Gran Canaria – raj za zimske počitnice 2014

Novo leto je pred vrati in kot po navadi smo že polni načrtov, zaobljub in raznoraznih idej, ki jih bomo uresničili v letu 2014. Tisti, ki si bodo v letošnji sicer še vedno ne premrzli zimi privoščili pobeg v vroče kraje, že iščejo destinacijo, ki jo bodo dodali na seznam za zimske počitnice 2014.

Sama zadnja tri leta obiskujem kanarski otok Gran Canaria, ki leži v Atlantskem oceanu in je del Kanarskih otokov, španskega arhipelaga, ki se je razvil na vulkanskih kamninah. Zakaj je Gran Canaria tako posebna in primerna za vaše zimske počitnice?

Kanarski otoki veljajo za otoke večne pomladi, hkrati pa je zanje značilna mikroklima. Januarja lahko tako na primer v izbranem trenutku na najvišjem vrhu kanarskih otokov in hkrati tudi Španije, na višini 3.718 metrov iz snega naredite majhnega snežaka, čez slabo uro pa se že kopate v oceanu in uživate na peščeni plaži, kjer vas greje prijetnih 25 stopinj.

Plaže! Plaže so tiste, ki privabijo največje število turistov, ki obiščejo otok večne pomladi. Las Canteras, Amadores, Anfi del Mar, El Inglés, Maspalomas, Puerto Rico in Mogan so najbolj znane peščene plaže, s kristalno čisto vodo ali pa z valovi, nad katerimi so navdušeni predvsem deskarji. Playa de Las Canteras je štiri kilometre dolga mestna plaža, ki se nahaja na severu otoka, v glavnem mestu Las Palmas. Ker je razdeljena na različna območja, je primerna tako za športnike, ki uživajo v teku ali igranju nogometa na vroči mivki, kot za družine z otroki.

Mestna plaža Las Canteras
Mestna plaža Las Canteras, januar 2013. Foto: Sabina Kojc.

Na jugu otoka se nahajajo turistične plaže z belo mivko in kristalno čisto vodo, obdajajo pa jih hoteli, ki so zgrajeni v obmorske skale. Pogled, ki jemlje dih. Tiste, ki jih turistična naravnanost in gneča sredi dopustovanja začno motiti po dveh dneh brezdelja in svoje zimske počitnice raje izkoristijo za raziskovanje, Gran Canaria ponuja veliko skritih in mirnih peščenih kotičkov, ki se prav tako ponašajo z rajskim peskom in čistimi vodami. Avanturistom je na voljo rent-a-car in popotovanje po otoku, ki ga priporočam prav vsem, ki se ne zadovoljijo s tednom dni poležavanja in nastavljanja sončnim žarkom. Gran Canaria je namreč majhen otok, velik 1560 kvadratnih metrov, ki ga lahko v tednu dni dodobra raziščete in užijete vse lepote in raznolikosti. Majhne vasice kot so Agaete, Galdar, Firgas, Arucas, Tejeda in številne druge ponujajo pristne zgodovinske znamenitosti, kot so domovi v jamah, prečudovit razgled z višine 1949 metrov ter odlično špansko in kanarsko kulinariko, ki ji ni para. Papas arrugadas con mojo picon je jed, ki je ne boste pozabili!

Guanchi (staroselci) naj bi Gran Canario naselili 500 let pred našim štetjem, za sabo pa so pustili bogato zgodovino, ki jo še danes raziskujejo različni strokovnjaki. Čeprav je večina današnjih prebivalcev temnejše polti (bele, vendar temnejše), s temnimi očmi in manjše rasti, sem na zadnjem obisku arheološkega najdišča v eni izmed vasic ugotovila, da so bili staroselci belokožci z zelo svetlo poltjo.

Vrh Gran Canarie
Razgled z vrha Gran Canarie. V daljavi najvišji vrh Španije, Teide na Tenerifih. Foto: Sabina Kojc
Puerto de Mogan
Plaža Puerto de Mogan. Foto: Sabina Kojc

Vaše zimske počitnice so lahko poleg tega, da boste zagreli svoje kosti, se nastavili soncu in zadihali morski zrak, tudi odlična zgodovinska izkušnja, saj je bila Gran Canaria zaradi svoje strateške pozicije postojanka številnim pomorščakom, med njimi tudi znanemu Krištofu Kolumbu, katerega hišo si lahko ogledate v starem delu mesta Las Palmas de Gran Canaria. Tam se visoko v zrak vzpenja tudi katedrala, z vrha katere se razprostira čudovit razgled na celoten stari del glavnega mesta. V bližini se nahaja tržnica, katere obisk ne gre preskočiti, saj ponuja odlično kulinarično doživetje. Španci znajo uživati v hrani, zato se prepustite eni izmed številnih restavracij ali tapas baru v centru mesta. Pazite le, da jih ne obiščete v času sieste, saj bi vas lahko odslovili s praznim želodcem.

Si želite zabave? Vaše zimske počitnice so lahko tudi polne nočnega življenja, ki ga ponuja tako glavno mesto Las Palmas kot turistična središča na jugu otoka. Zabava v klubih se prične šele po polnoči, zato nikar ne hitite! Raje se prepustite odlični kapljici domačega kanarskega ruma Arehucas, ki ga izdelujejo v vasici imenovani Arucas na severu otoka. Če vam čas dopušča, jo obiščite in poskusite lahko več kot 20 različnih likerjev in rumov, ki vam bodo vaše zimske počitnice le še polepšali.

Besedilo in vse fotografije: Sabina Kojc

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*