Čiščenje stanovanja in vzdrževanje reda

Čiščenje in pospravljanje stanovanja je za marsikoga nadloga in nujno zlo. Vendar se temu ne moremo izogniti, tudi če imamo kakšno osebo, ki nam pri čiščenju občasno priskoči na pomoč.  Vsakodnevno prelagamo kuhinjsko posodo, hrano, kuhamo, jemo, se preoblačimo, vzdržujemo osebno higieno, peremo, sušimo in likamo perilo, zbiramo in odnašamo smeti. Če imamo še majhne otroke, je teh obveznosti toliko več. Običajno prevzame glavno skrb za ta opravila ženska in gospodinja, moški del in otroci pa bolj izjemoma.  Čiščenje ni samo pospravljanje fizičnega nereda v stanovanju, ampak mnogo več. S tem, ko se dotikamo in prestavljamo predmete v stanovanju, jih čistimo, peremo, umivamo in zračimo, dajemo našemu domu novo energijo in odstranjujemo staro.  Zaradi sveže očiščenega stanovanja bomo lahko pozabili na včerajšnjo slabo voljo ali nesoglasja.

Čiščenje stanovanja

Kako se čiščenja lotiti, ne da bi se v družini odvijalo napeto stanje in prelaganje dela en na drugega? Vsak v družini naj se navadi za seboj pospravljati, tudi majhni otroci, ki so sposobni razumeti, kaj želimo od njih.

Načine čiščenja lahko razdelimo na tri nivoje:

  • Površinsko čiščenje
  • Redno čiščenje
  • Generalno in sezonsko čiščenje

Površinsko čiščenje

To pride v poštev, kadar nimamo veliko časa za urejanje in čiščenje, a nek minimalni red je vseeno treba vzdrževati. K temu sodi pospravljanje hrane in njenih ostankov. Večina gospodinjstev ima pomivalni stroj, kar gospodinjstvu delo zelo olajša. Posodo lahko hitro zložimo v stroj, tudi če ga ne bomo napolnili toliko, da bi stroj lahko vklopili na pranje. S tem smo sprostili delovne površine, da lahko pripravljamo nove obroke hrane. Vsa gospodinjstva imajo tudi posode za ločeno zbiranje odpadkov, kamor vse odpadke takoj odvržemo in jih ne puščamo po pultu ali v posodah in krožnikih. Pripravljeno hrano, ki jo bomo pojedli kasneje,  shranimo v drugo posodo in jo pokrijemo. Prav tako naj bo vedno čista jedilna miza, saj je  ogledalo stanovanja in prostor, okoli katere se zbere družina ali obiskovalci našega doma. K površinskemu čiščenju spada tudi ustrezno ravnanje z oblačili in hišnim tekstilom. Ne puščajmo mokrih brisač in kuhinjskih krp kjerkoli, mogoče celo pomečkane v kepo na površini, ki bo zmočila še kaj dodatnega in naredila škodo. Ni veliko dela, da te kose tekstila raztegnemo na radiatorju ali kakšnem drugem primernem mestu, kjer se bodo posušili. V koš za pranje perila nikoli ne mečimo mokrih ali vlažnih kosov, saj si bomo s tem nakopali plesen na oblačilih in v prostoru. Seveda bo pričelo tudi zaudarjati po vlagi in gnilobi. Površinsko čiščenje je dobra rešitev tudi takrat, kadar se nam nepričakovano najavijo obiski in mora stanovanje biti vsaj malo urejeno. V nekaj minutah lahko prostor, kjer bomo gostili obiske, uredimo tako, da bo videti pospravljeno in prijetno. Z nekaj manevri lahko sprostimo jedilno mizo in  stole ali sedežno garnituro, da bodo obiski imeli kam sesti, poberemo vse časopise, reklame in položnice ter druge dokumente na kup, nametane otroške igrače hitro pomečemo v košare, škatle ali posode. Prezračimo prostor, vzamemo kar omelo, ker za sesalec ni časa, in pometemo po tleh. Če imamo v predsobi, kjer bodo obiski vstopili nametane čevlje, plašče ter jakne, tudi to malo uredimo, da se ne bodo ljudje spotikali. Vstop v stanovanje mora biti prijetno urejen in je prav tako ogledalo stanovalcev. Če ostane še kaj časa, poglejmo v kopalnico oziroma v stranišče, če je to ločeno od kopalnice in tudi tam na hitro naredimo toliko reda, da nam ne bo nerodno, če bodo obiski morali obiskati toaletne prostore.

Redno čiščenje

Ljudje imamo različne navade. Nekateri čistijo svoje domovanje vsak dan, torej vzdržujejo nek nivo urejenosti. Drugim to ne leži preveč, mogoče so tudi preko celega dneva tako zaposleni s svojimi službami, šolo in dejavnostmi, da redno čiščenje ne pride na vrsto vsak dan. Včasih slišimo, da nekateri domov hodijo cel teden samo spat.  Kljub vsemu je treba stanovanje čistiti vsaj površinsko, kot je opisano zgoraj. Vsaj enkrat tedensko pa je že potrebno opraviti postopek rednega čiščenja. Pravilo čiščenja je, da čistimo od zgoraj navzdol. Pod ta opravila spada urejanje garderobe in hišnega tekstila. Potrebno je pospraviti vse med tednom odvržene kose oblačil, večino je potrebno oprati, posušiti in polikati. Očistimo obutev in jo pospravimo na svoje mesto, v kolikor so čevlji ves teden ležali na vse strani. Preoblečemo posteljnino in dobro prezračimo celo stanovanje. Obrišemo prah s pohištva in polic ter očistimo sedalne površine. Otresimo in prezračimo  pregrinjala, odeje in tekače. V kuhinji pregledamo vsebino hladilnika in odstranimo morebitno pokvarjeno hrano. Očistimo kuhinjske delovne površine in kuhalno ploščo.  Posodo smo prav gotovo prali med tednom. Če je nismo, jo moramo seveda zdaj. Po celem stanovanju poberemo smeti in jih odnesemo iz stanovanja. Pregledamo časopise in reklame in nepotrebne zavržemo.

Poskrbimo tudi za ločnice ali rezano cvetje, ki ga imamo v stanovanju. Pogledamo, če imajo rastline odmrle dele, jih odstranimo ter zalijemo in dognojimo. Pazimo, da naših ločnic ne bomo zalivali na zalogo in jih s tem »utopili«. Nekatere rastline so lovilci hišnega prahu, zato jih občasno stuširajmo z mlačno vodo. Nenegovane rastline z odmrlimi deli v stanovanju zadržujejo negativno energijo. Kopalnica je prostor, kjer vzdržujemo osebno higieno. V kopalnicah brez oken so zračniki, po katerih pride več prahu kot v drugih prostorih. Ker je prostor še vlažen, se prah grdo zalepi na vso keramiko. Ob rednem čiščenju ni potrebe, da kopalnico čistimo nekaj ur. Dovolj je, da očistimo notranjost in zunanjost keramike, kot je wc školjka z desko, bide, kopalna kad in/ali tuš kabina ter umivalnik. S sredstvom za odstranjevanja vodnega kamna očistimo in spoliramo tudi armature. S čistilcem za steklo spoliramo  ogledala. Pospravimo poličke s kozmetiko in drugimi higienskimi pripomočki, zamenjajmo brisače s svežimi. Prazno embalažo kozmetičnih izdelkov zavržemo. Ko smo vse prostore očistili od vrha navzdol, je na vrsti sesanje in brisanje oz. pomivanje tal. Ob pravem sistemu dela in aktivnem sodelovanju družinskih članov je  čiščenje okoli 80 kvadratnih metrov velikega stanovanja lahko končano v treh do petih urah.

Bivanje v čistem in urejenem stanovanju je veliko bolj prijetno in tudi njeni prebivalci bodo bolj zadovoljni en z drugim. Dom zadiši po domačnosti in svežem. Da bo svežina popolna, prižgimo dišeče svečke ali izparilnik z različnimi vonji eteričnih olj.

Naslednjič pa vse o generalnem čiščenju.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*