Ekološko in zdravo prehranjevanjeVse več nas je, ki radi zdravo živimo in se tako tudi prehranjujemo. Nekaterim je to (žal) samo fraza, mnogi pa se tudi s praktičnimi dejanji približujejo temu reku. V današnjem članku vam bom skušal predstaviti konkreten projekt in aktivnosti v okviru le-tega.

Sodelovanje v mednarodnem projektu Mind the Cap se posveča izobraževanju osnovnošolske in srednješolske mladine in to z neposrednim spoznavanjem načina pridelovanja in s pridelovalci za zdravo hrano. Tako projekt skuša prispevati k pridobivanju dragocenih izkušenj.

Poleg tega pa je to pomembno predvsem zaradi tega, ker nekatera osnovna znanja, kot je pridelava za zdravo hrano, ostajajo nekje na robu poznanega.

V TAKEM OKOLJU SE LAHKO ZDRAVO ŽIVI!
V TAKEM OKOLJU SE LAHKO ZDRAVO ŽIVI!

Čemu je projekt namenjen?

Projekt se za osnovnošolce in srednješolce izvaja na ekoloških kmetijah v različnih slovenskih krajih. Program se izvaja že tretje leto, vanj pa so vključene osnovne in srednje šole. Namen izvajanja teh programov je spoznavanje mladine kaj ekološko kmetijstvo sploh je in povezavo med pridelovanjem in vsakodnevno zaužito hrano ter njeno kakovostjo.

V dejavnostih teh programov se udeležence opozarja še na nekaj: vse kar je povezano z zdravo hrano in njeno pridelavo ali predelavo so poklici bodočnosti. S tem pa se skuša vzbuditi poklicanost k zdravemu življenju in ceniti lokalno in na zdrav način pridelano hrano.

O ekološki pridelavi za zdravo hrano je danes vse več govora. Vseeno pa še vedno primanjkuje uporabnih informacij in je na tem področju še vedno potrebno »orati ledino«.

Nekateri so celo mnenja, da je informacij dovolj, le kmetom je potrebno dajati več vzpodbud in samostojnosti za takšen način dela. Zanimanje za ekološko pridelano hrano nenehno narašča pri nas in povsod po svetu.

Smo dovolj naredili za svoje zdravje?

Zanimanje za ekološko pridelano hrano pa ima tudi svoje ozadje, oziroma vzrok. Velikokrat se namreč dogaja, da (predvsem starejša ali srednja generacija) pride k pridelovalcu ekološke hrane z že porajajočimi zdravstvenimi težavami, to pa je največkrat že prepozno, kajti bolezen nas s svojimi neljubimi težavami prične opozarjati, ko je stanje že razvito do določene stopnje.

Takrat se samo s prehrano ne da kaj dosti pomagati, temveč so največkrat potrebna že  druga zdravila (kemičnega izvora!).

Učenci (udeleženci teh programov) se seznanijo z načini in postopki izdelave oziroma pridelave za zdravo hrano ter tudi z izzivi, s katerimi se pridelovalci v današnjem času še soočajo. Pri sodelovanju v tem projektu pa je možno pridobiti še veliko dragocenih in praktičnih informacij in nasvetov, ki bodo tistim, ki se bodo pridelovanju za zdravo in ekološko hrano v bodoče pridružili.

Kako je z dostavo ekološko in zdravo pridelane hrane?

Na eni od ekoloških kmetij v mestni občini Ljubljana je bil udeležencem predstavljen tudi projekt dostave zdrave hrane na dom. Temu projektu se reče ZELENI ZABOJČEK. Le-ta se je že uveljavil, kot način naročanja ekološko in zdravo pridelane hrane na dom  O tem govori nenehno povečevanje zanimanja za naročanje in hitro dostavo ekološko in zdravo pridelane hrane na dom.

To poteka na način, da pridelke pripeljejo iz ekoloških kmetij, jih skrbno pregledajo in razporedijo. Na koncu poskrbijo še za čim hitrejšo dostavo do naročnikov. Naročanje je seveda možno tudi preko spleta. Je pa na voljo zelo raznovrstna izbira.

Zeleni zabojček se takole predstavi: pogovarjamo se z eko kmeti in pri njih izbiramo le najboljša živila za Zelene zabojčke. Ta živila potem razvažamo po več kot 1000 domovih po Sloveniji (zabojčkarjev je vedno več).

Sezonski zabojčki pa so vedno polni sezonskih, predvsem slovenskih dobrot. Sezonske zabojčke polnimo z dobrotami iz ostalih zabojčkov in tudi z vso ostalo zelenjavo in sadjem. V Sezonskih zabojčkih bo odslej več sadja, cenejša pa bo tudi dostava.

Za tiste, ki dvomijo v preživljanje z ekološkim kmetijstvom?

Na ekološki kmetiji, kjer je bil udeležencem predstavljen tudi projekt dostave zdrave hrane na dom so pojasnili, da je bojazen o uspešni prihodnosti povsem odveč. Ali konkretno: vse sadike (načrtovanje poteka v mesecu decembru) so že vnaprej prodane, določeni pa so tudi že kupci.

Ob predstavitvi prednosti za ekološko in zdravo pridelano hrano ter pomena za naše zdravje in zdravje okolja, pa je potrebno k temu dodati še preprost, a vendar pomemben nasvet. Ta se glasi: kdorkoli in karkoli kupuje naj preprosto kupi toliko, kot rabi. Naj se ne kupuje »na rezervo«. Kupi naj se kvalitetno, zdravo in manj!

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*