Gokart za najmlajše – Mulcgokart v Kranju

Mulcgokart je primeren šport za otroke, ki se zgodaj začnejo ukvarjati z vožnjo. Šport je pomemben v življenjih ljudi, otroke seznanimo z njim skozi igro. Mulcgokart je varna in zabavna priložnost za otroke, da se spoznajo z vožnjo s terenskimi električnimi gokarti po off-road terenu. Razvedrilo za najmlajše se nahaja sredi gozdička ob kranjskem letnem bazenu.

gokart mulcgokart špor cesta

Ideja se je realizirala poleti 2016, ko je Alojz Žumer izpolnil svojo dolgoletno vizijo. Postavil in uredil je razgibano stezo, jo ustrezno opremil in zavaroval za varno vožnjo uporabnikov, v tem primeru otrok. Ideja se mu je zdela še poseben izziv, ker tovrstne druge priložnosti otroci v Sloveniji nimajo. Odzivi so vse do danes zelo dobri, celo nad pričakovanji. Ne le otroci, tudi starši, celo nekateri dedki in babice so navdušeni nad realizacijo in to je vsekakor potrdilo, da je ideja prava.

Sama steza je bila že v osnovi mišljena kot off-road teren, zato nekaj hribčkov in zavojev bogati teren kot tak. Gokarti so bili ob nakupu samem brez dodatne zaščite v primeru naleta v ograjo, zato jih je Lojze dodatno zaščitil z jeklenimi odbijači, stezo pa z gumami in leseno ograjo. Otroci so v gokartu ustrezno opremljeni z varnostnim pasom in primerno zaščitno čelado, ki pokriva tudi obrazni čeljustni del.

Začetniki se vozijo v prvi prestavi, ki doseže 7 km/h. Hitrost se poveča, ko otrok naredi kak krog in dobi občutek za zavijanje in pregled nad terenom, v kolikor on to želi ter seveda z dovoljenjem starša oziroma spremljevalca. Druga prestava doseže 15 km/h in pri tem otroci začnejo še bolj uživati, saj dosežejo že določeno mero samozaupanja in osvojijo kontrolo nad vožnjo samo. Zanimivo je videti, kako se v drugi prestavi otroci še bolj sprostijo in potem se iz kroga v krog navdušenje in zadovoljstvo na obrazu najmlajših voznikov samo še stopnjuje.

gokart mulcgokart šport čelada

Vožnja z Mulcgokartom traja 4 minute in za to je treba odšteti 4 evre. V ceno je vključeno tudi nezgodno zavarovanje pri zavarovalnici Adriatic Slovenica d.d. v vrednosti 1 evra, vendar se kaj takega do sedaj še ni zgodilo, da bi se kdo od otrok poškodoval med vožnjo, četudi se v morebitnem trenutku nepazljivosti ali ob navdušenem mahanju staršem zaleti v zaščitno ograjo. Ob enkratnem nakupu petih kart odštejete 18 evrov, za deset kart pa 35 evrov. Vedno večje zanimanje je za nakup darilnih bonov, ki so lahko izvrstno darilo za rojstni dan. 

Prav tako je vedno več obiskov raznih skupin otrok, kise ob zakupu steze za eno uro lahko navozijo tovrstnih užitkov. Po predhodnem dogovoru na telefonski številki 068/605-721 je možen najem steze vsak dan med 10. in 16. uro. Ena ura zakupa steze stane 60 evrov, optimalno do 10 otrok. Trenutno je na uporabo pet avtomobilov, kateri se izmenično vozijo in sicer na stezi dva, dva počivata, nato menjava.

Električni off-road gokarti so okolju prijazni in tihi. V zrak ne spuščajo nevarnih izpušnih plinov, zaradi katerih naše okolje ni več tako čisto kakor je bilo v preteklosti. Elektromotor je tih in ne ugaša razen takrat, ko se izprazni baterija. Otroci so lahko brez skrbi, saj ima Alojz vedno s seboj rezervne baterije, tako da so tehnične težave hitro odpravljene. Motorji se po eni rundi vožnje hladijo v boksih, da se ne bi pregreli. Takrat se tudi menjajo baterije vozil predvsem v primeru, če otrok želi izkoristiti več voženj zaporedoma.

gokart mulcgokart šport proga

Najmlajši udeleženec je štel še ne tri leta. Nadebudni Lenart je ob spremstvu starejšega bratca in staršev prišel tako zagrizen in željan vožnje, da so starši pristali na poskusno vožnjo. Lojze, priročni mojster in oče Mulcgokarta, je na stopalko za gas prilepil dodatno oporo, da je Lenart sploh dosegel gas. Že drugi krog se je izkazal za perspektivnega voznika, torej je bilo zaupanje staršev več kot upravičeno, izraz na otrokovem licu pa neprecenljiv.

Sama starost niti ni omejitev, bolj je pomembna minimalna višina otroka. Zgornja meja nosilnosti je največ 50 kg, zato so nekateri mlajši najstniki že lahko prikrajšani za užitek tovrstne vožnje. Populacija udeležencev po spolu je presenetljivo precej enakovredna. Omembe vredno je, da so deklice večkrat celo mnogo bolj odločne in tudi na progi presenetljivo bolj samozavestne od dečkov. Ne nazadnje je vredno omeniti, da sta bila testna voznika prav Lojzetova dva mulca s prijatelji.

Torej ni naključje, da je ustanovitelj Mulcgokarta Alojz Žumer ravno tako športnik oziroma se je v preteklosti profesionalno ukvarjal s športom. 9 let je bil del skejterske ekipe in 3 leta je delal kot promotor za šport v Italiji ter 6 let v Sloveniji. Pred tem pa je 9 let treniral smučarske skoke. Izučil se je za avtomehanika in to znanje s pridom uporablja, ko je treba kaj popraviti. Vožnja z gokartom pomaga pri izboljšanju senzomotoričnih sposobnosti otrok ter premagovanja strahu kot tudi utrjevanja samozaupanja in samozavesti.

Senzomotorične sposobnosti so tiste sposobnosti, s katerimi si posamezniki pomagajo pri spoznavanju okolice in pri soočanju z vsakdanjimi izzivi. Lojze otroke predhodno opremi z ustreznimi navodili uporabe vozil v skladu z varno vožnjo. Šele nato se najmlajši vozniki nadebudno podajo na njim še neznano pot. Vožnje z Mulcgokartom se udeležujejo tudi otroci s posebnimi potrebami, lani iz Centra Sonček, med njimi so tudi avtisti. Vožnja z električnim off-road gokartom jih predvsem sprosti in prav čudovito je opazovati, kako uživajo v tem športu. Alojz pravi, da se imajo tako dobro, da potem nočejo domov in bi se peljali še kakšen krog.

gokart mulcgokart šport fant

Še nekaj o načrtih za prihodnost. Lojzetova vizija seže še dlje in v naslednjem letu bo poleg steze za Mulcgokart postavil še BMX-stezo in adrenalinski park. Dogajanje lahko opazujete tudi na Facebook-u: www.facebook.com/mulcgokart.

Mulcgokart steza je odprta od zaključka šolskega leta vsak dan od 10:00 – 20:30 ure do konca avgusta. Nato pa od 10:00 – 20:00 ure vse do konca septembra, ko se sezona predvidoma zaključi. V primeru dežja je steza zaprta, možen je tudi predhodni zaključek sezone, v kolikor se suho vreme ne bi obdržalo.

Vabljeni otroci!

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*