V novo leto polni energije z goji jagodami

Na trgovinskih policah je ponudba super živil vse bolj pestra. Eno izmed njih so tudi goji jagode ali navadna kustovnica (latinsko Lycium barbarum), ki izvira iz severa Kitajske.

Grm goji jagod lahko najdete tudi v Evropi, predvsem v Veliki Britaniji, Romuniji in Bolgariji. Sadike za lastni grm pa si lahko kupite tudi v Sloveniji.

Goji jagode so bile prvič v kitajski zgodovini omenjene pred približno 2.000 leti. Pravijo jim tudi „volčje jagode“ in na Kitajskem so jih pred 20 leti uvrstili na seznam zdravilnih rastlin.

Goji jagode

Rastlina goji jagod je dvospolna, listopadna rastlina in cveti od julija dalje. Plodove obrodi vse do takrat, ko prvič pomrzne, čeprav prenese tudi temperature do -20 stopinj Celzija. Ko zraste do polne velikosti, lahko grm doseže tudi do tri metre.

Vitamini in antioksidanti

Goji jagode so bogate z vitamini C, E, B1, B2 in B6. Veljajo tudi za enega najbogatejših virov antioksidantov. Poleg šestih vitaminov vsebujejo še 11 mineralov, pet nenasičenih maščobnih kislin, pet različnih karotenoidov, 18 aminokislin (med njimi je tudi osem aminokislin, ki jih naše telo ni sposobno tvoriti samo) ter pigmentne fenole, ki v telesu delujejo kot antioksidanti.

Antioksidanti

Glavna naloga antioksidantov je, da vežejo proste radikale, s čimer krepijo imunski sistem ter preprečuje razvoj morebitnih rakavih obolenj. V povprečju vsebujejo goji jagode 68 odstotkov ogljikovih hidratov, 12 odstotkov beljakovin, 10 odstotkov zdravih maščob in 10 odstotkov vlaknin.

Zdravilni učinki

Zaradi svojih sestavin goji jagode lahko pomagajo preprečiti marsikatero težavo. Uporabljajo se za:

  • zdravljenje impotence in neplodnosti,
  • kot preventiva proti staranju,
  • pri sladkorni bolezni in bolečinah v sklepih,
  • proti splošni utrujenosti in šibkosti,
  • povečujejo proizvodnjo rastnega hormona,
  • krepijo imunski sistem,
  • znižujejo raven holesterola v krvi,
  • uravnavajo prebavo,
  • imajo razstrupljevalni učinek na jetra,
  • pomagajo pri lažjem premagovanju stresa,
  • odpravljajo nespečnost,
  • zmanjšujejo telesno težo,
  • uravnavajo krvni tlak,
  • odpravljajo glavobole,
  • ob rednem jemanju se počutite bolj srečne.

Poleg tega so primerne za tiste, ki bi radi razstrupili svoje telo in si dvignili nivo življenjske energije ali hitreje okrevali po bolezni. Delujejo tudi kot afrodiziak in spodbujajo spolno slo.

Uživanje

Priporočena dnevna količina suhih goji jagod je 10 gramov suhih plodov, kar je približno eno prgišče. Plodove lahko uživate same ali pa jih dodate v jogurt, sadne napitke, sokove, zmešate v žita, mislije ali oreščke.

Plodove lahko uživate tudi presne. V tem primeru jih je najbolj zaužiti takoj, ostanek pa shraniti v hladilniku v stekleni nepokriti posodi.

Ideja za uporabo: Mlečni napitek iz konopljinih semen in goji jagod

Mlečni napitek je primeren za trenutke, ko potrebuje vaše telo zdravo energijsko bombo za dolg deloven dan. Vsebuje tako omega maščobne kisline, antioksidante kot tudi polisaharide za dvig imunskega sistema in proteine za obnovo tkiv.

Sestavine:

  • 1 skodelica oluščenih konopljinih semen, ki ste jih čez noč pustili, da se napijejo vode
  • 3 skodelice vode
  • 1 žlička vanilje ali ½ korena vanilje
  • ½ skodelice posušenih goji jagod, ki ste jih čez noč pustili, da se napijejo vode
  • 3 žlice agavinega sirupa

Priprava:

Odlijte vodo od namočenih konopljinih semen in goji jagod ter jih stresite v mešalnik, skupaj z drugimi sestavinami.

Mešajte, dokler ne dobite gladke, tekoče zmesi.

Nalijte v kozarce in okrasite z goji jagodami ter potresite s konopljinimi semeni.

Dober tek!

Da vam bom pozimi toplo: Napitek iz ingverja in goji jagod

Sestavine:

  • 2 žlici goji jagod
  • 1 ½ skodelica vode
  • 1 žlička sveže naribane ingverjeve korenine
  • sok ½ stisnjene limone
  • med (po želji)

Namesto goji jagod lahko kombinirate tudi druga živila po želji: acai jagode, borovnice, vaniljina palčka, kakav v prahu.

Priprava:

  1. Namočite goji jagode vsaj za eno uro, da se zmehčajo.
  2. Prelijte jagode s svežo vodo in dodajte druge sestavine v mešalnik. Mešajte, dokler ni mešanica gladko tekoča.
  3. Nalijte v kozarec in okrasite z rezinami limone. Poleti lahko napitku dodate tudi pol kozarca ledu.

Brezglutenski piškotki z goji jagodami

Čas priprave: 10 minut

Čaj kuhanja: 10 min

Masa zadošča za približno 24 piškotkov.

Sestavine:

  • 1 skodelica brezglutenske moke
  • 1 skodelica brezglutenskega ovsa
  • 1 ½ žlička pecilnega praška
  • ¼ žličke ksanatan gumija
  • 1/8 žličke soli
  • ½ cimeta
  • 1/3 skodelice kokosovega olja v trdi obliki
  • 1/3 skodelice nesladkanega jabolčnega soka
  • ¼ skodelice kokosovega sladkorja
  • 2 žlici javorjevega sirupa
  • 1 žlička vanilje
  • ½ skodelice goji jagod

Priprava:

  1. Segrejte pečico na 180 stopinj.
  2. Z mešalnikom zmešajte kokosovo olje, kokosov sladkor in javorjev sirup, da dobite tekočo zmes.
  3. Dodajte jabolčni sok in vaniljo.
  4. V zmes posipajte brezglutensko moko, pecilni prašek, ksanatan gumi, sol in cimet. Dodajte brezglutenske ovsene kosmiče in mešajte, da dobite kompaktno zmes.
  5. Vmešajte še goji jagode.
  6. Iz testa z žlico oblikujte piškotke in jih polagajte na namaščen pekač ali papir za peko. Med dvema piškotkoma naj bo približno dva prsta prostora. Preden jih položite v pečico, piškotke rahlo sploščite z lopatko. Če se testo lepi, lopatko pomakajte v vodo.
  7. Pecite 10 minut oziroma do zlato rjave barve.
  8. Počakajte, da se ohladi in postrezite. Dober tek!

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*