Ameriški slamnik gojite kar na domačem vrtuOb vsakem prehodu med zimo in poletjem ter poletjem in zimo se razširijo prehladna obolenja. Temu se lahko izognete z ameriškim slamnikom, ki ga lahko gojite kar v domačem vrtu in si iz njega naredite najboljše zdravilo proti prehladu. Indijanci pa so v njem videli še mnogo več koristnega.

Ameriski slamnik

Izvor

Poglejmo najprej malce v preteklost. Latinsko ime ameriškega slamnika je Echinacea purpurea in izhaja iz grščine. Ehinaceja namreč v grščini pomeni jež, nanj pa pri rastlini spominja osrednji del cveta. Sicer pa Grčija ni njegova domovina, temveč Amerika (zato ga imenujemo »ameriški«), od koder so ga v Evropo prinesli osvajalci novih ozemelj. Indijanci v Severni Ameriki so ameriški slamnik že dobro poznali in ga uporabljali proti prehladu in zobobolu, za zdravljenje zvinov, okužb in celitev ran, z njim pa naj bi celo čistili kri in zdravili kačje pike. Njihovo znanje so prevzeli evropski priseljenci. V 19. stoletju so se na trgu pojavili pripravki iz ameriškega slamnika, tudi pripravek za čiščenje krvi. Do začetka 20. stoletja so ga v Evropo izvažali iz Amerike, nato pa začeli gojiti tudi na stari celini.

Gojenje 

Zdaj pa ga lahko gojite kar sami. Dobite ga pri prodajalcih trajnic. Sadite ga na sončnih ali polsončnih in vlažnih rastiščih. Semena pokrijte le s tanko plastjo zemlje. Ameriški slamnik presajajte spomladi. Julija bo pognal bele, rdečkaste ali roza cvetove, ki se bodo obdržali vsaj do konca jeseni. Njegova pokončna stebla lahko zrasejo celo več kot 100 centimetrov. Ameriški slamnik je trajnica, ki ne zahteva veliko dela. Spomladi ga je treba pognojiti, poleti pa ob suši zalivati. Mlado zelišče še okopavajte in večkrat zalivajte. Nabirajte ga, ko cveti. Iz cvetja se iztisne sok, druge dele zelišča (stebli, listi, korenine) pa so uporabni za čaj ali alkoholno zdravilo. Če boste za krepitev imunskega sistema uporabili korenine, jih izkopljite jeseni, ameriški slamnik pa naj bi bil ob tem star približno štiri leta. Zelišče bo učinkovito delovalo, če ga boste jemali še pred začetkom prehladnega obdobja.

Vsako jesen se lahko ameriški slamnik sam zaseje, temu pa se boste izognili, če boste odstranili vse cvetove. Ker pa je zeliščna rastlina zelo lepa in morda imate dovolj prostora zanjo, ji lahko tudi dovolite, da se zaseje, naslednje leto pa sproti odstranjujte odcvetele cvetove, saj boste s tem omogočili tudi, da bo prekrasen cvet ameriškega slamnika vaš vrt krasil, dokler se temperature ne bodo spustile pod ledišče. Letos bi torej lahko cvetel še ves januar.

Kako deluje ameriški slamnik?

Kako deluje zelišče ameriški slamnik? Indijanci so že vedeli, da je povezan s krvjo. Ameriški slamnik namreč izboljšuje delovanje belih krvničk in povečuje njihovo število. Bele krvničke pa so glavno orožje v boju proti okužbam, zato se ob njihovem boljšem delovanju uniči več mikrobov in tako omogoči boljšo odpornost proti virusom gripe in prehladu, preprečuje herpes, pomaga pri zdravljenju raznih okužb, predvsem dihal, telesu pa vrača moč in energijo, ki ju izgubimo zaradi stresnega življenja, večjih obremenitev in po težji operaciji. Delovanje ameriškega slamnika pa pripomore tudi k celjenju ran in opeklin ter pri luskavici in drugih kožnih težavah, učinek naj bi imel celo na zmanjševanje želodčne kisline. Vendar ameriškega slamnika ne smete jemati več kot 14 tednov, če pa ste že zboleli, ga začnite jemati čim prej in ga jemljite največ deset dni. Prepovedan je za dojenčke, ker še nimajo razvitega imunskega sistema, za otroke do 12 leta pa se ne priporoča, saj učinki pri njih še niso dokazani. Če imate kakšne hujše bolezni ali ste na določene rastline alergični, se pred uporabo  posvetuje s svojim zdravnikom.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*