Generalno in sezonsko čiščenje stanovanja

Občasno moramo v svojem stanovanju opraviti generalno čiščenje in pospravljanje.  Tak podvig večini od nas povzroča odpor, saj se kar zgrozimo, ko pomislimo na vse predmete in navlako, ki se nam je nabrala.  Večine od tega ne potrebujemo, a to je že druga zgodba. Vse to trpamo v svoja stanovanja, ki zaradi tega kmalu postanejo pretesna. Ne razmišljajte o nakupu večjega stanovanja ali hiše, ampak se lotite generalnega čiščenja in pospravljanja.

Generalno čiščenje stanovanja

Da bo naš dom vedno deloval urejeno in pregledno, določimo za vse predmete v njem stalno mesto. S tem se bomo izognili nepotrebnemu premetavanju in iskanju predmetov. Predmeti naj bodo razvrščeni po vrsti rabe in smislu. S prinašanjem vedno novih predmetov v stanovanje, marsikakšnega odložimo na neustrezno mesto, kjer nam dela napoto ali ga celo pozabimo uporabljati.  Z generalnim čiščenjem se lotimo tudi takšnih stvari.  Generalno čistimo samo po en prostor naenkrat. Najbolje je, da je to prostor, v katerega po čiščenju ne bomo več vstopali. Torej, to ne more biti kopalnica, ker jo bomo ves čas poteka čiščenja rabili. Ko bomo pregledali prav vse predmete v prostoru, bomo naleteli na takšne, ki tja ne spadajo. Te predmete odnesite tja, kamor spadajo, ni pa jih treba tisti trenutek pospravljati. Počakajo naj, da pride tisti del stanovanja na vrsto.

Za generalno čiščenje bomo potrebovali večjo mero dobre volje in delovno strategijo. In seveda, rabili bomo precej časa. Takih del se je dobro lotiti na dela proste dneve. Ne pričakujte čudežev, v enem dnevu ne bomo naredili vsega.

Priporočam, da se najprej lotimo spalnice. Najprej si oglejmo, če se je kje nabrala pajčevina in jo ometimo. Odprimo omare, podrobno preglejmo vsebino in odstranimo oblačila, ki jih nismo nosili vsaj dve sezoni.  Ne bodimo sentimentalni, sicer bo vse ostalo v omari. Najboljše rezultate dosežemo z uporabo vode, zato prinesemo vedro tople vode, mehko krpo in blago čistilo. Notranjost  omare obrišemo z vlažno krpo in vsa oblačila lepo zložimo in poravnamo.  Preglejmo spodnje perilo in nogavice ter odstranimo izrabljene kose. Obesimo dišavne vrečke.  V omare nikoli ne zlagajmo neoprana oblačila, da se ne bodo tudi čista navzela zatohlega vonja. Če ta vonj v omari že obstaja, obesite oblačila na stojalo na kolesih in ga odpeljite na balkon prezračit. Oblačila, ki smo jih izločili preglejmo in se odločimo, od katerih se lahko takoj poslovimo in  oddamo in na tiste, ki se morajo še malo mediti. Slednja naj počakajo v kakšni škatli. Z blagim čistilom in vlažno krpo očistimo tudi zunanjost omare. Če naša omara ni visoka do stropa, je na omari prav gotovo debel sloj prahu, ki povzroča alergije in ovira dober spanec.  S pomočjo lestve in mokre krpe očistimo tudi zgornjo ploščo omare. V spalnici ne bi smeli imeti veliko predmetov.  Če  imamo spominke, slike in podobne stvari tudi te vsako posebej očistimo. Ločnice ne sodijo v spalnico. Očistimo in po možnosti operemo svetila, stikala in vrata. Verjetno bomo preoblekli tudi posteljnino. Vsaj enkrat letno je potrebno oprati ali nesti v čistilnico prešite odeje. Vzglavniki so potrebni pranja ali čiščenja bolj pogosto. Kako jih bomo vzdrževali, je odvisno od proizvajalca vaših vzglavnikov. Jaz prisegam na pranje in vodo, o čemer razmišljam že ob nakupu. Naše vzmetnice morajo biti kvalitetne in kadar so izrabljene, jih zamenjajmo z novimi. Dobra vzmetnica mora biti zračna, prilegajoča našemu telesu in imeti letveno dno. Globinsko sesanje vzmetnice bo odstranilo odmrlo kožo in pršice. Vzmetnico občasno obrnemo za 180 stopinj, s čimer jo ohranjamo v dobri funkciji.

Sezonsko čiščenje stanovanja

Zdaj pride na vrsto čiščenje oken.  Če imamo zavese, jih odstranimo in operemo. Če imamo še tiste klasične, bele barve, dodajmo pranju vrečko pecilnega praška. Zavese bodo dobile belino kot nove.  Novejša stanovanja imajo na oknih notranje žaluzije. Na njih se nabira prah in umazanija. Kako to očistiti? Moja ljubezen do vode reši tudi to. Vsake žaluzije se dajo z nekaj spretnosti odmontirati. Ko se prvič lotevate demontaže, si dobro oglejte, kaj morate storiti. Laks vrvica je pripeta z osemkotnim vijakom na spodnjem robu okna. Z ustreznim inbus ključkom to odvijete. Potem morate samo še sneti zgornji del, ki je običajno zataknjen s kovinskim jezičkom. Preden vse to odmontirate spustite žaluzije do konca in se pogumno lotite mokrega čiščenja žaluzij. Črni potočki umazanije bodo dokaz, da je bil zadnji čas, da ste se tega lotili. Pazite, da se v robove žaluzij ne porežete in da ne zlomite kakšne letvice. Zdaj odmontirajte žaluzije in jih nesite v kopalnico pod tuš.  Žaluzije bodo kot nove. Žaluzije je treba še posušiti. Jaz sem kupila kovinske kavlje v obliki črke S. Zataknem jih okoli zgornje letve in obesim na cev centralne napeljave. Med tem očistimo okenski okvir s čistilom, enako stekla. Na koncu s čistilom za steklo in z dobro papirnato brisačo stekla spoliramo. Ostane nam še sesanje in pomivanje tal, tudi pod posteljo, umaknimo kakšno manjšo omarico in počistimo tudi tam.

Nadaljevanje sledi kmalu.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*