Božični prazniki, čas za ustvarjanje, druženje in ljubezen

Božični prazniki so čas ko se za trenutek ustavimo in posvetimo svojim najbližjim. Izkažemo jim ljubezen, spoštovanje in jih obdarujemo. Proslavljamo življenje oz. se veselimo novega začetka.  Čeprav je v naši potrošniški družbi v času božiča postavljeno v ospredje nakupovanje velikih količin hrane, daril in tekanje po nakupovalnih centrih, se bomo najbrž v času krize utrujeni od potrošništva vrnili k tradicionalnemu skromnem praznovanju teh praznikov. Osvobojeni bomo lahko uživali v čarobnostih, ki nam jih pričara božič.

bozic_kolacki

Božični kolački
Božični kolački

Nesmiselno je, da v tem času poizvedujemo o destinacijah kjer bi lahko preživeli in doživeli božično vzdušje, ker božično vzdušje je tam, kjer so naši najbližji. Torej vzdušje pričarajo ljudje in medčloveški odnosi. Najlepše je, če je prostor napolnjen z iskrenim smehom, pesmijo, veseljem in ljubeznijo. V času božičnih praznikov smo lahko ustvarjalni oz. se lahko za trenutek vrnemo v otroštvo in se poigramo z izdelovanjem okraskov, prazničnih aranžmajev, naredimo svoje božično drevo, se veselimo barvnih lučk, pripravljamo darila za bližnje in nestrpno pričakujemo, da bomo tudi sami obdarovani.

božični aranžmaji
božični aranžmaji

Še posebej v času krize, ko nam primanjkuje denarja za vsa načrtovana darila, smo lahko bolj kreativni pri nakupovanju teh. Ker nam vse ni dostopno, bomo uporabili domišljijo, si vzeli več časa ter vložili več truda, da bomo kar se da najbolje pripravili in zapakirali darila za naše najbliže. Tako se bo tudi naš krog najbližjih zožil. Najbrž se bomo za trenutek ustavili in razmislili, kdo so pravzaprav tisti, ki jih imamo radi in posledično bomo ljubezen in spoštovanje izkazali samo tistim, ki jih imamo resnično radi. Končno bomo lahko iskreni do sebe in drugih.

Kajti pomanjkanje materialnih dobrin odpira vrata v svet iskrene ljubezni, kjer ni prostora za površno prijaznost in zaigrano prijateljstvo. To lahko povem iz izkušenj, ki sem jih doživela med vojno v BiH. V zaklonišča smo se zatekli  ljudje iz vseh družbenih slojev in različnih nacionalnostih, z enakim ciljem – preživeti. V tej situaciji smo vsi odložili »maske«, predsodke, površna družbena pravila, raznolikosti… ter se povrnili k bistvu človekovega življenja – preživetju. Dovolili smo si biti to, kar pravzaprav smo, osvobojeni vseh površnih in namišljenih družbenih pravil vedenja. Naenkrat so ta izgubila pomembnost in smo se, čeprav v življenjski nevarnosti, na nek čuden način počutili svobodne. Iskreno smo se družili, smejali, deležni smo bili duhovitega humorja, spontanih in iskrenih pogovorov, ideje so polnile prostore zaklonišč, začutili smo bistvo življenje in vrednote, ki so bile že skoraj pozabljene. Torej bili smo ujeti in hkrati osvobojeni. Uspelo nam je osvoboditi duha, ki je bil ujet v predsodke in materialni svet. Bili smo prestrašeni, vendar ne osamljeni. V nečloveških pogojih smo se počutili  človeško, kot nikoli prej.

Podobno nas lahko trenutna gospodarska kriza pripelje k našim temeljnim vrednotam, kot so ljubezen in druženje. Lahko nas poveže in spodbudi, da se počutimo in obnašamo »človeško«. Lahko nam pomaga osvoboditi ustvarjalni duh, ki je bil ujet v materialnem svetu in predsodkih. Pomaga nam lahko doživeti in oživiti čarobnost tradicionalnih božičnih praznikov. In na koncu:

Vsem bralcem želim vesel Božič in srečno Novo leto.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*