Iskrenost je zakon – in uspehŽe kar nekaj časa opažam, da mi uspeh ni naklonjen. Opažanja pa ne morem locirati le na  prijatelje, znance, ipd….ampak tudi na krog drugih, s katerimi sem v stiku in to vpliva tudi na odnos in uspeh srečanj z njimi.

Kje tiči vzrok? Nekje mora biti »luknja«, saj se mi v preteklosti te reči niso dogajale, oziroma so bile dosti bolj redke kot sedaj..

Na hitro preletim dogodke preteklih nekaj mesecev. Ob tem ugotovim, da sem se kar nekajkrat posluževal tako imenovanih »skrivalnic«. Kar pa ni pripomoglo k temu, da bi bil v odnosu do drugih okoli sebe bolj iskren in avtentičen. Lahko, da so mi celo manj verjeli. Sigurno pa ni bilo v tem odnosu prisotno zaupanje.

Ko sem trčil v zaupanje, moram omeniti še tole: iskrenost je najlepša čednost – to posluša že vsak od nas. Ljudje neradi priznamo, da imamo probleme. Vendar je to priznavanje eden od najučinkovitejših načinov, da pridemo do zanimanja ljudi.  To pa nam v nadaljevanju še koristi. Najprej za naš poslovni uspeh, in tudi drugače iskrenost ni na slabem glasu.

Le iskren pogovor je prava pot za uspeh.
Le iskren pogovor je prava pot za uspeh.

 

Pa smo že pri reševanju problema.

Za reševanje problemov rabimo dobre vodje (voditelje). Kaj pa je vodja? Biti vodja je lahko ena od funkcij, ki jo nekdo opravlja v poslovnem sistemu. Te vloge so se skozi čas zelo spreminjale. Danes živimo v svetu, kjer sta inovativnost in ustvarjalnost zelo pomembna dejavnika. S tem pa se nasploh meri tudi uspeh pri naših dejavnostih.

V zadnjem času se pri dejavnostih vse bolj opaža (pa ne samo to, tudi potrebna je!) inovativnost. Na kratko – potrebujemo nove, bolj inovativne voditelje. In tudi sami se moramo bolj posluževati inovativnih in ustvarjalnih rešitev. To je takih, ki nam bodo prinesle uspeh in zadovoljstvo. Tega ni najlaže doseči, še zlasti v okoljih, kjer takih oblik vedenja ne podpirajo ali pa se jih izogibajo.

Tudi mi sami smo odgovorni, da novi izzivi, ki se vsakodnevno pojavljajo dobijo nek nov odgovor. Predvsem tak, ki bo zagotovil, da se stvari odvijajo na bolje in da prinašajo nek uspeh. Povrhu pa še, da služijo in pripomorejo čim širšemu krogu.

Kako pa se lotiti izzivov, ki nas obdajajo?

Najprej sta pomembni dve lastnosti: zaupanje in spoštovanje. Ti dve sta pomembni tudi (in predvsem) za vodje. To sta dve zelo subtilni lastnosti.

Kot sem že prej omenil, je tu pomembno tudi pravo okolje. Vodja mora znati in biti sposoben, da zagotovi takšne pogoje, kjer se bo z zaupanjem in spoštovanjem rešila obstoječa težava. Pri tem pa bo dosežen uspeh koristil širšemu okolju. To se res lepo sliši, vendar pa bližnjic tu žal ni.

Izrednega pomena pri oblikovanju dobrega vodje je njegov osebnostni razvoj. Ni vsakdo dober vodja. Tudi ni res, da želi vsak biti vodja zaradi dobrega »statusnega položaja«. Oblikovanje team-a, ki ga bo vodja postavil okrog sebe, da bi dosegel nek cilj ali uspeh, ni odvisen samo od njega, temveč je v veliki meri odvisen predvsem od odnosov in razmerij, ki bodo prisotna pri delovanju celotnega team-a.

Še na nekaj ne sme vodja, oz.tisti, ki oblikuje nek team pozabiti. Najprej mora samokritično oceniti, da ima tudi sam »šibke točke«. Le-te pa je mogoče z izbiro tistih, ki bodo sodelovali pri uresničevanju doloćenega cilja (posledica česar je lahko tudi uspeh!), bistveno zmanjšati ali jih omejiti.

V sodobnem času bo reševanje izzivov prineslo uspeh.

Res je, da ne takoj. Postopoma. Treba se je čimbolj izogibati vnaprejšnjim sodbam, predvsem v smislu dobro/slabo, še pomembneje pa je, da se sproti učimo na napakah in da ne ponavljamo tistega, kar nam v preteklosti ni bilo v korist.

 

Skupaj bomo dosegli cilj!
Skupaj bomo dosegli cilj!

V ozadju že slišim vprašanje: kako pa naj to naredim?

Odgovor je lahko zelo preprost. Znanstveniki bi temu hitro rekli – graditev socialnega kapitala.

Večina pa bo to razumela takole: čedalje več se pogovarjajmo in ozavestimo tisto, kar je vodilo v uspeh in napredek. Tako se tudi stalno učimo in iz zgodovine potegnemo tisto, kar nam je bilo v pomoč in kar je vodilo v uspeh in do te točke, kjer smo sedaj.

Ker je današnje okolje zelo zahtevno tudi pri iskanu rešitev, ki prinašajo uspeh, bo potrebno vse skupaj povezati z željo po večji blaginji (materialni in duhovni). Naše obnašanje pa bo povezano tudi s tem, da bomo čim manj povezani z neko ustaljeno prakso in da bomo hkrati gledali na razvoj okolja z vidika lažje uporabe za prihodnje rodove.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*