Sprostite napete živce – akupresura

Akupresura je starodavna umetnost zdravljenja, pri kateri pritiskamo in masiramo določene točke, s čimer spodbujamo naravne samozdravilne moči telesa. Že pred več kot 5.000 leti se je razvila v Aziji.

Akupresura in akupunktura

Poznamo akupresuro in akupunkturo, ki za odpravljanje energijskih blokad v telesu uporabljata iste točke in meridijane. Razlika je v tem, da pri prvi uporabljamo moč prstov in komolcev, pri drugi pa igle.

Akupresura

Kako deluje?

Akupresurne točke so zelo dobro električno prevodne in s tem prevajajo tudi zdravilno energijo Chi (ali Qi), kot ji pravijo na Kitajskem. Naše telo je razdeljeno na 12 meridijanov, med katerimi je treba vzpostaviti čim boljši pretok energije. S tem se izboljšuje krvni pretok in uravnovesijo vse funkcije v telesu.

Energijske blokade

Vzroki za nastanek energijskih blokad so različne. Lahko pridejo kot posledica stresa ali poškodbe ali pa našega negativnega razmišljanja. Negativne misli oslabijo pretok energije, pozitivne misli pa pretok energije pospešujejo. Ko pride do energijske blokade, to najprej zaznamo na čustveni ravni, kot čustveno neuravnovešenost. Če v tem stanju vztrajamo dalj časa, lahko pride do bolezenskih simptomov na našem fizičnem telesu. Z masažo in pritiskanjem na akupresurne točke lahko te blokade še pravočasno odpravimo in si prihranimo marsikatero težavo.

Izvajanje akupresure

S pritiskanjem na izbrane točke sproščamo napete mišice in zožene žile. Za akupresuro ne potrebujemo posebnih pripomočkov, kot jih potrebujemo pri akupunkturi, zato je njena prednost tudi ta, da jo lahko izvajate kjerkoli in kadarkoli.

Akupresura kot zdravilo proti stresu

Akupresura je odlična metoda za samozdravljenje posledic stresa. Pritiskanje poteka na 365 različnih točkah, ki imajo po kitajski tradiciji pesniška imena. Točke lahko pritiskamo na različne načine: nanje lahko manj ali bolj močno pritiskamo, jih počasi gnetemo, močno drgnemo ali pa po njih udarjamo s prsti ali pestjo. Akupresure se lahko naučite na tečajih, po priročniku ali pri specialistu za akupresuro.

Za vsakodnevno uporabo navajam nekaj primerov za samozdravljenje pri težavah z živci, pri izčrpanosti, v stresnih situacijah in pri glavobolu.

Točke nebeškega stebra

Ta akupresurna točka leži za dober prst široko pod lobanjskim dnom. Ni je težko najti, najlažje pa jo najdemo tako, da se s prsti premikamo približno v dolžini 1 cm po mišicah, ki so vidne na obeh straneh hrbtenice in jih je mogoče otipati.

Točko gnetemo, pritiskamo, masiramo ali močno drgnemo. Pomagala nam bo premagati izčrpanost, močno stresno obremenitev ali pregnati nespečnost.

Točka tretje oko

Ta točka je v akupresuri znana kot točka, s katero v stresnih situacijah pomirite napete živce. Leži v majhni vdolbini nad nosno korenino, natančno med obrvema. Najlažje jo dosežemo, če položimo palca obeh rok na senca in nato z obema prstancema krožimo po tretjem očesu. Točko lahko masiramo ali po njen rahlo udarjamo.

Med uporabniki akupresure je priljubljena točka skakajoči krog. Leži na sredini vsake ritnice, natančneje za najbolj izstopajočimi deli stegnenice. S pritiskanjem in masiranjem te točke lahko učinkovito odpravimo frustracijo in jezo.

Točka morje miru

Zapisi kitajskih strokovnjakov za akupresuro navajajo, da akupresura te točke pomaga pri bolečinah v prsih, depresijah in pri premagovanju nespečnosti.

Kje se skriva? Leži na sredini grodnice, približno tri palce široko nad kostjo. Točko morje miru masiramo, če smo živčni, razdraženi ali frustrirani ali pa če imamo težave s tesnobo.

Točka nebeške pomladitve

Z akupresuro točke nebeške pomladitve lahko opravimo živčno napetost. Leži na sredini med nastavkom vratu in koncem ramen. Najdemo jo tako, da masiramo kožo približno 1 cm pod zgornjim robom ramen. Točko večkrat pritisnemo, najprej rahlo, nato pa vedno močneje. Za večji učinek je priporočljivo, da pri tej vaji nekaj časa vztrajamo in jo ponavljamo daljše časovno obdobje.

Točka notranjih vrat

Z akupresuro te točke lahko odpravimo labilna čustva, tesnobo in živčnost. Je na podlahti, in sicer na mezinčevi strani v zapestni gubi. S palcem druge roke jo narahlo pritiskamo in blago drgnemo.

Akupresurne točke proti glavobolu

Z akupresuro najlažje omilimo tenzijski (napetostni) glavobol ali sinusni glavobol.

Tretje oko

Točka tretje oko uravnovesi delovanje hipofize, omili seneni nahod, glavobol, bolečine zaradi čira na želodcu ter napetost v očeh.

Sončna točka

Leži na sredini vdolbinice na sencih. Za lajšanje glavobola to akupresurno točko masiramo z jojoba ali mandljevim oljem. Če želimo, mu lahko dodamo tudi eterično olje.

Akupresura točk na vratu

Za učinkovito odpravljanje glavobola naj vam partner masira točko med zatiljem in rameni. Prepoznate jo kot vdolbinico, ki jo tvorita mišica in zunanji rob ključnice.

Akupresura točk na obrazu

Za lajšanje tenzijskega glavobola pomaga tudi akupresura točke, ki je na vrhu nosnega korena, med obrvmi. Na točki pritiskamo dve minuti in ponavljamo dva- do petkrat dnevno.

Točka za lajšanje sinusnega glavobola

Točka na mišici med palcem in kazalcem lajša sinusni glavobol. Najprej z eno roko pritiskamo točke na eni, nato pa še na drugi. Na vsaki roki masiramo točko po eno minuto.

Pozor: akupresura te točke ni primerna za nosečnice.

En komentar

  1. O super, tole je pa priročen članek. Si moram zapomniti točko nebeškega stebra!

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*