Zobni implantati za popolnoma naraven nasmeh

Implantati so nadomestne zobne korenine, na njih se lahko namestijo fiksni ali zamenljivi zobje, vaš nasmeh pa tako ostane popolnoma naraven. Zobni implantati se spojijo s čeljustno kostjo in se ob ustrezni ustni higieni ohranijo celo življenje. Občutek v ustni votlini je popolnoma enak, kot pri stalnih zobeh, izboljšajo udobje in s tem tudi samozavest. Njihova prednost je tudi v tem, da vam omogočajo ohranitev vaših stalnih zob, kar pri mostičkih ni možno, saj zahtevajo podporo sosednjih zob, ki jih je potrebno zbrusiti in namestiti zobne krone. Zobne proteze lahko sčasoma tudi drsijo, kar pa otežuje govor in hranjenje, kar se pri implantatih zagotovo ne more zgoditi.

zobni implantati nasmeh

Za koga so primerni zobni implantati?

Pacienti morajo biti zdravi za oralno kirurgijo in rutinsko zobno ekstrakcijo, imeti morajo zdrave dlesni in primerno čeljustno kost, da lahko drži implantat. Pomembna je tudi ustrezna ustna higiena in redno obiskovanje zobozdravnika. Pri pregledu bo zobozdravnik individualno ocenil primernost za poseg pri sladkornih in srčnih bolnikih, pri ljudeh, ki so imeli poseg radioterapije na na glavi ali vratu ter pri težkih kadilcih. Sam poseg je hiter, neboleč in nezahteven, vendar je pri vseh kroničnih bolnikih potreben posvet z zobozdravnikom.

Postopek namestitve zobnega implantata

Vsi zobni implantati, oziroma njihova namestitev zahtevajo individualni načrt zdravljenja, zato je najbolje, da se dogovorite za termin prvega pregleda pri zobozdravniku, kjer boste prejeli vse informacije v zvezi z zdravljenjem glede na vaše stanje. Upoštevati je potrebno vaše zdravstveno stanje, posebne potrebe in zato vam bodo usposobljeni strokovnjaki na področju oralne kirurgije izdelali individualni načrt ter ocenili primernost zdravljenja. Po oceni, če ste primerni za namestitev, vam kirurško vstavijo implantat, ki je izdelan iz titana v kostni žep manjkajočega zoba. Samo zdravljenje, da se čeljustna kost zaceli po navadi traja od šest do dvanajst tednov. V tem času se kost zaraste okrog kovinskega stebrička in se zaceli.

Zobni implantati so povezani s čeljustno kostjo z opornikom, majhnim povezovalnim stebričkom, ki varno drži zob. Po posegu zobozdravnik izdela model odtisa vašega zobovja in izdela nadomestni zob, ki se pritrdi na opornik. Pri sami izdelavo zoba je potrebno poleg oblike in prikladnosti uskladiti tudi barvo glede na obarvanost ostalega zobovja. Po zaključenem zdravljenju je občutek popolnoma enak, kot pri naravnih zobeh, saj je zobni implantat zavarovan in zaraščen v kosti. Pri samem posegu se uporabi lokalna anestezija, večina pacientov pa poroča, da je postopek neboleč, prisoten je le rahel občutek neudobja, večje težave so imeli pacienti pri ekstrakciji zob.

zobni implantati dekle

Zobni implantati – cena

Cene se razlikujejo glede na kvaliteto implantata, v osnovi je nekje okoli 500 eur. Vaš zobozdravnik vam bo že na prvem pregledu poleg postopka zdravljenja povedal tudi cenovne možnosti, ki so na voljo. Dražji implantati imajo bolj obdelane površine, kar omogoča hitrejše priraščanje na kost in s tem tudi možnost veliko hitrejšega zaključka nadgradnje. Tudi sama povezava med nadgradnjo in implantatom je izrednega pomena, saj imajo dražji implantati višjo mehansko vzdržnost, posledično pa je manj poškodb in vnetij po namestitvi. Seveda pa so na tržišču tudi proizvajalci, ki so dražji že v osnovi, saj so na tržišču priznani in uveljavljeni. Zobni implantati ter njihove prednosti in slabosti so nekaj, kar prepustite svojemu zobozdravniku, ki vam bo znal svetovati najboljšo možnost glede na vaše stanje ustne votline ter možnosti, ki so na voljo.

Kdaj se odločiti za namestitev zobnega implantata

Vsekakor je implantat idealna rešitev, če vam manjka en zob, še zlasti, če gre za sprednji del zobovja, saj ni potrebno brusiti sosednjih zob. Zobni implantati so odlična rešitev tudi v primeru, če manjka več zob zapored, saj omogočijo izdelavo fiksnega zobovja. Idealna rešitev so celo v primeru, ko manjkajo vsi zobje, saj so lahko nosilci fiksne ali snemljive proteze.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*