraven način pomagajo pri boju z zgago.

  • Banana

Banana je odlično živilo, saj ima optimalen pH, ki bo umiril želodec in požiralnik. Zgaga ob uživanju banane hitro izgine, saj ima banana dvojni učinek. Poleg uravnovešanja pH-ja, tudi njena struktura blagodejno vpliva na razdražen požiralnik, saj je izredno mehka in nežna in ga na nek način »poboža.« Banane tudi ni težko vključiti v naš jedilnik, kar je še en velik plus.

  • Soda bikarbona

V kombinaciji z vodo soda bikarbona velja za antacid. To pomeni, da nevtralizira odvečno količino močne želodčne kisline. Ko imate zgago, je zato priporočljivo popiti čajno žličko sode bikarbone z vsaj dvema decilitroma vode. Res je, da bo okus ne bo ravno prvovrsten, toda vaša zgaga vam bo hvaležna.

  • Ingver

Ingver velja za čudežno živilo na več različnih področjih. Med drugim je odlična rešitev tudi pri boju z zgago. Deluje nekoliko drugače kakor prej opisani soda bikarbona in banana. Ti dve namreč vplivata bolj na pekoč občutek in na nevtralizacijo odvečne želodčne kisline, ingver pa vpliva na blaženje vnetij, ki so posledice zgage. Zgaga lahko povzroči tudi huda vnetja, ki lahko vodijo tudi v kronično bolezen. Ingver lahko pripravimo ga na več različnih načinov, najlažje in najenostavneje pa v obliki ingverjevega čaja. Pri tem je priporočljivo, da za pripravo uporabite svež ingver in ne že dlje časa naribanega ali narezanega. Prej nariban ingver lahko zaradi procesa oksidacije nekoliko izgubi svojo intenzivnost in moč.

Zgaga je nadvse neprijeten pekoč občutek v požiralniku, na katerega lahko močno vplivamo sami in ga tudi odpravimo s preventivnimi ukrepi in naravnim zdravljenjem. Zavedati se moramo, da je hitro ukrepanje ključnega pomena zato, da iz pekočega občutka nekajkrat letno ne preraste na vseživljenjskega spremljevalca.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*