Zobni vsadki – korak do lepšega nasmeha

Lep in zdrav nasmeh dandanes predstavlja neke vrste statusni simbol človeka, ki zna dobro poskrbeti zase. Na srečo vseh, je pot do lepšega nasmeha veliko lažja, kot bi si lahko mislili. Pomembno vlogo pri tem igrajo zobni vsadki, oziroma implantati. V medicini se uspešno uporabljajo že več kot 40 let. Zato je vsekakor dobro, da jih pobliže spoznate, saj tudi vam lahko pomagajo rešiti določene težave z zobmi.

zobni vsadki

Kdaj vse se uporabljajo zobni vsadki?

Kot smo že omenili, so zobni vsadki, lahko pa jih s tujko imenujemo tudi zobni implantati, stara znanka vsakega zobozdravnika, saj se v zobozdravstvu uporabljajo že več kot 40 let. V osnovi se za vstavitev zobnih vsadkov odločimo takrat, ko želimo nadomestiti manjkajoči zob. To je odlična rešitev zlasti za vse, ki so zaradi kakšne nesreče ali bolnega zoba izgubili enega ali le nekaj zob in si še ne želijo otežiti življenja s snemljivo zobno protezo.

Zobni vsadki so namreč izdelani iz zelo kakovostne in obstojne kovine titan. Ta kovina ne le, da je res obstojna in ob pravi ustni higieni praktično neuničljiva, je tudi antialergena. Hkrati pa se po določenem času popolnoma zraste s čeljustno kostjo. To pomeni, da praktično ne boste mogli ločiti svojih pravih zob od umetnih in boste brezskrbno uživali v vsakdanjih aktivnostih.

Poleg nadomeščanja manjkajočih zob, pa se zobne vsadke uporablja tudi za podporo mostov in snemljivih zobnih protez. Če snemljivo zobno protezo zataknete v zobni vsadek, bo le ta veliko manj poplesavala naokoli in vam bo povzročala veliko manj težav, kot če zobnih vsadkov ne bi imeli.

Kako poteka poseg vstavljanje zobnega vsadka?

Vstavljanje zobnega vsadka se kvalificira kot manjši kirurški poseg, zato je pomembno, da se pred samim posegom izvede dobra priprava. Prvi korak je, da izberete zobozdravstveno ambulanto, za katero veste, da dobro in kakovostno opravlja svoje storitve in pri kateri si vzamejo čas in se posvetijo težavam posameznega pacienta. Ena izmed takšnih ambulant, ki jo z veseljem radi priporočajo, je tudi Kirurgija Debevc. Torej, ko imate izbranega zobnega kirurga, mora ta z vami najprej opraviti individualni posvet, med katerim preveri trenutno stanje in se z vami pogovori o različnih možnostih, ki so vam na voljo glede na težavo, ki jo imate. Pogosto ste potem napoteni tudi na rentgensko slikanje čeljusti, saj rentgenska slika pokaže marsikaj, česar zobozdravnik ne more videti s prostim očesom. Ena izmed takšnih stvari je na primer debelina čeljustne kosti. Zobni vsadki so možna rešitev za vas le, če imate dovolj debelo čeljustno kost.

Ko se opravi posvet in izbere postopek zdravljenja težave, se zobozdravnik običajno odloči za odpravljanje drugih akutnih težav v ustih, ki bi ob posegu lahko povzročile neprijetna lokalna vnetja. Velik poudarek se da tudi izboljšanje ustne higiene, saj je le ta zlasti v prvih dneh po posegu odločilna za to, da ne pride do vnetij. Izboljšanje ustne higiene je tudi edina stvar, ki jo sami lahko storite v postopku priprave na poseg.

Na samem posegu vam bodo najprej dali lokalno anestezijo, potem pa pridejo na vrsto zobni vsadki. Le-te kirurg vstavi v čeljustno kost in jih ustrezno pritrdi. Po opravljenem posegu poteka zdravljenje naprej po vnaprej predvideni časovnici. Zobni vsadki so namreč le prva postaja do novega zdravega nasmeha.

Kako se pripraviti na poseg?

Za poseg ne potrebujete posebnih priprav. Pomembno je le, da vzdržujete ustrezno ustno higieno, da zaupate svojemu zobozdravniku, ki bo poseg opravil, ter da privarčujete ustrezno količino denarja. Cene zobnih vsadkov se med seboj zelo razlikujejo, zato o tem že na začetku povprašajte izbranega zobozdravnika. Toda ne glede na ceno, se poseg vsekakor splača, saj vam bodo zobni vsadki olajšali življenje bolj, kot bi si lahko mislili.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*