Znajdi se ali »crkni«

Bodi priden in hodi v šolo, da boš dobil dobro službo. Naredi faks in vse ti bo postlano z rožicami. Za mlajšo generacijo je bilo to alfa in omega, SVETI GRAL ali pa Meka, če želite nasvetov in pridig, ki so nam jih prodajali starši. Sam sem kot priden otrok upošteval vse nasvete in pridno hodil v šolo. Napisal diplomo in sem sedaj v absolventskem letu magistrskega študija. Človek bi si mislil, da mi službe kar mečejo pod noge, in da se jih moram otepat, mar ne? No, bližnje resnici bi bilo dejstvo, da sem visoko kvalificiran kader brez velikih možnosti za zaposlitev v svoji panogi. Toliko o tem, da bom dobil službo, če bom priden in hodil v šolo.

 

Kruta resnica je, da danes šola pomeni bore malo še posebno, če si brez izkušenj in brez vez. Preveč je diplomantov in le ti so povečini brez dodane vrednosti. Imajo delovne izkušnje, a so te v strežbi, v trgovini, skladišču ipd. Nimajo pa nobenih izkušenj na področju, kjer se šolajo. Nekateri bodo rekli, da smo/so si sami krivi, kaj pa hodimo v tako službo, kjer ne dobimo nobenih relevantnih izkušenj. Mnogi izmed njih se vozijo iz oddaljenih koncev Slovenije in si morajo v Ljubljani najeti stanovanje, ki ni tako poceni, četudi je študentsko.

Redno delanje faksa od nas zahteva obiskovanje predavanj in vaj, kar onemogoča kakršnokoli službo, kjer bi lahko dobili izkušnje, ki nam bi pomagali pri zaposlitvi. Zato se oprijemamo služb med vikendom in v popoldanskem času, da dobimo nekaj denarja, in da lahko preživimo!

Vzemimo sedaj za primer povprečnega študenta. Redno je naredil vse izpite, diplomiral in sedaj gre s srcem polnim upanja v svet, kjer bo pokazal svoje znanje in spretnosti, ki jih je dobil na faksu. Nekje tu se pravljica tudi konča. Prvič, služb, kjer bi se lahko zaposlovali visoki kadri je zelo malo oz. jih praktično ni. Tiste, ki se odprejo pa imajo tako konkurenco, da kandidati kar tekmujejo med sabo, kdo bo koga prehitel in na žalost tudi očrnil. Tisti, ki je prijazen »izvisi«, saj ga drugi poteptajo in odvržejo. Kaj nam potem ostane? Kot namiguje naslov, se je potrebno znajti. Ali pa resnično crkneš, saj nimaš denarja za preživetje kaj šele za kaj drugega. Kaj zdaj pomeni to, da se znajdeš? No to pomeni, da se od novega začneš učiti nekaj, kar ti bo pomagalo do dobre službe, oz. si jo narediš kar sam. Zdaj, če imaš srečo, in da živiš doma, si to lahko privoščiš. Če pa nimaš te sreče, ti ostane le še to, da se zaposliš nekje, kjer boš dobil minimalno plačo, ki bo poskrbela, da lahko preživiš, (pod pogojem, da si sam), in potem svoj prosti čas nameniš gradnji svojega znanja oz. posla.

Ni lahko in bo potrebno vložiti veliko truda in dela, ampak saj drugega ti praktično ne ostane. Če nekoč želiš nekaj imeti se je potrebno danes znajti in vlagati v prihodnost. Sam si želim le tega, da bi mi to povedali pred nekaj leti in bi že takrat začel delati na tem. Kajti faks ni več garancija za nič. Ti sam si garancija in moraš se znajti in trgu ponuditi nekaj, kar potrebuje. Nekaj, kar te bo ločilo od ostalih, kar te bo naredilo unikatnega! Kdor tega ni pripravljen narediti, se bo moral sprijazniti Z navadno službo, kjer bo minimalna plača in nič več. To je kruta realnost, pred katero si marsikdo še vedno zatiska oči.

Svet je postal tak, da preživijo tisti, ki se znajo prilagoditi in ne več tisti, ki so najmočnejši. In polagam vsem na srce, da se je potrebno znajti in predvsem drzniti. Tudi sam se soočam s tem, a prišel sem do spoznanja, da nam drugega res ne preostane. Poleg mene je tisto leto diplomiralo še sto drugih z istimi znanji in istimi veščinami. Služb je morda za 5% vseh nas. Preostane mi le to, da pridobim znanja, ki me bodo naredila drugačnega in bom trgu dela ponudil neka,j kar resnično potrebuje.

Nasvet pa ne velja samo za mlade, temveč tudi za starejše. Tudi tisti, ki ste izgubili službo in iščete novo. Poskušajte pridobiti nova znanja in povežite to z  izkušnjami, ki jih imate ter zgradite nekaj svojega. Kajti nikoli ni prepozno začeti in vsi si zaslužimo živeti spodobno življenje, ki ni le borba za preživetje!

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*