8. marec, Dan žena. Zakaj že…?9. marec. Katerikoli medij odprem. Ženske, vse najboljše za vaš praznik. Rož pa za celo pokopališče. In potem še moj gospod. No vsaj rož mi ni dal. Dobila sem vrečko bombonov 505 sa crtom. Ok. Vsaj to. Dragi gospod, kje pa si hodil vse leto, ko sem ti kuhala, pospravljala in nevemkajše. Ta skomercializirana bedarija mi gre že krepko na živce. Že iz prvih zapisov o človeštvu je znano, da so moški lovci in ženske čuvamo ogenj. Pa ne nekje v divjini. Domače ognjišče.

Zakaj Dan žena

Naš stvarnik nam je namenil krasno poslanstvo, biti čuvaji doma in skrbeti zanj. Biti žene, matere in srce družbe. Naša osnovna naloga ni skrbeti za materialno blagostanje družine. To je naloga naših gospodov. Ja, naši možje so postali pravi gospodje. Žene v službo, žene doma, skrb za otroke in ne vem še kaj. In potem, ko mrtve pademo zvečer v posteljo, nismo pa za nič in nas krasno nadomestijo ljubice. Drage ženske. Ne samo na praznik. Vsak dan poskrbite zase, za svoje gospode in otroke. Za denar naj se pa gospodje pobrigajo.

Sama sem odraščala v družini, kjer je bila mami doma. Imam še brata in sestro. Oči pa je bil v službi in popoldne je hodil še dodatno delat. No, nismo živeli v nekem materialnem blagostanju. Ampak, ko sem prišla iz šole domov, me je čakala mami in mi tudi pripravila za jest. Seveda sem si kasneje, ko sem bila starejša, vzela sama. Ampak za mizo nisem nikoli jedla sama. Mami je bila v kuhinji in sva klepetali o dogodkih v šoli. Kasneje pa smo to počeli skupaj z bratom in sestro. Mami je vedno skrbela, da smo jedli vse obroke za mizo. Skupaj. Tudi družili smo se večino v kuhinji. Včasih pa še domače naloge pisali skupaj. Čez vikende, v glavnem ob nedeljah, nas je oči vedno peljal v slaščičarno ali na daljši izlet po Sloveniji. Zelo je skrbel za našo splošno izobrazbo.

Ko sem se jaz poročila in začela ustvarjati družino, je bila slika popolnoma drugačna. Služba, otrok, dom. Vse se je vrtelo okoli denarja. Skrbi za položnice, stanarino, trgovino. Gospod je oddelal svojo službo, potem pa se utrujen zvalil pred televizijo na kavč. Kako mi je šlo to na živce. Ampak zaklela sem se, da ne bom furala kariere, čeprav bi jo lahko, saj sem zelo sposobna. Želela sem biti žena, mati. To sem mu tudi jasno povedala. Skrb za denar je njegova dolžnost. V službo sem hodila samo za to, da sem bila v družbi in da se mi je dogajalo. Doma pa sem po najboljših močeh in znanju vzgajala otoke in se posvečala možu. Rezultati so se sproti odražali.

Moji otroci niso bili nikoli bolni. Vse viharje v zakonu sva skupaj prebrodila. Tudi sama nisem nikoli obolevala. Enkrat me je sicer malo srce izdalo. In takrat sem se odločila, da se sploh ne bom več obremenjevala s stvarmi, ki jih ne morem sama rešiti. Danes je hči stara 25 let. Zaposlena, študira ob delu, s partnerjem gradi hišo in zelo lepo skrbi za sebe in partnerja. Mlajši sin končuje osnovnošolsko izobraževanje. Ima izredno visok čustveni koeficient. Rad pomaga drugim. Je izredno samostojen za svoja leta in točno ve kaj hoče. Sama pa se zelo veliko izobražujem in grem s časom naprej. Žal je moj gospod medtem zbolel in obupal nad življenjem. Sedaj živi doma in nima prav nobene volje po napredku. Je ena velika sitnoba v hiši. Vendar, kakršen je, takšen je, še vedno je moj. Občasno ga nahecam, da se prime kakega dela, malo doma pogospodinji, drugače pa še vedno leži na kavču pred tevejko.

Sama imam tudi krasno službo, kjer dobro zaslužim in hkrati uživam. Delam v pretežno moškem kolektivu in me zelo cenijo. Za 8. marec še nikoli nisem dobila rože. Njihov pozitiven odnos do mene mi veliko pomeni. Skratka počutim se ženska z veliko začetnico. Pa ne samo 8. marca.

Zato, drage dame postanite in ostanite čuvaji topline doma. Verjemite mi, nobena kariera vam tega občutka ne poplača. In tudi naši otroci bodo boljši ustvarjalci prave družbe. Počnite le tisto kar vas veseli in bogato se vam bo obrestovalo. Za dinarčke naj pa kar gospodje poskrbijo.

3 komentarji

 1. Mojca Vesel

  8. marec. Zakaj že? Žalostno, da je avtorica to čisto pozabila. Naj jo spomnim. 8. marec je dan vseh žena, ne samo mater! 8. marec je dan, ko praznujemo ekonomsko, politično in socialno enakopravnost žensk! Da imamo to, kar imamo danes, je tekla tudi kri. Zato to, kar imamo, ni samoumevno. Mnoge ženske ne tako daleč stran od nas – tega nimajo. Smo ženske ženskam največji sovražniki? Si avtorica res želi starih časov:
  “Ženska, bodi ponižna! Ti rasteš in se krepiš le s svojim možem in ti padaš in se rušiš le s svojim možem. Ako on kaj velja, veljaš tudi ti kaj; njega propad je tudi tvoj pogin. Zato bodi ponižna, spominjaj se svoje odvisnosti od njega; in uči ponižnosti tudi svoje hčere,” je leta 1883 zapisal Josip Ciperle v svoji seriji člankov Ženska vzgoja. Katera si želi finančne odvisnosti od svojega moža?
  Kdo bo nosil denar k hiši ter kdo vzgajal otroke pa je izključno dogovor znotraj družine, med partnerjema. Imata vso pravico. Oba. Ker sta enakopravna.

  • Marija Cilenšek

   Zato pa propada naša družba. Propadajo zakonske skupnosti. Propadajo otroci. Še vedno trdim, da smo ženske temelj vzgoje v družini. Ni nam potrebno biti finančno odvisne od gospodov, toda toplino doma ustvarjamo izključno me. Ker pa si tako želimo enakopravnosti, smo na osnovno nalogo čisto pozabile. Bodimo to kar smo in se ne ukvarjajmo z zadevami, ki pripadajo moškim.

   • Lepo prosim?! Kaj hudiča je pa narobe z vami?! “Se ne ukvarjajmo z zadevami, ki pripadajo moškim” – kakšna vzornica pa ste bila svoji hčerki?? In boste svojim vnukinjam?? Da jim govorite take bedarije, da naj se postavijo na svojo mesto in pucajo za ritmi svojih gospodov…Kakšna idiotskost. Sram me je da ste ženska. Toplino doma pa ustvarjajo tudi očetje, vi očitno nimate pojma o življenju, enakopravnosti in ženskah. Zakonske skupnosti propadajo, ker ženske kot ste vi vzgajajo cmerave fantke, ki so preveč odvisni od žensk, in hčerke, ki so preveč pohlevne in pasivne. Sramota od članka in vas kot ženske.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*