Na Japonskem imajo 1200-letno tradicijo pridelovanja čaja. Je četrta največja svetovna pridelovalka čaja, in to izključno zelenega. Eden od teh čajev je amacha čaj. AMACHA pomeni sladek čaj. Ni znano, če obstaja še kje drugje na svetu, razen na Japonskem. Vedno so ga imeli na festivalu cvetja 8. aprila in 15. maja ob praznovanju rojstnega dneva Bude na Japonskem. Rečeno je bilo, da je Buda ob rojstvu okusil sladko jutranjo roso. Amacha čaj je ponujen Budi na oltarju na festivalu ali doma za praznovanje.
SESTAVINE
AMACHA je zeleni japonski čaj, narejen iz listov rastline, ki se imenuje hortenzije Macrophylla. Čaj vsebuje tanin in dulcin, ki ima sladilo, ki je 250-krat slajši od sladkorja. Od tod tudi ime Amacha, kar pomeni “sladek čaj”. Cvetne popke odstranjujejo od junija do julija ter vsako leto oberejo liste do konca poletja. Ko liste dajo skozi naravno paro za ogrevanje procesa, jih skrbno z roko zvijejo in so pripravljeni za sušenje na soncu.
PRIPRAVA
Standard je, da uporabite vrelo vodo. Za pripravo ene skodelice čaja potrebujete eno do dve čajni žlički AMACHA za 200 mililitrov (2 dcl) vode. Čas varjenja okoli 25 sekund, odcedite in servirate.
Opombe:
- Za pripravo zelenega čaja temperatura segrete vode ne sme preseči 70 stopinj Celzija (zavreto vodo je treba ohladiti)!
- Vedno prelivajmo vrečke z vrelo vodo, ne dajajmo vrečk v vodo!
- Po petih minutah čaja v vroči vodi se prične izločati sestavine, ki močno spremenijo pravi okus.
ZANIMIVOSTI
- Ali veste, da se čaj uporablja kot naravno sredstvo, zaradi svojega delovanja kot protialergijsko sredstvo in za boj proti parodontalne bolezni.
- Na Japonskem uporabljajo amacha čaj za slovesnosti za rojstni dan v kopeli podobe Bude. Nekateri so morda pijani od amacha čaja na cvetu festivala.
- Pravijo, da se je običaj z amacha čaj začel v obdobju Edo era za slovesnosti rojstnih dni Bude.
- V okrožju Shiga, je običaj, da se da amacha čaj pred budistični oltar, da jim služi za prednike v juniju.
- Liste zmeraj sveže naberejo preden cvetovi zacvetijo.
V obdobju Edo era, učenjak “Ranzan Ono” je predstavil Amacha kot ime japonske medicine “Dojosan” v svoji knjigi “Honzou moumoku keimou”. Knjiga pripoveduje, da je amacha družina hortenzije, vendar ime krvavitev ni določen v knjigi. V knjigi piše, da Amacha čaj gojijo v Kjotu, ki pa tudi divje rastejo v gorskih območjih.
Trenutno je amacha kategorizirana v različnih japonskih gorah hortenzije.
Kakorkoli pa s teorijo Shigeru Yamauchi iz Meijyo universe pravi, da je tudi možno, da je bila Amacha ustvarjena s sajenjem razrezane gorske hortenzije. Najstarejše informacije o amacha čaju najdemo v knjigi “Honzou moumoku keimou”.
Še vedno je veliko neznanih stvari o Amacha čaju, vključno z njegovimi začetki. Raziskava Amacha čaj se še vedno nadaljuje.
NASVETI
- Čaj mora biti na suhem, vlaga je zanj največji sovražnik.
- Zalogo čaja je bolje obnavljati, zato kupujmo manjše količine.
- Čaj hranimo v hladnem in temnem prostoru.
- Za shranjevanje v hladilniku mora biti neprodušno zaprt.
DODATKI
Veliko vprašanje pa so dodatki k čaju. Konservativci pravijo “čaj brez vsega”, ljubitelji oziroma sladokusci pa temu oporekajo, da so dodatki stvar osebnega nagnjenja. Nekateri prisegajo na mleko, drugi na sladkor ali rum, smetano, med, rezino ali sok limone…Pa tudi na jakovo maslo!