Pesem Evrovizije – Eurosong 2014Se še spominjate, kdaj se je pojavil prvi dogodek v tekmovanju za najboljšo zabavno evropsko pesem, za Pesem Evrovizije ter z njim tudi prvi nastopajoči?

Eurosong se je prvič pojavil leta 1956 v Švici. Tekmujejo pa vedno samo evropske države. Takrat je bilo bolj ko ne pravilo, da mora vsaka država peti v svojem jeziku. Danes se le še malo katera država tega drži in v večini pojejo v angleškem jeziku, verjetno zato, da bi bilo vsem bolj razumljivo. Vendar, če pogledamo z druge plati, je bolj zanimivo, če se slišijo različni jeziki.

Eurosong 2014

Sama sem sicer mnenja, da Evrovizija danes ni več to kar je bila pred leti, saj se mi včasih zdi, da ljudje ne izbirajo več po najboljši pesmi, ampak kakšno sceno pripravijo nastopajoči (oblačila, koreografija, pačenje po odru..).

Je pa v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja bila samo ena skupina najbolj popularna za tiste čase, ki so imeli res ʺglas in stasʺ, to je bila švedska skupina Abba.

Letos bo Eurosong 2014 gostila država Danske, saj je po zaslugi lani prepričljivo zmagala Emmelie de Forest. Tekmovalo bo skupaj 37 držav, kar je najmanj nastopajočih v 10ih letih. Zakaj je vedno manj držav prijavljenih na ta največji evropski dogodek? Ker so za vse potrebni veliki stroški in če tista država, ki ve, da ne bo uspešna, je bolje, da se sploh ne prijavi na tekmovanje. Brez veze je tudi pošiljati takšnega kandidata, ki bi predstavljal samo lastno državo, pokazal pa ne bo dobrega rezultata. Zato je najboljša rešitev ta, da država varčuje in potem res izbere dobrega kandidata za Pesem Evrovizije in tam tudi zmaga, da bo država imela neko korist, saj bo tako postala še bolj znana, če bo gostiteljica naslednjega Eurosonga.

Kako se bo Eurosong 2014 odvil, se bomo morali prepričati šele maja meseca v dveh pred izborih, kjer bomo lahko, v drugem delu poslušali tudi našega predstavnika, 10. maja pa še veliki finale.

Se pa pri nas že dolgo postavlja vprašanje, kdo gre letos sploh na Eurosong 2014, namreč televizija je zaradi finančnih težav zavlačevala odločitev o sodelovanju za Pesem Evrovizije. Ko bomo dobili svojega predstavnika, bo le ta interno zbran ali preko radia.

Nastopajoči za Eurosong 2014 morajo biti znani do začetka marca 2014.

Zanimiva statistika za Pesem Evrovizije do danes:

  • največ točk je do sedaj prejela Norveška leta 2009 in sicer se lahko pohvali z 387 točkami
  • skupno največ toč določene države v vseh letih nastopanja ima Velika Britanija 3874, sledi Švedska nato Irska
  • top 5 najboljših pesmi na nastopih v odstotkih končnega glasovanja: leta 1958 – 84%, leta 1963 – 78% ter leta 1965 – 73% vseh končnih glasov
  • Slovenija  v letih, ki je prejela nič točk na tekmovanjih: lansko leto – izvajalka Hannah Mancini, leta 2012 – Eva Boto
  • zmagovalci po spolih: 29 žensk, 17 skupin in 14 moških
  • država, ki je zmagala največkrat je bila Irska nato Švedska in Francija

Lani si je Pesem Evrovizije ogledalo kar 170 milijonov gledalcev po vsem svetu.

Dve leti nazaj je bil Eurosong dobro gledan tudi na slovenski televiziji, ogledalo si ga je 264.300 gledalcev, stari pa od štirih let naprej. Sam nastop Eve Boto pa si je ogledalo 317.200 gledalcev.

Spomnimo se še Maje Keuc leta 2011, naše predstavnice na Evroviziji saj si je takrat v Sloveniji povprečno ogledalo za malimi zasloni kar 452.000 gledalcev, starih nad 10 let. Finalni večer pa 560.000 gledalcev, najbolj ob tisti uri ko je nastopila Maja.

Se je pa gledanost v naši državi v primerjavi od nekoč do danes zelo spremenila, saj je gledanost Eme in Eurosonga izgubila skoraj 400.000 gledalcev. Izbor Eme leta 2008 je gledalo 501.200 ljudi, danes pa Ema tone v pozabo, Eurosong pa gleda še samo 161.800 ljudi.

Mesec maj bo torej spet tisti, ki bo odločal o tem katera država bo zmagovalka za najboljšo Pesem Evrovizije. Seveda držimo pesti tudi za našega predstavnika, kdorkoli to že bo in kdo ve, mogoče se bomo uvrstili zelo visoko.

En komentar

  1. Mislim, da je Evrovizija z leti kar konkretno izgubila ves svoj čar.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*