Banana



Kdo se spomni risanke Banananjam? V njej je nastopal Erik, čisto vsakdanji fant, ki je dobil super moči vsakič, ko si je privoščil banano. Morda je razlog prav v Eriku in njegovi novi moči po zaužiti banani ali pa (bolj verjetno) v sladki in kremni teksturi banan, da teknejo številnim posvetu. Po svoji priljubljenosti in uporabi so namreč v samem vrhu.

Kaj je torej takšnega na bananah, da se jim je nemogoče upreti- razen očitnega- slastnega in sladkega okusa, ki vabi in mami s svojo privlačno ter živahno barvo sonca.

Banana

Niso prijazne zgolj do brbončic, pač pa tudi do zdravja

Banane so skorajda superživila, s širokim spektrom zdravju in počutju prijaznih učinkovin:

  • so odličen vir vitamina B6 ter dober vir vitamina C, mangana, kalija, biotina, bakra in vlaknin
  • pripomorejo k ohranjanju zdravega srca in ustreznega krvnega pritiska-  vsebujejo namreč veliko kalija in izjemno malo natrija, ki pomaga pri znižanju previsokega krvnega pritiska, s tem pa tudi nudijo zaščito pred kapjo in srčnim napadom
  • kalij v bananah je nasploh zdrav, saj naj bi preprečil, da skozi uriniranje uide preveč kalcija, kot se pogosto dogaja v prehrani, ki je nasičena s soljo- s tem naj bi uživanje banan pripomoglo k zdravim in trdnim kostem
  • so eden najboljših in najbolj hitrih virov energije, pravi in povsem naravni “fast food”, po katerih radi posegajo tudi športniki; poleg tega, da poskrbijo za hiter dvig energije, tudi regenerirajo mišice in preprečujejo mišične krče, ki radi nastanejo med vadbo in spanjem
  • dvigujejo razpoloženje in pomagaju v boju zoper depresijo, zaradi visoke vsebnosti triptofana, aminokisline, ki se pretvori v serotonin- verjetno ni treba posebej poudarjati, da je le-ta drugače in po domače znan kot “hormon sreče”
  • pomagajo ublažiti simptome PMS
  • visoka vsebnost vitamina B6 pripomore k zmanjšanju otečenosti, znižanju telesne teže, krepitvi živčnega sistema, tvorbi belih krvnih celic in zaščiti pred diabetesom tipa II
  • delujejo kot prebitiok, zaradi česar v črevesju spodbujajo rast dobrih bakterij in proizvodnjo prebavnih encimov, ki pripomorejo k boljšemu vsrkavanju hranil; vsebujejo tudi pektin, ki pomaga pri urejeni prebavi in čiščenju telesa, blagodejno pa vplivajo tudi pri težavah z želodcem
  • vsebujejo veliko antioksidantov, ki zagotavljajo proste radikale in zaščito pred kroničnimi boleznimi
  • vsebujejo izrazito malo maščob in ogromno vlaknin
  • so enostavne za uporabo-samo olupiš in poješ, zato so izredno praktične za malice in prigrizke, tako doma kot kje na poti

 

Vsestransko uporabne v kuhinji

Banano je najbolje zaužiti, ko je povsem zrela. Če imamo srečo, naletimo na banano, ki je na zunaj vsa ”grda”, torej ima na svoji veseli rumeni barvi že mnogo črnih pikic, se na dotik čisto narahlo vda, ko pa jo olupiš, se znotraj skriva še vedno čvrst, kremen in super sladek sadež. Take je najboljše zaužiti kar tako in takoj.

Poberejo se sicer, ko so še zelene in potem počasi zorijo. Čeprav zaradi olupa dajejo vtis, da so trpežne, pa niti niso in pravilna oskrba je še kako potrebna. Tako ne smejo biti izpostavljene ekstremnim temperaturam, nezrele banane se ne smejo shranjevati v hladilnik, saj to povsem zaustavi proces zorenja. Če si želite slednji proces pospešiti, bojda pomaga, če se banano, skupaj z jabolko da v papirnato vrečko.

V kolikor se zgodi, da imamo presežek že zelo zrelih banan, to še nikakor ni razlog, da se jih zavrže. Iz njih se da pripravit krasen bananin sladoled ali pa bananin kruh. Zmečkana banana se lahko doda v zajtrke, kot so recimo ovseni kosmiči, smutiji ali pa narezana na kolobarje, v kombinaciji s kruhom in arašidovim ali mandljevim maslom. Odlično nadomestijo jajca pri peki, hkrati pa dajo kar nekaj sladkobe in hranilne vrednosti.

Ali na olupkih res drsi?

Predvsem v risankah večkrat vidimo, kako nekomu spodrsne na bananinem olupku. No, to teorijo nas poskusi vsak sam, so pa olupki pravzaprav zelo uporabni. Veliko ljudi prisega, da se da z njimi:

  • odlično očistiti in spolirati čevlje
  • povrniti belino zobem
  • odpraviti aknavost
  • spolirati in povrniti sijaj srebrnini
  • nahraniti vrtnice
  • odpraviti hemoroide
  • napraviti odličen naraven kompostnik
  • oskrbeti pike komarjev
  • odganjati nadležne polže z vrtov

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*