Duhovnost in zdravje

Duhovnost in zdravje sta dimenziji v vsakem človeku, ki sta med seboj močno povezani in živita v premem sorazmerju. V življenju se srečujemo z vzponi in padci, s stresnimi situacijami na vsakem koraku. Delodajalci veliko pričakujejo od nas, profesorji na fakulteti še več. Pritiski se pojavljajo tudi v varnem zavetju kot je družina. Tako se psihično lahko močno izčrpamo, da zbolimo in ta bolezen se odraža na fizičnem telesu. Zavedati se moramo, da nismo ločeni v sebi, ampak smo povezana celota duše, telesa in duha. Danes pojem zdravja vse bolj razumemo kot harmonijo človekovih ravni.

zdravje

Po nekih prepričanjih in vse bolj prisotnih teorijah, naj bi bili sami odgovorni za vsako bolezen, ki se pojavi v našem telesu in se odraža tudi na psihičnem področju. Skoraj vsi ste že slišali za Skrivnost (The Secret) in Zakon privlačnosti. Telo (kot tudi vse drugo v našem življenju) naj bi bilo zrcalo naših misli in predstav. Tako si lahko prikličemo zdravje ali bolezen. Ta misel se po eni strani zdi čudovita, po drugi pa je grozno zastrašujoča, praviloma vodi čez nešteto ovir, stranpoti in navidez brezizhodnih situacij.

O zdravju in duhovnosti se vedno več govori predvsem v povezavi z new age-om in alternativnih metodah zdravljenja. Gibanje new age ni le stvar zvezdnikov. Vedno več ljudi prakticira jogo, tai chi… Kdo so ti ljudje? To je vaša prodajalka, ki se vam zjutraj nasmehne izza prodajnega pulta v mali trgovinici; meditirati se uči vaš frizer; vaš podrejeni se zanima za bioenergijo, pa vam tega ne upa povedati, saj se boji vašega odziva; in nenazadnje, to je tudi vaša bivša sošolka z osnovne šole, ki jo je življenje samo pripeljalo na pot spogledovanja z alternativno medicino.

Ko nekdo zboli, nekdo, ki nam je blizu, ga imamo radi, ga ljubimo… Pa uradna medicina ni dovolj… Kaj vse smo takrat pripravljeni storiti za ozdravitev ljubljene osebe! Mislim, da je obisk bioenergetika, reikista ali drugega alternativnega terapevta prva misel, ko se zavemo, da nam uradna medicina predstavlja le neko stagnacijo.

duhovnost

duhovnost

Kar je skupnega živim bitjem je življenjska energija, nek utrip minljivosti in hkrati večnosti – ker si, ker obstajaš. Neke kulture to energijo imenujejo ki, chi, eter, duša, kakorkoli… Neka višja, neka ‘nad’ dimenzija obstaja v vsaki kulturi.

Zavedanje o tem, kdo pravzaprav smo, je zelo pomembno, saj naše verovanje o samem sebi močno vpliva na naša stališča, odzive in reakcije na življenjske situacije. Gre se predvsem za sprejemanje samega sebe. Samega sebe v vseh svojih neštetih darovih, čudovitih lastnostih in blagoslovih… pa tudi sprejemanje samega sebe v vseh svojih temačnostih, pomanjkljivostih in včasih neprepoznavnih slabostih.

duhovnost in zdravje

Pomembna pa je tudi odprtost. Odprtost do drugih ljudi, do drugih mišljenj, do drugih, nam še nepoznanih metod zdravljenja, predvsem pa osebne rasti. Le z odprtostjo za drugačnost in dopuščanjem drugačnih možnosti, pravzaprav začenjamo spoznavati sebe v vsej svoji globini. To nam tudi odpre širši pogled v razsežnost celote telesa, duše in duha. In tako lahko vzpostavljamo harmonijo in ravnovesje v sebi, kar naj bi pravzaprav tudi bil naš cilj, na poti osebnostnega razvoja.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*