»Selfie« in izvedenec za družbena omrežja Aleš Povše

»Selfie« je beseda novejšega izvora, ki označuje avtoportret, po navadi narejen z mobilnim telefonom. V slovenščino smo ga prevedli dokaj nerodno in poimenovali takšen avtoportret sebek. Beseda »selfie« je bila leta 2013 s strani avtorjev angleških slovarjev Oxford Dictionaries proglašena za besedo leta.

S pomočjo raziskovalnih orodij, ki beležijo statistiko uporabnosti besed, so ugotovili da se je uporaba besede v zadnjih letih povečala kar za 17.000 odstotkov. Izvedenec za družbena omrežja Aleš Povše pa nam je podal razširjen pomen besede »selfie«. Takšen avtoportret je običajno narejen s pametnim telefonom, vendar pa ga je možno narediti tudi s fotoaparatom ali pa spletno kamero. Najpogosteje so uporabljene te naprave, kajti »selfie« je prvotno namenjen objavi na različnih družbenih omrežjih. Ravno zaradi družbenih omrežij, kot so Facebook, Twitter, Pinterest in ostalih je omogočen razcvet avtoportretov. Aleš Povše je dodal tudi mnenje, da je v današnjih časih super, da je na voljo toliko tehnologije, ki nam omogoča narediti dobre posnetke in tako imamo lahko lepe spomine.

Aleš Povše

V časih analognih fotoaparatov pa smo bili obsojeni na slabše fotografije, saj jih nismo mogli prej pogledati, izbrisati in narediti nove, lepše. »Selfie« je bil včasih rezerviran za ljudi, ki so imeli dovolj denarja da so si privoščili napredno tehnologijo. Danes pa je kakovostna tehnologija dostopna prav vsem. Ravno zaradi tega so povprečni »selfiji« navadnih smrtnikov že dolgočasni. Preveč jih je in ljudje smo se jih zasitili. V veliki večini so to enake poze in na nezanimivih krajih. Takšni »selfiji« so promocija le zvezdnikom, saj se z objavo fotografije med vsakdanjimi opravili ali na vsakdanjem mestu nekako približajo navadnim smrtnikom, ki takšen način življenja živijo in ga potem tudi odobravajo. Aleš Povše pa pravi, da navadni ljudje objavljajo fotografije iz zanimivih potovanj ali mest pa ravno zaradi občutka glamurja in se s takšnimi »selfiji« poteguje za čim več všečkov in pohval. Zadnje čaše so moderni »selfiji« znanih in manj znanih oseb, ki so naredile avtoportret brez ličil ali pa takoj po spolnem odnosu. Aleš Povše pa dodaja, da so postali popularni tudi selfiji na pogrebih, o čemer bi bilo zanimivo slišati mnenje kakšnega psihologa ali sociologa.

Selfie

Doba interneta in socialnih omrežij je prinesla s sabo popolnoma nov način komunikacije in vrednot. »Selfiji« sporočajo drugim osebam, ki spremljajo naše življenje, kako smo lepi, zanimivi, drugačni, moderni. Na koncu pa čisto nič drugačen od vseh drugih, ki objavljajo enake ali podobne fotografije. »Selfie« pa ni edina nova beseda, ki se je pojavila v zadnjem času. Veliko govora je tudi o besedi bitcoin. To je posebna digitalna valuta, ki nam omogoča plačevanje na spletu. Zelo zanimiva beseda in pa tudi sam pojav pa je twerk. Twerkanje je izredno izzivalen ples, s katerim je prva pričela znana pevka Miley Cyrus, posnemale pa so jo mnoge zvezdnice in ženske po celem svetu.

 

Selfie in Aleš Povše

Socialna omrežja ter »selfiji« imajo ogromen vpliv tako na posameznika, kot tudi na celotno kulturo. Živimo v času, ko bi vsak rad spadal v družbo, vendar vseeno bil poseben in unikaten. Potrebno je iti naprej s časom in tehnologijo, vendar ohraniti svojo osebnost.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*