Izpadanje las lahko privede do stresa

Zelo pomemben del naše zunanjosti in videza so lasje. So izraz človekove osebne identitete in močno vplivajo na človekovo samopodobo. In zato je izpadanje las lahko za človeka izreden stres in šok. Izpadanje las se dotika precej ljudi, prizadene pa lahko moške in ženske. Izpadanje las je v večini normalen pojav, tako se lasje obnavljajo, lahko pa gre tudi za kakšno bolezensko stanje.

Izpadanje lasIzpadanje las je običajen pojav

Dnevno lahko izpade do 100 las, to je naravna posledica ciklusa rasti našega lasu. Če je izpadanje las povečano je to normalno vsakih nekaj let, traja lahko par tednov in če je človek zdrav se to samo umiri. Izpadanje las je lahko vezano tudi na sezono, najbolj jeseni ali spomladi. Da so lasje bujni in košati ni samoumevno. Za rast so potrebni razni vitamini in aminokisline, pomembna pa je tudi dedna zasnova. Najlepši so lasje v mladosti. Las je sestavljen iz beljakovin, ki jim pravimo keratini. Kakovost pa določajo naši geni. Obstajajo tudi razlike med rasami in seveda spoloma. Temnolasci imajo v osnovi debelejše lase kot svetlolasci. Barvo las pa določa pigment melanin. V našem dednem zapisu je tudi določeno izpadanje las.

izpadanje_las_stres

Najbolj pogosta oblika pri ženskah in moških je ,,androgenetično,, izpadanje las. To je dedno, nastane pa pod vplivom moških hormonov in njihovega delovanja. Na določenih predelih skozi leta postajajo lasje vse krajši in se tanjšajo. Ena četrtina predstavnikov moškega spola kaže takšne znake plešavosti že zelo zgodaj, lahko že pri 25-ih letih. Pri predstavnicah ženskega spola je takšno izpadanje las opaziti 10 let kasneje. Začetek tanjšanja las pa je že v obdobju pubertete, pri moških in ženskah. Izpadanje las pa je možno tudi zaradi vzrokov, ki niso hormonsko pogojeni. Lasje se lahko pospešeno redčijo po celotnem delu lasišča. Bolezni, ki se pojavi precej hitro, pravimo simptomatsko izpadanje las. V tem primeru se poveča število lasnih mešičkov iz katerih izpadajo lasje, ter zmanjša število lasnih mešičkov iz katerih rastejo novi lasje. Takšni simptomi se pojavijo lahko do tri mesece po dejavniku, ki to sproži. Ti dejavniki pa so lahko razna zdravila, prehranska dopolnila, vitamini, nepravilno delovanje ščitnice, kontracepcijske tablete, slabokrvnost, porod, ter razne kronične oblike bolezni. Za začasno izpadanje las so lahko krivi veliki telesni napori in stres.

Šampon proti izpadanju lasŠampon proti izpadanju las

Vsi lasje na enkrat pa izpadejo pri bolnikih, ki so na kemoterapiji ali radioterapiji. Vendar to ni trajno stanje, odvisno je od dolžine zdravljenja bolezni. Ena zelo pogostih bolezni, ki prizadene prav lasišče pa je ,,alopecia areata,, ali področna plešavost. Ta bolezen je avtoimuna, poleg lasišča lahko prizadene tudi druge dele na telesu, ki so poraščeni. Takšni bolniki imajo v večini težave z nohti, kar ena tretjina pa jih je alergikov. Bolezen je lahko omejena, lahko pa prizadene celotno lasišče in telo. Pojavi se lahko v katerem koli obdobju v življenju, pri odraslih ljudeh ali otrocih. Bolezen zdravimo lokalno, z nanosom zdravila na prizadete dele, in sistemsko, z uporabo tablet. Učinek zdravljenja je nepredvidljiv. Cilj je zmanjšati napredovanje bolezni in vzpodbujati lasno rast. Kombinacija zdravil in postopki zdravljenja so odvisni od bolnika. Za zdravje las je priporočljivo uživati prehrano, ki je uravnotežena z vitamini, minerali ter beljakovinami. Izogibajte se prekomernemu česanju, UV žarkom, morju ali vodi, ki je klorirana.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*