Zobni aparat ali “nevidni” zobni aparat

Ker se je v zadnjih letih pojavilo kar precej povpraševanja po t.i. »nevidnih« zobnih aparatih, je prav, da nekoliko razjasnimo pojme, kaj in kakšen sploh je »nevidni« zobni aparat. Ko govorimo o nevidnem zobnem aparatu nam mora biti jasno, da popolnoma neviden aparat ne obstaja. Obstajajo le manj vidni zobni aparati, ki se jim pogovorno reče nevidni aparati. Zaradi bolj estetskega videza so slednji v zadnjem desetletju postali izredno popularni pri najstnikih in tudi starejših pacientih. Kljub lastni želji pa je odločitev kateri aparat izbrati pogosto najbolje prepustiti ortodontu.

e zobozdravnik zobni aparat ugriz

Poznamo več vrst »nevidnih« zobnih aparatov, ki se razlikujejo po videzu, po vgradnji in tudi po ceni. Najpogosteje se še zmeraj uporablja običajni zobni aparat z belimi ali brezbarvnimi zvezdicami, manj pogosti pa so primeri uporabe lingvalnih zobnih aparatov oziroma aparatov prilepljenih na notranji strani zobnih lokov in brezbarvnih snemnih aparatov iz posebne prozorne plastične mase. Slednje največkrat zasledimo kar pod imenom znanega proizvajalca tovrstnih aparatov – Invisalign, čeprav danes obstaja že mnogo znamk tovrstnih zobnih aparatov.

Zobni aparat z belimi ali prozornimi »zvezdicami«

V osnovi gre pri zobnem aparatu z belimi ali prozornimi »zvezdicami«  za enako vrsto zobnih aparatov kot v primeru najpogosteje uporabljenih kovinskih. Glavna značilnost brezbarvnih ali belih zvezdic je njihova manjša opaznost, zato so pri pacientih precej popularne. Kljub temu, da so bele ali prozorne zvezdice nekoliko dražje od običajnih kovinskih, se zanje odloča vse več pacientov, ki jim je pomemben videz tudi tekom ortodontskega zdravljenja.

Takšne manj opazne zvezdice ločimo na keramične nosilce, ki se ne zabarvajo, a obstaja nevarnost poškodovanja zobne sklenine pri njihovem odstranjevanju, in na kompozitne (plastične) nosilce, ki se radi zabarvajo, a se jih lažje odstrani. Tudi žičke so lahko prevlečene z belim teflonom in so manj opazne. Če upoštevamo še dejstvo, da je takšen zobni aparat tudi za nekaj sto evrov dražji, je njegova edina prednost ta, da je nekoliko manj viden.

Lingvalni zobni aparat

Lingvalni zobni aparat je nameščen na notranji strani zobnega loka. Njegova prednost je, da je praktično edini, ki je skoraj neviden. Imajo pa tovrstni aparati nekaj pomanjkljivosti, predvsem zaradi svojega položaja; nahajajo se namreč v območju gibanja jezika in so lahko precej moteči, verjetno pa ni potrebno posebej poudarjati, da se tudi težje čistijo.  Tudi sama namestitev lingvalnega zobnega aparata je težja, kar pomeni, da boste pri ortodontu prebili več časa kot v primeru, da se odločite za zobni aparat na zunanji strani zob.  Še največji slabosti zdravljenja z lingvalno tehniko sta majhna ponudba in cena takšne terapije, ki je običajno več kot dvakrat višja od cene zdravljenja z običajnim kovinskim zobnim aparatom.

Nevidni zobni aparati – »Invisalign«

V zadnjem času postajajo čedalje bolj popularni snemljivi zobni aparati iz posebne folije oziroma prozorne plastične mase. Po angleško se imenujejo »alignerji«, prijel pa se jih je tudi vzdevek »Invisalign«, po znanem proizvajalcu tovrstnih izdelkih s tem imenom.

Proizvodnja podobnih sistemov je danes seveda razširjena tudi na druge proizvajalce. Kljub temu, da so podobne tehnike v ortodontskem zdravljenju poznane že dolgo časa, so sodobna tehnologija in hitre transportne poti omogočile porast ortodontskih zdravljenj s tem načinom.

e zobozdravnik zobni aparat korenček

Postopek zdravljenja se prične z odvzemom odtisa vaših zob, ki se ga pošlje v tujino. Tam računalniško obdelajo prejeti model in zobe postavijo v pravilen položaj. Na podlagi tega izdelajo načrt zdravljenja, ki ga razdelijo v številne faze. Po potrditvi načrta zdravljenja s strani ortodonta izdelajo vse sete opornic, ki jih je treba zamenjevati. Tako se z majhnimi spremembami pride do končnega rezultata.

Ob dejstvu, da so v zadnjem času takšni »alignerji« postali precej popularni predvsem zaradi večjega udobja in neopaznosti, je treba upoštevati tudi dejstvo, da se z njimi zdravijo zgolj manjše nepravilnosti, pa še te običajno dlje kot bi se z običajnim kovinskim zobnim aparatom. Njihova slabost je tudi cena, ki je precej višja kot pri drugih, bolj vidnih zobnih aparatih.

Več informacij o zobnih aparatih, tudi vidnih in snemljivih, najdete na osrednjem slovenskem portalu za lep nasmeh in zdrave zobe.

Zgolj modna muha ali prihodnost ortodontskega zdravljenja?

Proizvajalci zobnih aparatov so predvsem zaradi estetskih zahtev odraslih pacientov začeli iskati načine, kako aparate narediti čim bolj neopazne. Trend razvoja ortodontskih aparatov se je zato usmeril v razvoj čim bolj diskretnih in udobnih zobnih aparatov. Seveda je oboje v nekaterih primerih, predvsem pri pacientih s težjimi nepravilnostmi, težko združljivo oziroma nemogoče.

Razvoj vse bolj estetsko usmerjenih zobnih aparatov sovpada z naraščanjem splošne popularnosti zobnih aparatov pri odraslih pacientih. Kot zanimivost lahko omenimo,  da je ponekod po svetu zobni aparat v zadnjih letih postal pravi modni hit. Še najbolj priljubljen je v Aziji, vendar tudi pri nas zobni aparat ne predstavlja noben tabu. To velja tudi za odrasle paciente, med katerimi pa se še zmeraj najde veliko takšnih, ki si želijo, da je zobni aparat v njihovih ustih čim manj opazen.

Kaj pa cene manj vidnih zobnih aparatov?

Kot smo že omenili so vsi nevidni zobni aparati nekoliko dražji od običajnih kovinskih. O končnih cenah, ko gre za ortodontsko zdravljenje, je zmeraj težko razpredati, saj so odvisne od vrste dejavnikov, kot sta zapletenost napake na zobovju ali čeljusti in izbira načina zdravljenja, vendar pa je trend v samoplačniški ortodontiji že nekaj časa usmerjen v pavšalno postavljanje cen zdravljenja v enem ali obeh zobnih lokih, kar nam omogoča vsaj osnovno primerjavo njihovih cen. Kljub temu je do dejanskih (končnih) cen in njihove primerjave »tako na hitro« precej težko priti.

Če nimate kakšnega zaupanja vrednega priporočila oziroma osebno ne poznate nobenega ortodonta, je internet najboljši vir informacij. Čeprav še zdaleč ne optimalen. Na internetu lahko s pomočjo brskalnikov najdete zgolj nekatere ponudnike. Marsikateri slovenski ortodont nima svoje spletne strani, spet drugi jo imajo slabo optimizirano, se pravi, da jo je s pomočjo brskalnika izredno težko najti. Tretji, ki pa spletno stran imajo optimizirano, pa ne objavljajo cen ali pa je cenik »bog ve kje«. V vsakem primeru si je težko ustvariti pravo sliko, kaj je poceni in kaj drago.

Nekoliko bolj pregledne so cene hrvaških ortodontov, ki svoje spletne strani promovirajo in plačujejo oglase Googlu in drugim brskalnikom. Običajno jih najdete na vrhu zadetkov, če v brskalnik vnesete katero od besed ali besednih zvez v povezavi z zobnim aparatom ali ortodontijo. Prav tako so južni sosedje bolj zgledni v objavljanju cen svojih storitev, pri čemer pa je na njihove cene treba gledati nekoliko z razdalje.

Zavedati se morate, da ortodontsko zdravljenje v povprečju traja okoli dve leti. Sodobne tehnike in materiali so sicer pohitrili postopke nameščanja in prilagajanja zobnih aparatov, vseeno pa zdravljenje zahteva od 15 do 30 obiskov pri ortodontu, ki jih je ob porabljenem času treba prišteti k stroškom zdravljenja pri oddaljenemu ortodontu.e zobozdravnik zobni aparat zobje

In cene?

Predvsem zaradi vse večje popularnosti in posledično večjega povpraševanja po zobnih aparatih, se je v zadnjih letih pojavilo več samoplačniških ortodontskih ordinacij, zaradi katerih so se nekoliko znižale tako cene navadnih kot tudi manj vidnih zobnih aparatov. Slednje so sicer še zmeraj precejšnje. Če vas zanima konkretna brezplačna ponudba, lahko izpolnite tudi tale obrazec, na podlagi katerega vas bo v kratkem kontaktiral ortodont.

Tako »na hitro« bi lahko rekli, da je poštena cena za ortodontsko zdravljenje povprečno težke nepravilnosti z običajnim kovinskim aparatom v obeh zobnih lokih (brez doplačil za nadstandardne materiale) med 2500 in 3000 EUR. Če si namesto običajnih kovinskih zaželite denimo bele ali prozorne zvezdice, boste za tovrstni luksuz doplačali približno od 200 do 300 eur po zobnem loku.

Naslednji po vrsti je snemljivi zobni aparat iz prozorne plastične mase (tipa Invisalign), katerega cene se za oba zobna loka tako na hitro gibljejo med 4000 in 5000 EUR. V ceno so v večini primerov všteti vsi posegi in materiali, ki jih prejmete tekom celotnega zdravljenja.

Najdražji je lingvalni zobni aparat, ki je med vsemi tudi najmanj viden. Zahteven postopek vgradnje in nadstandardni materiali pač zahtevajo svojo ceno. Ta se začne nekje pri 5000 EUR, pri nekaterih ortodontih tudi 6000 EUR ali več. Omeniti velja, da je ponudba lingvalnih zobnih aparatov na slovenskem trgu razmeroma majhna, zato so tudi cene dokaj nepregledne in med seboj težko primerljive.

En komentar

  1. Invisalign ortodontski aparat zdaj delamo z uporabo povsem digitalnega procesa dela, kjer zob ne odtiskujemo, ampak jih skeniramo, kar vodi v večjo natančnost in boljše prileganje opornic.
    Najdete nas v Celju: https://www.zobozdravstvo-diamant.si/invisalign-ortodontski-zobni-aparat/

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*