Jajca so v našem gospodinjstvu nepogrešljivo živilo. Iz njih delamo namaze. Razne jušne zakuhe. Številne omletke. Uporabljamo za narastke. Številne sladice. Ko je huda lakota in malo časa, so jajca v različnih oblikah odlična rešitev. Seveda nobeno pretiravanje ni dobro. Da se razumemo. Poleg tega so nutricionisti zopet bolj naklonjeni uporabi tega živila. Saj poleg kakovostnih beljakovin vsebujejo ogromno življenjsko pomembnih aminokislin, encime s protimikrobnim delovanjem, vitamine topne v maščobah: A, D, E, K in vitamine B-kompleksa, pomembne vitamine železo, kalcij, fosfor, selen, cink in še nekatere druge.
Imam ta privilegij, da živim na podeželju in kupujem jajca na kmetiji. Prinesem jih domov in postavim na pult v kotu kuhinje. Zakaj ne v hladilnik? Za to obstaja tisoč in en razlog.
Sveža jajca imajo ogromno pozitivne energije. Tako je kuhanje še prijetnejše. So na dosegu roke. Tako jih lahko jemljem eno po eno direktno iz škatle. Vedno, vsak trenutek vem koliko jih imam na zalogi. Zato se lahko hitro odločim, kaj bo nastalo iz njih ali kaj lahko pripravim za obrok.
Pred leti je na naš trg prišla ena gigantskih svetovnih trgovskih verig. V svojih trgovinah so imeli jajca v kartonih na paletah. Prodaja je bila zelo slaba. Ko so naredili raziskavo trga, so ugotovili, da jih ljudje ne kupujejo, ker niso v hladilnikih. Ni jim bilo čisto jasno zakaj. Prestavili so jih v hladilnike in prodaja se je takoj povečala. Problem je bil namreč v kulturi in osveščenosti naroda. Bila sem ena od njihovih zaposlenih. Na enem od strokovnih posvetov so tudi meni razložili, zakaj jajca ne spadajo v hladilnik. Sprejela sem njihov nauk in že kar nekaj let so pri nas doma jajca v kuhinji na pultu. V kuhinji nimam preveč toplo, zato jim nič ne manjka. Kupujem jih v količinah primernih za naše gospodinjstvo, zato niso niti dolgo na zalogi. Drugače pa je rok trajanja do tri tedne. Pri nas ne zdržijo. Jih prej porabimo. Sicer pa kdo kupuje ali peče kruh za teden dni vnaprej?
Torej, zakaj ne jajca v hladilnik? Ker je preveč vlage. Bakterije potrebujejo za svoj razvoj toploto, zrak in vlago. Če jim enega od teh pogojev vzamemo, so varna. Na pultu nimajo vlage, v hladilniku pa ne temperature. V čem je potem problem. V tem, ko jih vzamemo iz hladilnika, postavimo na pult in se orosijo. Kapljice z bakterijami pronicajo skozi lupino v jajce. To se dogaja tudi jajcem, hranjenim na vratih hladilnika, kjer so ponavadi predalčki za njih. Napaka proizvajalca. Ali pa finta. Ponavadi jih tudi v hladilniku shranjujemo v embalaži za jajca. Tako je še kroženje zraka vprašljivo. Pa prostor v hladilniku nam jemljejo. Če položimo še kaj nanje, lahko pride tudi do loma. Še pred tem, jajca že v trgovini vzamemo iz hladilnika in jih v vrečki ali škatli transportiramo do doma. Lepo vlažna. Seveda jih verjetno hitro porabite. Pa vendar. Na pultu so bolj varna in priročna.
Znanje in izkušnje se z leti povečujejo. Kolikor hodim po trgovinah, so že v marsikateri jajca na policah izven hladilnika. Tudi v trgovski verigi, ki sem jo omenila na začetku, so se jajca vrnila na palete.
Še nekaj besed o jajčni lupini. Tudi naše večinoma končajo v košu za bio odpadke. Pa ni to najbolj pametno. Jajčna lupina namreč vsebuje kar 40 odstotkov kalcija. Lupine posušimo in zmeljemo v prah. Bodisi z močnim blenderjem ali mlinčkom za kavo. Prah dodamo vodi za zalivanje rastlin ali pa sebi dnevno privoščimo malo kavno žličko v priljubljenem napitku, jogurtu ali nevemšekje. S kalcijem obogatena hrana je odlično prehransko dopolnilo. Predvsem za nas ženske, ko nam v poznejših, zrelejših letih začne primanjkovati kalcija in nam grozi osteoporoza. Potem pa se samo spotaknemo in že poči kost, ki se zaradi preveč let še celiti noče hitro.
Imate še vedno jajca v hladilniku? Ven z njimi. Pa na krožnik.