Životariti ali živeti

Anabela je bila ženska srednjih let, ki je ravno sedela na gugalniku na vrtu in zrla v nebo. Na nebu so se poigravali oblaki in sonce. Zastavila si je vprašanje.  Ali bi lahko preostanek svojega življenja preživela bolj polno? Kajti do sedaj je bilo vse skupaj le životarjenje, brez pravega smisla.

Spomini so jo popeljali v zgodnje travmatično otroštvo, še bolj nerodno odraščanje, težave s svojimi fanti,  neuspešni zakon in še kopica zdravstvenih težav. Ni pa bilo vse tako slabo, kajti bila je zelo uspešna podjetnica, dobra športnica in srečna mamica svojimi štirimi otroci.

smisel življenja par

Sedaj se je prvič v svojem življenju odločila, da bo o tem malo bolje razmislila. Ravno so jo zapustili njeni ljubljeni otroci, ker so odšli na morje s svojim očetom in sedaj bo imela Anabela sedem dni časa zase. Ko je tako zrla v oblake in kovala načrte za svojo kratko samsko prihodnost jo je obšel občutek, da si pravzaprav nikoli ni vzela časa, da bi malo bolj globlje razmislila o sebi in svojem bistvu življenja. Res si tudi ni naredila nobenih načrtov, kajti vedno je prišlo kaj vmes in se ji je vse sesulo. Po tem je sklepala, da je pač življenje ena sama borba za preživetje.

Nenadoma pa zasliši klic svojega mobilnega telefona in ugotovi, da jo je poklicala sošolka še iz osnovne šole, ker se je slučajno spomnila nanjo, ker zvečer v mestu organizira predavanje na temo ŽIVETI POLNO ŽIVLJENJE. Anabela je takoj zavrnila ponudbo, toda po dolgem pregovarjanju in vztrajnem spodbujanju je sošolki le uspelo pregovoriti Anabelo, da je potrdila udeležbo za srečanje.

Po končanem pogovoru so Anabeli začele rojiti v glavi misli, zakaj je obljubila, ali res mora iti, kaj bo oblekla, kako se bo počutila, kakšni so ti ljudje….. Imela je na razpolago še dobre štiri ure do odhoda, to je bilo ravno dovolj, da si je vzela čas za razmislek kako naj se uredi za večerno srečanje.

Srečanje je potekalo v središču mesta na prijetni lokaciji. Anabela je prišla točna in vsa zaskrbljena in z občutkom, da jo nekaj čaka. Že na vratih jo je prijazno sprejela sošolka z rosne mladosti in jo skušala sprostiti. Prostor se je začel polniti z mladimi in starejšimi udeleženci. Vsi so jo prijazno pozdravljali, se predstavili in brez zadržkov začeli z njo navezovati stike.

Anabela je v daljavi zagledala lepo starejšo žensko, ki je imela dolge sive lase in s pogledom je začutila, da je ta oseba drugačna, bolj privlačna in karizmatična. Za trenutek ko je Anabela gledala to sivo žensko sta se njune oči srečale in začutila je pretok energije po celem telesu. Toda ta trenutek je prekinil nek obiskovalec, ki je prišel pozdravit in se predstavit Anabeli. Po prijetnem kramljanju in smejanju se nenadoma pred njo pojavi nasmejala, vitalna in polna energije ženska s sivimi lasmi, ter se Anabeli vljudno predstavi, da je Loreta.smisel življenja dekle

Loreta je moje duhovno ime in sem si ga nadela, ko sem našla svoje poslanstvo in smisel življenja. Mogoče se tebi zdi neumno, toda dekle  midve bova še veliko sodelovale, kajti v tebi so skriti veliki zakladi modrosti, katere boš začela odkrivati in živeti življenje iz svojega pravega vira. Anabela je v sebi še vedno ponavljala besede, ki jih je slišala in se ozirala okoli sebe, če je bilo res vse to namenjeno njej. V tistem trenutku so z močnimi bobni naznanili, da naj se vsi udeleženci razporedijo po prostoru, naj si najdejo svoje udobno mesto na tleh in se pripravijo na srečanje.

Anabela se je vsa zmedena pomikala proti zadnjemu delu prostora in si v svoji osami našla prostor, kjer bo sodelovala. S pogledom je opazovala druge udeležence in ugotovila, da jih ima večina zaprte uči, vsi so razmišljujoči, tihi in vsak se posveča samemu sebi. Anabela je bila namenoma zadaj, da je lažje opazovala ostale člane in jih skušala posnemati, čeprav ni točno vedela ali meditirajo, spijo mogoče molijo. Skušala se je nekako tudi sama postaviti v podoben sedeč položaj in biti v tišini, toda to ji je delalo strašne težave. Bolele so jo noge, nemir v glavi, preprosto dolgčas, zakaj moram tako sedeti in čakati.

Nemir v notranjosti se je v njej kar stopnjeval. S pogledom je obšla prostor in dobila je občutek, da vsi doživljajo spokojnost, prijetnost in uživajo. Anabela pa je v sebi trpela, ker se je zavedala, da jo nadvladujejo čustva, občutki, notranje govorice in celotni kaos v glavi in telesu. Toda izbire ni imela in morala je vztrajati v tem položaju. Kljub celotnemu upiranju njenega telesa in čustvom se je vdala. Nenadoma jo je obšel blažen trenutek prijetnosti in umirjenosti. Z zaprtimi očmi je zaslišala glas, ki je vabil, da odprejo oči in svoje srce, da bodo lažje sprejemali nova znanja in modrosti življenja. Anabela je presenečeno pogledala, da je predavateljica prav Loreta, ženska ki je bila izredno ljubezniva in prijazna.

Loreta je vse zbrane nagovorila, da je današnja tema izredno pomembna, kajti govorili bomo o čustvih, njihovi vlogi, pomenu, nadzoru in negovanju zdravih čustvenih vzgibov. Anabelo je čisto prevzela, sedela je z odprtimi usti, kajti vse je želela vsrkati z največjo hitrostjo. Loreta jim je podala navodila, da bo srečanje potekalo tudi v skupinah, kar pomeni, da je poleg teoretičnega dela vse skozi potrebno druženje s člani in izvajanje skupnih nalog. Namen tega je, da se pri vsaki praktični nalogi člani zberejo z drugimi člani, da se na novo spoznajo, izvedejo nalogo in se en od drugega učijo.

Čustva so nekaj najlepšega v našem telesu, če delujejo nam v prid in jih znamo nadzorovati. Čustva vplivajo na naše zdravje, na naše razpoloženje, na naš uspeh in neuspeh. Čustva so tista, ki nas zavirajo ali motivirajo. Čustva so zlo ali smisel življenja. V sebi lahko gojimo škodljiva ali zdrava čustva. Lahko nas vodijo v telesu ali mi vodimo čustva. Čustva so stanja, ki jih moramo razumeti in z razumom krojiti njihovo delovanje.

Čustveni vzorec dobimo v mladosti od svoje okolice in načina vzgoje. Toda vsaka zrela oseba se more ponovno zazreti vase in se poglobiti, kateri vzorci so zdravi, katera čustva so pozitivna in kaj vse lahko še izboljša v čustvenem svetu, da bo vsak dan boljša osebnost. Smisel življenja je, da se povežemo z izvorom, se ponovno znajdemo in zaživimo svoje poslanstvo. Pri iskanju svojega smisla življenja igrajo pomembno vlogo pozitivna čustva.

 V našem umu ne moremo gojili hkrati negativno in pozitivno čustvo. Toda sami smo odgovorni za razvijanje svojih čustev. Pa se najprej dotaknimo nekaj negativnih čustev, ki se jih moramo izogibati. To so bojazen, jeza, vraževerje, pohlep, maščevalnost, sovraštvo in ljubosumje. Te čustva moramo premagati, poiskati v sebi vzroke in pomanjkljivosti zakaj na njih vztrajamo. Predvsem pa se premaknemo s tem, da začnemo gojiti vsak dan navado, da se zavestno osredotočamo na pozitivna čustva.

Omenimo naj samo nekaj pozitivnih čustev kot so želja, močna vera ali prepričanje, ljubezen, upanje, romantika, navdušenje, spolnost.  Seveda poleg teh obstajajo še druga pozitivna čustva in čustvena razpoloženja, toda izpostavila sem jih le nekaj. 

Človek mora preplaviti svoj um s pozitivnimi čustvi, kajti to vpliva na njegovo osebno zadovoljstvo, finančno stanje, poslovni uspeh in zdravje.

Anabelo je celotni seminar popolnoma prevzel in navdušil. Za njo je bilo najbolj pomembno, da je spoznala, da je odlična osebnost, toda nihče ji do sedaj še ni povedal in pokazal, kako se upravlja s čustvi. Predvsem jo je navdušilo, da se je zopet čutila popolna v svoji nepopolnosti.

Lepo pozdravljeni z ljubeznijo do življenja.

P.S.

Vabim vse, ki vas je življenje nagovorilo, da želite raziskati sebe in narediti več iz sebe vas vabim, da se nam pridružite skupini na fb ŽIVLJENJSKA PREOBRAZBA.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*