Drakula oz. Vlad TepešDraculaSkoraj ni osebe, ki ne bi slišala za Drakulo. Medtem, ko ga nekateri poznajo kot krvi željnega vampirja, je za druge nacionalni junak, ki je Romunijo rešil pred Turki.

Vlad III, ki so ga poznali tudi kot Vlad Tepeš, Vlad Nabadalec in Drakula, je bil knez Vlaške v 15. stoletju. Rojen 1431 je večino svoje mladosti preživel v ujetništvu pri Otomanskem cesarju. Leta 1448 so ga Otomani postavili na prestol Vlaške, da bi skozenj vladali Romuniji, ampak se jim je hitro uprl in pobegnil v krščanski samostan, kjer je zaprosil za azil. Po dveh letih, ko so Turki zavzeli Bizanc, se je Vlad vrnil na svoj prestol in pod okriljem papeža začel sveto vojno, da bi obranil Evropo pred Turki. V svojem boju je bil nadvse uspešen, čeprav je uporabljal tehnike, zaradi katerih je danes bolj poznan kot Vlad Nabadalec. Njegova štiriletna vladavina se je začela s terorjem. Na začetku je teror izvajal samo nad sovražniki ter za to uporabljal vojne ujetnike, kmalu pa se je obrnil tudi proti svojemu ljudstvu. Vlad je bil znan predvsem po tem, da je svoje žrtve nabodel na kol ter jih pustil umirati pred svojim gradom. Čeprav se to zdi neverjetno kruto, je treba povedati, da zločinov kot so tatvine in umori med njegovo vladavine skorajda ni bilo. Tisoče in tisoče ljudi je tako nabodel ter s tem opozoril tako svoje sovražnike kot svoje ljudstvo. Da bi prikazal svojo neodvisnost, je napadel prijateljsko mesto ter mučil in pobil 10.000 moških, žensk in otrok. Kljub svojemu barbarizmu je v Evropi zaslovel, ko je Turkom odvzel trdnjavo ob reki Donavi ter svojo vojsko popeljal vse do Črnega morja.

Njegov propad se je začel, ko so se njegovi lastni svetovalci obrnili proti njemu. Ob vrniti njegove vojske z vojaškega pohoda so svetovalci ponaredili pismo, v katerih naj bi Vlad omenil, da bi prebegnil k Turkom. Madžarski kralj Matija Korvin (mi ga poznamo pod imenom kralj Matjaž) je Vlada zaprl v ječo za 12 let. Razlog za izdajo je bil, da je bilo Vlahom dovolj kaznovanja, ki so vključevala odiranje, kuhanje, zažiganje in raztelešenje revnih podanikov. Vlada so 1474 izpustili iz ječe in dve leti kasneje je še tretjič in zadnjič sedel na vlaški prestol. Dva meseca za tem so ga ubili v bitki s Turki. Vlad je bil takrat star 45 let. Turki so mu glavo odsekali, jo shranili v medu in jo kot trofejo poslali sultanu.

KaznovanjeDrakula je danes ime, ki ga bolj povezujemo s slavnim vampirjem, o katerem govori Bram Stoker v svoji noveli Drakula. Ampak od kod mu to ime? Vse skupaj se je začelo še pred rojstvom Vlada III, z njegovim očetom, ki je po včlanitvi v Red zmajev prevzel ime Drakul ali zmaj. Njegov sin se je tako imenoval Drakula, ki pomeni sin zmaja, ima pa tudi drugi pomen: hudič. Preden je Bram Stoker slišal za Vlada Tepeša, naj bi se njegov karakter imenoval preprosto Vampir.

Vlad Tepeš je romunskim otrokom poznan kot strahovalec, saj so jih vzgajali s svarilom: »Bodi priden, ali pa pride Drakula pote!« Druga legenda pa pravi, da se bo junaški voditelj naroda vrnil, kadar bo njegovo ljudstvo huje ogroženo. Verjetno je prav ta, še danes živa legenda pritegnila avtorja, da je izkoristil živahno folkloro vzhodne Romunije. Kljub istemu imenu, pa je zgodba o Drakuli vampirju bolj osnovana na legendi o Elizabeti Bathori, madžarski krvavi grofici kot na zgodbi Vlada Tepeša.

V času vladanja Vlada III je prav posebej znana naslednja zgodba. Rečeno je bilo, da je sredi revnega mesta Vlad ob mestni vodnjak postavil zlato kupo. Vsi meščani in tujci so lahko prišli ter pili iz zlate kupe, nikoli pa je niso ukradli. Ker so vsi poznali, kakšna je kazen za krajo. Navsezadnje Vlad Nabadalec ni dobil tega imena kar tako.

Vlaška

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*